Πως και γιατί πτώχευσε ο πρώτος της ανθρώπινης ιστορίας τυπογράφος (επ’ αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Βιβλίου)

Πως και γιατί πτώχευσε ο πρώτος της ανθρώπινης ιστορίας τυπογράφος: μια υποτυπώδης διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα σε θρησκευτική πίστη και αναγνωστική μαγεία (επ’ αφορμή της Διεθνούς Ημέρας Βιβλίου)

 Gutenberg

Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται o «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης. Πριν από αυτόν, κινητά τυπογραφικά στοιχεία είχαν κατασκευαστεί από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ στο Χάρλεμ, όμως ο Γουτεμβέργιος όμως ήταν εκείνος που συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της.

Πεντέμισι σχεδόν αιώνες πριν (το 1468) – αντλούμε τις πληροφορίες μας από το πολύ δουλεμένο site books info.gr – ο γεννημένος το 1397 στο Μάιντς (Mainz) της Γερμανίας Johannes Gensfleish zur Laden που καταγράφηκε στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης με το παρατσούκλι Γουτεμβέργιος (Gutenberg), πέθανε πάμπτωχος και καταφρονεμένος στη γενέτειρα πόλη του. Σήμερα, 23 Απριλίου 2015, ημέρα αφιερωμένη διεθνώς στο βιβλίο και τη σημασία του και με ουκ ολίγους παραδοσιακούς τυπογράφους σε όλο τον κόσμο να έχουν πτωχεύσει αδυνατώντας να προσαρμοστούν στην εποχή του διαδικτύου και/ή να αντισταθούν στην επέλασή της, νιώθουμε ότι έχει μια κάποια σημασία να αναλογιστούμε το “πώς και το γιατί” πτώχευσε ο πρώτος της ανθρώπινης ιστορίας τυπογράφος.

Gutenberg3Ακριβώς στα μέσα του 15ου αιώνα (το 1450), ο Γουτεμβέργιος έλαβε οριστικά και αμετάκλητα την απόφαση να κάνει πάση θυσία πράξη το μεγάλο του όραμα. Ήταν τότε που έβαλε ενέχυρο όλα τα εργαλεία και μηχανήματα τυπογραφίας που είχε με προσπάθεια πολλών χρόνων κατασκευάσει – τα πειράματά του ξεκίνησαν το 1434 – ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και συνεταιριστεί με τους “χορηγούς της εποχής του (Schoffer και Johann Fust τα ονόματά τους). Με τα χρήματα που έλαβε ο Γουτεμβέργιος κατασκεύασε ένα πλήρες για τα μέτρα των καιρών τυπογραφείο για να μπορέσει να λειτουργήσει σε ρυθμούς ευρείας (μαζικής) παραγωγής την τυπογραφική πρέσα του.

Ποιο ήταν το όραμα; Μα ποιο άλλο για τον θρήσκο Γουτεμβέργιο από την μαζική εκτύπωση της Βίβλου στη λατινική γλώσσα που επιτεύχθηκε μια πενταετία αργότερα (το 1455), και η οποία όσο και αν φαντάζει απίστευτο ήταν το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του! Το πρώτο (διότι ήταν) και το μοναδικό που είχε ως “όραμα” πιστέψει ότι πρέπει να δημιουργήσει. Για πολλούς ειδικούς περί τυπογραφίας, η Βίβλος του 1455, θεωρείται το αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε στην ανθρώπινη ιστορία μέχρι και σήμερα.

ego-libraryΗ εκπλήρωση του οράματος μαζικής εκτύπωσης της “τέλειαςΒίβλου σήμανε για τον πρώτο της ανθρώπινης ιστορίας τυπογράφο την “αρχή του τέλους” του! Οι συνέταιροι και χρηματοδότες του, διεκδικούν για λογαριασμό τους την εφεύρεση του Γουτεμβέργιου (με βασικό επιχείρημα ότι αυτοί ήταν τα αφεντικά της μιας και με δικά τους χρήματα δημιουργήθηκε), και κατόπιν δικαστικής διαμάχης κατάσχουν το τυπογραφείο του που γίνεται “τους”. Έπονται κάποια των ανθρώπινων ιστοριών διαδικαστικά – η δημοτική αρχή του Μάιντς παρεμβαίνοντας το 1458 στα μέτρα των δυνατοτήτων της τον βοηθά να φτιάξει ένα μικρότερο καινούριο τυπογραφείο – όμως η πορεία προς το τέλος είναι προδιαγεγραμμένη. Τα τεράστια έξοδα της “τέλειας” Βίβλου αποδεικνύονται για τα ανθρώπινα (οικονομικά) μέτρα του ανυπέρβλητα, σύντομα πτωχεύει και το καινούριο μικρότερο τυπογραφείο του. Πάμπτωχος και ο ίδιος το 1468 αναχωρεί από τα εγκόσμια για να συναντήσει τον πρωταγωνιστή του “έργου της ζωής του” και Δημιουργό του.

Συμπέρασμα: Βιβλία δίχως κεφάλαια, επένδυση σε θρησκευτικά οράματα δίχως ιδία χρηματοδότηση, από την εποχή του Γουτεμβέργιου (και πολύ νωρίτερα) δε συνάδουν με τα μέτρα του πεπερασμένου ετούτου κόσμου. Στην κρίση των παραδοσιακών τυπογράφων – εκδοτών και όχι μόνο…

*Μετάφραση: Όπως και να έχει η ολοκληρωμένη αναγνωστική μαγεία του γνήσιου ζωντανού βιβλίου στο ελάχιστο δεν μπορεί να συγκριθεί με την διαδικτυακή ψηφιακή ανάγνωση. Στο δικό μας νου αυτό σημαίνει ότι η αυτονόητη άρνηση των επιταγών της (μεταφυσικής) πίστεως είναι επιβεβλημένο να συνδυάζεται με την πάση θυσία μη άρνηση των ζωντανών (φυσικών) απολαύσεων της μαγείας. Για τους καλούς φίλους του www.egomiocy.blogspot.se ετοιμάζουμε – θα είναι έτοιμο και στην διάθεσή τους μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα – καλαίσθητη θέλουμε να πιστεύουμε εκτύπωση με 105 επίλεκτα κείμενα από τα δημοσιευμένα στα blog. Η μικρή αυτή “βίβλος” μας, θα βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του Εγκώμιου σε προφανώς – προφανέστατα πολύ μα πάρα πολύ περιορισμένο (τρία τέσσερα το πολύ) αριθμό αντιτύπων. Ναι μεν να σας δώσουμε τη δυνατότητα της έντυπης αναγνωστικής μαγείας όχι όμως – “προς θεού” – και να πτωχεύσουμε…

egomiocy.blogspot.se





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.