Οι αγνιόπιτες ή αγνόπιτες, είναι πολύ εύκολες στην κατασκευή τους. Δεν ανοίγουμε καθόλου φύλο και κάνουμε το ζυμάρι αγνό (να θέλει δηλαδή ακόμα λίγο αλεύρι). Κάνουνε μπαλάκι το ζυμάρι, ανοίγουμε ένα λακκάκι , και προσθέτουμε τη μυζήθρα. Μετά με τα χέρια τις ανοίγουμε να γίνουν λεπτές αλλά όχι πολύ. Τις τηγανίζουμε αλλά μπορούμε να τις κάνουμε και στο φούρνο. Τις σερβίρουμε με μέλι ή ζάχαρη ή πετιμέζι ή σκέτες.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη
Μισό κιλό αλεύρι, 30 γρμμάρια μαγιά,
1/4 του ποτηριού λάδι, λίγη ρακί,
1 ποτήρι νερό, λίγο αλάτι: 500 gr
(Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
Για τη γέμιση
Ξυνή μυζήθρα περίπου μισό κιλό (αν θέλουμε βάζουμε αβάρσαμο (διόσμο)