∆ιαχρονική συνάντηση Θεοτοκόπουλου, Καζαντζάκη, Κορνάρου(σύμπλεγμα αγαλμάτων στο Ηράκλειο)

Πρόκειται για ένα σύµπλεγµα αγαλµάτων ( σε χαλκό)  των τριών σπουδαίων εκπροσώπων της Κρήτης, (∆οµήνικος Θεοτοκόπουλος ( El Greco ), ( 1541-1614 ) Βιτσέντζος Κορνάρος – ποιητής ( 1558-1613 ) Νίκος Καζαντζάκης – στοχαστής ( 1882-1957 ) ,βρίσκεται που κοσµεί τον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου της Παγκρήρτιας  Συνεταιριστικής Τράπεζας στη συµβολή των οδών Ικάρου και Εφέσου στο Ηράκλειο.

20151121_133826

Η υλοποίηση της ιδέας του συγκεκριµένου γλυπτού, αποτελεί ελάχιστο δείγµα τιµής προς τις τρεις κορυφαίες πνευµατικές µορφές της νεότερης ιστορίας της Κρήτης.


 Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα είναι υπερήφανη που µε την πρωτοβουλία της αυτή ανέδειξε και έµπρακτα την ευαισθησία της προς την Ιστορία και τον πολιτισµό του νησιού. Σε σχετικό σηµείωµά του ο Αρχιµανδρίτης της Μονής Ιβήρων Βασίλειος (Γοντικάκης) επισηµαίνει: «Είναι Κρητικοί, είναι βασανισµένοι. Εξέφρασαν ο καθένας µε το δικό του τρόπο την Κρήτη, το πνεύµα, τον πόνο, τη ζωή, την ελπίδα της…» Είναι και οι τρεις µια µαρτυρία ζωής. Κάτι είπαν, κάτι έδωσαν, µε κάποιο τρόπο βοήθησαν. Είναι παρόντες στην ιστορία µας, βρίσκονται µέσα στο αίµα και το πνεύµα µας. Βρισκόµαστε µέσα στην ψυχή και τον αγώνα τους.

Είναι έργο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σρις 18 Ιουνίου 2006.

Το ύψος του συμπλέγματος είναι 2,3 cm

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.