Ο ταλαντούχος Μεραμπελιώτης μουσικός Νίκος Σπυριδάκης μιλάει στο iscreta.gr

Ο Νίκος Σπυριδάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη Λασιθίου.

Συνθέτης, μουσικός, τραγουδιστής, μαντιναδολόγος, πειραματίζεται με τον ήχο και φτιάχνει το δικό του μουσικό ηχόχρωμα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του δείχνει κατασταλαγμένος, ώριμος και έτοιμος να δώσει. Έτοιμος να μας δώσει…τι άλλο από μουσική.

Να ξεκινήσουμε Νίκο με μια μαντινάδα σου;

Μέσ’ από ξύλο και χορδές, είναι μεγάλο πράγμα
να μεταδίδεις σ’ άλλονε, φιλία, αγάπη, κλάμα.

Είχες αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή σου ο,τι μερικά τραγούδια σου τα έχεις ονειρευτεί. Μίλησέ μας γι’ αυτό.
Ναι όντως έτσι είναι.
Μπορεί να φαίνεται κάπως κουτό σε ορισμένους ανθρώπους αυτό που σας λέω τώρα και το μοιράζομαι μαζί σας, αλλά εμένα μου έχει συμβεί.
Όχι πάρα πολλές φορές, αλλά αρκετές θα έλεγα με σιγουριά. Μου έχει τύχει λοιπόν στην απαρχή του ύπνου μου, αλλά και μέσα στο όνειρό μου να σχηματίσω μελωδίες ή ακόμα και ολόκληρο το τραγούδι σε πλήρης μορφή μέχρι και την τελευταία νότα του μπορώ να πω.
Στην απαρχή του ύπνου μου, νιώθω να σχηματίζονται μελωδίες που μου ακούγονται σαν γλυκός ψίθυρος στο αυτί μου, ένα γλυκό νανούρισμα να το πω πιο σωστά, που με γαληνεύει και τότε νιώθω πολύ ήρεμος. Επειδή είναι η απαρχή, μου είναι πιο “εύκολο” να  ξυπνήσω, να σηκωθώ και να βρω το κινητό μου ώστε να προσπαθήσω να το ηχογραφήσω, είτε παίζοντας τον ταμπουρά μου είτε απλά ψηλό μουρμουρίζοντάς το. Στο δε όνειρο, μου σχηματίζονται τα πάντα, στίχοι, μουσική κ.τ.λ αλλά μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να το θυμάμαι όταν  ξυπνάω έτσι όλα αυτά τα ξεχνάω και χάνονται. Ευτυχώς όμως, ένα με δύο τραγούδια, κατάφερα να ξυπνήσω και να τα ηχογραφήσω, πάντα με όση δύναμη της μνήμης μου, που θα μπορούσα να έχω από τ’ όνειρό μου.


Είσαι αυτοδίδακτος. Δεν  ζήτησες ποτέ βοήθεια;
Είμαι αυτοδίδαχτος σε όλα όσα κάνω και το έχω σε τιμή μου.
Παλιότερα, πριν πολλά χρόνια ήθελα να διδαχθώ και να μάθω.
Τώρα δεν έχω κάτι τέτοιο πια στο νου μου. Απομυθοποίησα πολλά πράγματα από μικρή ηλικία κάπου στα δεκαοκτώ με δεκαεννέα  και αυτό μου έκανε καλό. Έμαθα να βασίζομαι στον εαυτό μου και όχι σε άλλους. Είπα μέσα μου αφού μπορούν όλοι αυτοί, τότες μπορώ να το κάνω και γω και μάλιστα θα προσπαθήσω να το κάνω ακόμα καλύτερα. Έτσι είπα μέσα μου.
Σαν Νίκος δεν ζητάω ποτέ τίποτα, έμαθα να το διεκδικώ και να τα καταφέρνω με τον κόπο μου. Αν δεν ζυμώσεις, ψωμί δεν θα φας λέω πάντα στον εαυτό μου.  Αν ποτέ λοιπόν ζητήσω από κάποιον κάτι, οτιδήποτε είναι αυτό, θα το κάνω με μέτρο. Στην παιδική μου ηλικία όταν λοιπόν ζήτησα βοήθεια στην μουσική δεν πείρα τίποτα. Εντάξει υπήρχαν ένα, δυό θετικές εξαιρέσεις που με καθοδήγησαν αλλά μέχρι εκεί. Οπότε όταν μπορώ να βοηθήσω κάποιον συνάνθρωπό μου θα το κάνω, και μάλιστα με πολύ χαρά γιατί δεν θέλω να γίνω σαν όλους αυτούς που αδιαφόρησαν για εμένα. Πρώτα λοιπόν θέλω να λογούμαι άνθρωπος και μετά καλλιτέχνης.


