Σαρτζετάκηδες και Βομβολάκηδες: Η βεντέτα, που στους φόνους συμμετείχε και γυναίκα…

Υπολογίζεται ότι από το 1941 έως το 1956 σκοτώθηκαν λόγω της βεντέτας, έως και 140 άνδρες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ανήλικοι νεαροί!…

Η βεντέτα των οικογενειών Σαρτζετάκη και Βομβολάκη από το χωριό  Βαφέ στον Αποκόρωνα Χανίων, είναι γνωστή όχι μόνο επειδή οδήγησε στον θάνατο αρκετά μέλη και των δύο οικογενειών, αλλά και γιατί πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξή της είχε μια γυναίκα. Η Ελένη Σαρτζετάκη. Η διαμάχη παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή και στον 14χρονο γιο της, που αν και γλίτωσε την τελευταία στιγμή, έμεινε ορφανός και η ζωή του σημαδεύτηκε για πάντα.

vendeta2Όλα ξεκίνησαν το 1979 όταν ο Σπύρος Βομβολάκης λογομάχησε με τον συγχωριανό του Γιάννη Σαρτζετάκη για κτηματικές διαφορές. Ο Βομβολάκης πυροβόλησε τον συγχωριανό του τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο μάτι. Ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Δύο μήνες αργότερα στη βεντέτα συμμετέχει και μία γυναίκα, κάτι που είναι εντελώς ασυνήθιστο μιας και στις κρητικές βεντέτες οι γυναίκες δεν έχουν καμία εμπλοκή. Παρόλα αυτά, μία γυναίκα από την οικογένεια Σαρτζετάκη, η Ελένη Σαρτζετάκη προσπάθησε, παραμονές Χριστουγέννων, να κάψει ζωντανή μια αδερφή των Βομβολάκηδων.

Τρία χρόνια μετά, κι ενώ όλοι πιστεύουν ότι η βεντέτα έχει τελειώσει, ο Σπύρος Βομβολάκης δραπετεύει από τις φυλακές της Αγιάς και ετοιμάζει μαζί με τον αδερφό του δεύτερο χτύπημα κατά των Σαρτζετάκηδων.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1982 εμφανίζεται μόνο ο Βασίλης Βομβολάκης στην πλατεία του χωριού όπου βρίσκεται ο Στρατής Σαρτζετάκης, ξάδερφος της Ελένης Σαρτζετάκη. Τον πλησιάζει, του ρίχνει τρεις σφαίρες με ένα Μπράουνινγκ που κρατούσε και τον σκοτώνει. Φεύγει καμιά πενηνταριά μέτρα, πάει στο σπίτι του, παίρνει άλλους δύο γεμιστήρες και, κυριευμένος από αμόκ, επιστρέφει στην πλατεία και εκτελεί την Ελένη Σαρτζετάκη και τον σύζυγό της Γιώργο.

vendeta3Περνώντας μπροστά από τα θύματά του άδειασε το όπλο του στα κεφάλια τους, δίνοντάς τους χαριστικές βολές. Πιο κάτω βλέπει τον 14χρονο γιο του θύματος του τον οποίο πυροβολεί τραυματίζοντας τον πολύ σοβαρά. Ο μικρός Σαρτζετάκης σώθηκε αλλά το περιστατικό του σημάδεψε τη ζωή.

Ο Βασίλης Βομβολάκης υποστήριξε ότι του επιτέθηκε πρώτος ο Σαρτζετάκης. «Έφερε ο Στρατής το χέρι στην τσέπη και τράβηξε πιστόλι. Μου ρίχνει. Με πετυχαίνει να εδώ, χαμηλά στη μέση» Σε ερώτηση αν πιστεύει πως οι Σαρτζετάκηδες θα αφήσουνε έτσι το έγκλημα είπε: “Αν δεν με ντουφεκίσουνε, από δω μέσα δεν βγαίνω. Τούτος εδώ ο Σπύρος κινδυνεύει, η γυναίκα του και τα παιδιά του. Και η μάνα μας. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Αν οι Σαρτζετάκηδες θέλουνε εκδίκηση, θα σκοτώσουνε”.

Ο Βασίλης Βομβολάκης πέθανε στη φυλακή όμως η πρόβλεψή του θα γίνει πραγματικότητα

23 χρόνια μετά, το 2005, ο αδερφός του Σπύρος Βομβολάκης πέφτει νεκρός από πυρά αγνώστων στο Κερατσίνι όπου ζούσε μετά την αποφυλάκιση του σε ηλικία 60 ετών

mixanitouxronou.gr

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.