Το άρμεγμα των ζώων και ο αγιασμός στην Ασή Γωνιά Χανίων στις 23 Απριλίου

ash gvnia2

Από τότε που υπήρχε το χωριό, από πάντα όπως λένε οι κάτοικοι στην Ασή Γωνιά, γίνεται το άρμεγμα των ζώων στο πανηγύρι του Αι Γιώργη στις 23 Απριλίου. Σύμφωνα με κάποιους γινόταν ακόμα και από την περίοδο της Ενετοκρατίας συνεχίστηκε επί Τουρκοκρατίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα
Από την προηγούμενη νύχτα της γιορτής του Αγίου, ξεκινούν οι βοσκοί από τις παρυφές των Λευκών Ορέων και οδηγούν ένα ένα τα κοπάδια τους στην Ασή Γωνιά. Σε όλα τα ζώα κρεμάνε και από ένα κουδούνι «Οι Ασηγωνιώτικες στράτες γεμίζουν οζά, αίγες, τράγους και κριούς και βέβαια βοσκούς με τις ομορφογυρισμένες πρινένιες κατσούνες τους να οδηγούν το κουράδι τους στην Κούρτα του Αι Γιώργη..»

αση γωνια

Ο ιερέας, χτυπώντας την καμπάνα της εκκλησίας του Αϊ-Γιώργη, καλεί τους βοσκούς για την τέλεση του αγιασμού.
Το κοπάδι του κάθε μητάτου (μαντριού) οδηγείται σε έναν περιφραγμένο χώρο κοντά στην εκκλησία, την “κούρτα“. Στην είσοδό του βρίσκονται οι “αρμεχτάδες”, οι οποίοι αρμέγουν τα ζώα.
Όταν τελειώσει το άρμεγμα του κοπαδιού, ο ιερέας, αφού διαβάσει την ευχή, ευλογεί και ραντίζει τα ζώα με αγιασμό. Η ίδια διαδικασία συνεχίζεται στο επόμενο κοπάδι.
Το γάλα που έχει συγκεντρωθεί από το άρμεγμα, αφού βραστεί, μοιράζεται στους προσκυνητές που έχουν έλθει από όλες τις περιοχές της Κρήτης….!!!
Πάνω από 30,000 ζώα οδηγούνται στο πανηγύρι.

ASI GONIA

Ακόμα κι οι βοσκοί που έχουν τα μαντριά τους πολύ μακριά από την περιοχή, αρμέγουν τα ζώα τους και φέρνουν το γάλα στον Άγιο.
Η εκκλησία, βρίσκεται στην πλατεία του χωριού κι είναι ιδιαίτερο το θέαμα των αιγοπροβάτων να έχουν περικυκλώσει τις προτομές του Βενιζέλου και του Γύπαρη (δες εδώ) περιμένοντας τη σειρά τους να κατέβουν στο εκκλησάκι .

Συνοδεύεται από θρύλους
«Κάποτε, ένας βοσκός δεν πήγε το κοπάδι του στην εκκλησία του Αι Γιώργη, επειδή ήταν μακριά. Είπε στους γιούς του να πάνε στη χάρη Του μόνο το γάλα. Το ίδιο βράδυ ο κτηνοτρόφος ενώ βρισκόταν στο βουνό, αισθάνθηκε ένα χτύπημα σε όλο του το σώμα χωρίς να βλέπει κανένα…».

επιμέλεια: Βασιλική Παπουτσάκη





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.