Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν απ΄ την απόφαση για οικοτεχνία;

Όροι και προϋποθέσεις για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ  στις 17 Νοεμβρίου 2015,  γεγονός το οποίο δημιουργεί για πρώτη φορά δυνατότητες για την παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, μικρής κλίμακας. Απαραίτητο στοιχείο για την εγγραφή σε Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) είναι πως η διαδικασία αυτή γίνεται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, προϊόντα δικής τους παραγωγής.

Τα προϊόντα αυτά μπορούν να τίθενται σε προσυσκευασμένη ή μη μορφή. Οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν σε τοπικές αγορές ,  εμποροπανήγυρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τη μαζική εστίαση.

α. «Τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής» νοούνται , σύμφωνα με την απόφαση, όσα παράγονται από τη μεταποίηση, μικρής κλίμακας, είναι αποκλειστικά ιδίας  παραγωγής, από τον επαγγελματία αγρότη, στη μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, τα οποία προορίζονται για άμεση διάθεση στον καταναλωτή
β. «Μεταποίηση μικρής κλίμακας»: Αφορά μεταποιητικές δραστηριότητες οι οποίες ασκούνται σε εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν ξεπερνά τα 10 kw. Οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων έως 50.000 m³.
γ) «Μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής»: ο χώρος της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας όπου παρασκευάζονται τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής,
δ) «Πρωταρχικό συστατικό»: το συστατικό ή τα συστατικά τροφίμου που αντιστοιχούν σε περισσότερο
από το 50% του τροφίμου αυτού ή τα οποία συνήθως συνδέονται από τον καταναλωτή με την ονομασία του τροφίμου και για τα οποία,στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται ποσοτική αναγραφή.
ε) «Αγροτική κατοικία»: η ιδιωτική κατοικία του παραγωγού.
στ) «Υπεύθυνος μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής»: Το φυσικό πρόσωπο, επαγγελματίας
αγρότης που διαθέτει μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και είναι υπεύθυνο για την τήρηση των δια−
τάξεων της παρούσας απόφασης και των Καν. 178/2002,
852/2004 και 1169/2011.
ζ) Έδρα μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής: αυτή που θα ορίσει ο παραγωγός στο χώρο της αγροτικής κατοικίας ή/και της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα προϊόντα αυτά , για τα οποία μπορούν να συνεργαστούν δυο ή και περισσότεροι παραγωγοί, μπορούν να αφορούν σε:

1) Δημητριακά, π.χ. απλά αρτοσκευάσματα όπως  παξιμάδια κ.λπ. και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).Παξιμαδι

2) Φυτικής προέλευσης προϊόντα με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά.

3) Παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο λίτρων.

4) Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς, αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.

5) Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

6) Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα

7) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις που αφορούν στην αριθ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β΄/2014).Τυρια 9

Για το φόβο αλλεργιών,  ακόμη και σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής, είναι υποχρεωτική η αναγραφή σε χωριστή πινακίδα κάθε συστατικού ή τεχνολογικού βοηθήματος που απαριθμείται στο παράρτημα II του Καν. (Ε.Ε) 1169/2011 ή προέρχεται από ουσία ή προϊόν που απαριθμείται στο ίδιο ως άνω παράρτημα, και το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου οικοτεχνικής παρασκευής και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή

Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), είναι τα εξής:

α) Βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης,

β) Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ,

γ) Απόδειξη πληρωμής e−παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ,

δ) Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής, καθώς για τα τρόφιμα είναι αρμόδιος ο ΕΦΕΤ.

πηγή





One thought on “Ποιοι μπορούν να ωφεληθούν απ΄ την απόφαση για οικοτεχνία;

  1. AvatarΑΝΝΑ

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΕΙΑ Κ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ? (ΚΑΛΙΕΡΓΩ). ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.