Το Μουσείο Χημείας Χανίων αποτελεί αναπαράσταση του Πρώτου Δημόσιου Χημείου της Ελλάδας.

Μουσείο Χημείας Χανίων

Το Μουσείο Χημείας Χανίων αποτελεί αναπαράσταση του Πρώτου Δημόσιου Χημείου της Ελλάδας. Βρίσκεται στο 2ο όροφο του Γενικού Χημείου Χανίων (Ελ. Βενιζέλου και Χαρ. Τρικούπη) και ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι ρίζες της παρουσίας του στην πόλη μας ξεκινούν το 1895 όταν η συγκυρία της αναγκαιότητας των χημικών ελέγχων, η εποπτεία της δημόσιας υγείας και η παρουσία της προσωπικότητας του χημικού Δρ Ιωάννη Βαμβακά έδωσαν τον καρπό της Ίδρυσης του πρώτου Αγορανομικού Χημείου στα Χανιά ενώ υπήρχε ακόμα τουρκική διοίκηση. Το έργο του χημείου αυτού και η προσφορά του Ιδρυτή του ήταν τεράστια. Πλήθος των αναλύσεων πραγματοποιήθηκαν σε αυτό, έγιναν πρωτότυπες δημοσιεύσεις, στηρίχθηκαν οι υγειονομικές αρχές, καταπολεμήθηκε η ελονοσία, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Εργασίαι του εν Χανίοις Δημοσίου Χημείου» το 1913, το οποίο είναι το πρώτο στο είδος του και αποτέλεσε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς των χημικών, την διεθνή τέλος αναγνώριση.

mouseio-xhmeias-01Έτσι μετά από πολλά χρόνια, το 1962 έρχεται η πρώτη επιβράβευση με την οικοδομική κατασκευή της αναπαράστασής του, στο νεοαναγειρόμενο τότε κτήριο των Χημικών Υπηρεσιών.

Γίνεται η συλλογή οργάνων και συσκευών με στόχο τη δημιουργία του χώρου που εργάστηκε και έδρασε ο Ι. Βαμβακάς σε μουσειακή πλέον μορφή. Όμως μόλις το 1997 έγινε πραγματικότητα η λειτουργική αποκατάσταση του Μ.Χ.Χ. μετά από προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Χημικών Χανίων – Ρεθύμνου.

Σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν και είναι η διάσωση και γνωστοποίηση της ιστορίας του τόπου που αφορά στην Επιστήμη της Χημείας μέσω του Μουσείου, καθώς και η πληροφόρηση των συμπολιτών μας, και όχι μόνο, για την αναγκαιότητα και τα επιτεύγματά της που στήριζαν και στηρίζουν μια κοινωνία καθημερινά. Στον ‘Οδηγό” του Μουσείου αναγράφεται χαρακτηριστικά: επιθυμούμε τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, την ανατροφοδότηση των γνώσεών μας χρησιμοποιώντας σαν εφαλτήριο τις μεθόδους και τις κατασκευές του χθες…

Επισκέψεις στο Μουσείο Χημείας πραγματοποιούνται τις εργάσιμες μέρες και ώρες αφού οι εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο έχουν επωμιστεί και το βάρος της λειτουργίας του, ενώ για την επίσκεψη πολυπληθών ομάδων, απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλέφωνο επικοινωνίας : 2821042504.

chania.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.