Χρυσό περιδέραιο από την Κυδωνία Χανίων

περιδεραιοΧρυσό ενεπίγραφο περιδέραιο, από την Κυδωνία (Χανιά), αναφέρει ότι ανήκε σε ιέρεια διαπιστευμένη για την λατρεία των Μεγάλων μητέρων Ρέας και Αρτέμιδος, πότνιων θηρών, θεαινών των τοκετών, της γονιμότητας, πάμφωτων (πανσέληνων) και Μεγάλων μητέρων του πάνω και κάτω κόσμου, με μυστηριακά τελετουργικά λατρείας.
Στο σώμα του περιδέραιου είναι επτά παράλληλες σειρές από κόκκους, για την λατρεία των Μεγάλων μητέρων , Ρέας και Αρτέμιδος.
Τα κρεμαστά δίνουν τα κρητικά ιερογλυφικά mo και ko, της θεάς των τοκετών (μογοστόκου) και της πότνιας θηρών.
Στην κορφή , στο δέσιμο, έχει τα κρητικά ιερογλυφικά , me, we και do, για την Μεγάλη μητέρα στον πάνω και κάτω κόσμο, με μυστηριακά τελετουργικά λατρείας, της πάμφωτου (πανσελήνου) και θεάς της γονιμότητας. Επίσης , επαναλαμβάνει εδώ, την λατρεία των δύο θεαινών, ως Μεγάλων μητέρων.

7/5/2015
Αντώνης Βασιλάκης του Θωμά
Αναγνώστης, μεταφραστής, Πελασγικών, μινωικών γραφών και του Δίσκου της Φαιστού στο κρυφό και φανερό κείμενο. Ρωμαϊκές επιγραφές σε νομίσματα. Επιγραφές Κυπρομινωικής Γραμμικής γραφής και Κυπρομινωικών ιερογλυφικών..
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.