Πόσο δύσκολο είναι να βρεις και να ακολουθήσεις ένα μουσικό δρόμο ;
Για εμένα προσωπικά δεν ήταν και τόσο δύσκολο να βρω τον δικό μου μουσικό δρόμο. Μπορεί στην αρχή να είχα κάποιες αμφιβολίες σε μερικά θεματάκια, αλλά κατάφερα πολύ γρήγορα να τα λύσω και να τα βρω με τον εαυτό μου. Αν λοιπόν υπάρχει αλήθεια σε αυτό που θές να κάνεις, το αγαπάς πραγματικά  και το σέβεσαι, γιατί έτσι σέβεσαι και τον εαυτό σου παράλληλα, τότες είναι πολύ εύκολο, γιατί ξέρεις τι ακριβώς ζητάς από εσένα.


5.Στίχος ή μουσική; «Ποιος παντρεύει ποιον;»
Πολύ ωραία ερώτηση.
Για εμένα είναι δύο πράγματα ίσα, ισοδύναμα. Έχουν και τα δυό τους πολύ μεγάλη δύναμη που όταν οι δυνάμεις τους ενωθούν με το πάντρεμα που λες και εσύ, τότες γίνονται μαγικά πράγματα και μέσα από την μαγεία αυτή, αρχίζουν τα συναισθήματα να ξεκλειδώνουν ακόμα και στους πιο δύσκολους ακροατές. Ο σωστός στοίχος, περιμένει την σωστή μουσική σύνθεση και η σωστή μουσική σύνθεση, το σωστό στοίχο για να γίνουν ταίρι και να παντρευτούν.


Παρατηρώ ότι δε μιμείσαι άλλους καλλιτέχνες. Παρακολουθείς όμως κάποιους;
Αν μινόμουν κάποιον καλλιτέχνη θα λεγόμουν μίμος και αυτό δεν το θέλω.
Μου αρέσει να είμαι ο εαυτός μου, με τα λάθη μου, με τις παραξενιές μου, με τις ατέλειές μου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να είσαι εσύ. Εδώ και αρκετά χρόνια, έπαψα να παρακολουθώ την μουσική βιομηχανία, καθώς αυτό που παράγει σε μεγάλο βαθμό εμένα δεν με εkφράζει. Σίγουρα όμως υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι καλλιτέχνες που παράγουν έργο και καμιά φορά τυχαίνει και βλέπω το έργο τους μέσα από το Youtube.


Βάζεις μουσικά όρια;
Ναι βάζω όρια στον εαυτό μου.
Όχι μόνο μουσικά, αλλά σε όλα. Όρια ίσον σεβασμός για εμένα. Πρέπει να ξέρεις πότε να αρχίζεις και πότε πρέπει να σταματάς.


Που μπορούμε να ακούσουμε την δουλειά σου;
Ο κόσμος μπορεί  να ακούσει και να δει την δουλειά μου στο επίσημο κανάλι μου της  youtube και στην επίσημη σελίδα μου στο .facebook.com/spiridakisnikos απλά γράφοντας το ονοματεπώνυμό μου. Νίκος Σπυριδάκης.

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.