“Οι θεές των όφεων” Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου

543936_630688206962974_968485327_nΤα δύο αγαλματάκια από φαγεντιανή , τα οποία βρέθηκαν στο <<θησαυροφυλάκιο>> της Κνωσού , και τα ονόμασαν <<θεές των όφεων>>, στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης , είναι το μεν μεγάλο η ιέρεια της Ρέας , το δε μικρό , η ιέρεια της Δήμητρας, σε δύο διαφορετικά τελετουργικά της Διονυσιακής λατρείας.

Και στα δυο αγαλματάκια υπάρχουν ενεπίγραφα χαρακτηριστικά , τα οποία παραπέμπουν, στο ποια θεά-ιέρεια, είναι η κάθε μια. Και στα δυο αγαλματάκια , το δρώμενο είναι η θυσία του Διόνυσου Ζαγρέα και η αναγέννηση αυτού, σε μια παράσταση της ετήσιας αναγέννησης της φύσης. Τα οργιαστικά τελετουργικά είναι παρμένα από την λατρεία του Σαβάζιου , η οποία εισήχθη αρχικά από τη Φρυγία , και στα οποία οι ιερείς κατά τις οργιαστικές αυτές τελετές των βλαστικών θεών, κρατούσαν φίδια στα χέρια. Τα τελετουργικά γίνονταν πριν την μεταμόρφωση του Διονύσου Ζαγρέα σε ταύρο, και την θυσία αυτού, αφού πρώτα τελούνταν ταυροκαθάψια, από εκπαιδευμένους ιερείς της Ρέας και της Δήμητρας, όπως έχουμε δει σε σφραγιδόλιθους. Επίσης την παρουσία του Σαβάζιου, αρχικά στην Κνωσό , μας έδωσε ο σφραγιδόλιθος με το τοπογραφικό και άλλες λεπτομέρειες της περιοχής Κνωσού.
Στο μεγάλο αγαλματάκι βλέπουμε την ιέρεια – θεά να φορεί μινωικό φόρεμα και μινωική ιερή ζώνη, όχι κρητομυκηναικά με ξόμπλια και φραμπαλάδες. Στο δεξιό χέρι της ιέρειας , είναι γραμμένο το κρητικό ιερογλυφικό re, με το όνομα της Ρέας. Η ποδιά και ο πίλος της ιέρειας έχει τρεις λουρίδες, οι οποίες μαρτυρούν ότι είναι η Ρέα. Επίσης η μεσαία λουρίδα, τα σχέδια που έχει , είναι το κρητικό ιερογλυφικό, me, για την Μεγάλη μητέρα στον πάνω και στον κάτω κόσμο, με μυστηριακές τελετές, φανερές. Το φίδι που ανεβαίνει από το αριστερό χέρι της ιέρειας , μέχρι πάνω από τον πίλο στο κεφάλι, είναι η χθόνια μορφή και επιφάνεια του Διόνυσου Ζαγρέα.
554535_630688296962965_1759967826_nΣτο δεύτερο , όπου η ιέρεια – θεά είναι η Δήμητρα, εκτός από τα φίδια που κρατά στα χέρια, έθιμο και τελετουργικού οργιαστικού χορού , του Σαβάζιου, ο οποίος εξομοιώνετε με τον Ζαγρέα, βλέπουμε τον πάνθηρα στο κεφάλι της ιέρειας , παλαιότατη μορφή και επιφάνεια του Διονύσου. Η ιέρεια και αυτή φορεί μινωικό φόρεμα και ποδιά, φαίνεται όμως νεότερης εποχής από αυτά που φορεί η Ρέα. Η ποδιά έχει δυο λουρίδες στις άκρες της, και μας δηλώνει ότι είναι η Δήμητρα, Μεγάλη μητέρα.

18-9-2013

Αντώνης Βασιλάκης του θωμά
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.