Τμήμα από την σαρκοφάγο της Αγίας Τριάδας στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ένα τμήμα από την ενεπίγραφη, διάσημη σαρκοφάγο της Αγίας Τριάδας, στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αναφέρει ότι για τον μεγάλο νεκρό της σαρκοφάγου, θα γίνεται λατρεία με προσφορές στην Μεγάλη μητέρα Δήμητρα , και στον Διόνυσο Ζαγρέα, πριν από τα ταυροκαθάψια, από τις ιέρειες των Μεγάλων μητέρων , Ρέας , Αρτέμιδος και Δήμητρας, με απλά τελετουργικά , αλλά και μυστηριακά.

Η πρώτη αριστερά ιέρεια , φέρει διάδημα λατρείας της Μεγάλης μητέρας Ρέας, και φορεί φούστα με πολλά κρητικά ιερογλυφικά me, για την λατρεία της θεάς ως Μεγάλης μητέρας του πάνω και κάτω κόσμου με μυστηριακά τελετουργικά. Το καλάθι που κρατά έχει τα ίδια κρητικά ιερογλυφικά που έχει πάνω της και η ιέρεια της Ρέας.
Η μεσαία ιέρεια , φέρει πίσω από το κεφάλι της επιγραφή τεσσάρων παράλληλων γραμμών, αλλά και στην κάτω μεριά της φούστας, οι οποίες λένε, λατρεία της Μεγάλης μητέρας Αρτέμιδος. Κρατά δε, καλάθι , το οποίο φέρει τα ίδια ιερογλυφικά που είναι πάνω στην ιέρεια.
Η δεξιά ιέρεια, φέρει διάδημα και στην κάτω μεριά της φούστας οι δυο παράλληλες γραμμές, λένε όλα, για λατρεία της Μεγάλης μητέρας Δήμητρας. Κρατά δε ένα αγγείο, με δίπλες λουρίδες, οι οποίες λένε λατρεία της θεάς. Δεν καταλαβαίνω , αυτό που είναι μπροστά , στο πρόσωπο της ιέρειας, της Δήμητρας, γιαυτό δεν θα πω, προς το παρόν τίποτα. Νομίζω όμως , ότι έχει σχέση με τον Διόνυσο. Θα τα ξαναπούμε, γιαυτό..

11259907_944289872269471_6122368678834407357_n

16/5/2015
Αντώνης Βασιλάκης του Θωμά
Αναγνώστης, μεταφραστής, Πελασγικών, μινωικών γραφών και του Δίσκου της Φαιστού στο κρυφό και φανερό κείμενο. Ρωμαϊκές επιγραφές σε νομίσματα. Επιγραφές Κυπρομινωικής Γραμμικής γραφής και Κυπρομινωικών ιερογλυφικών..
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.