Όροι και προϋποθέσεις για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ στις 17 Νοεμβρίου 2015, γεγονός το οποίο δημιουργεί για πρώτη φορά δυνατότητες για την παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, μικρής κλίμακας. Απαραίτητο στοιχείο για την εγγραφή σε Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) είναι πως η διαδικασία αυτή γίνεται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, προϊόντα δικής τους παραγωγής.
Τα προϊόντα αυτά μπορούν να τίθενται σε προσυσκευασμένη ή μη μορφή. Οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν σε τοπικές αγορές , εμποροπανήγυρεις, δημοτικές εκδηλώσεις, επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τη μαζική εστίαση.
Σύμφωνα με την απόφαση, τα προϊόντα αυτά , για τα οποία μπορούν να συνεργαστούν δυο ή και περισσότεροι παραγωγοί, μπορούν να αφορούν σε:
1) Δημητριακά, π.χ. απλά αρτοσκευάσματα όπως παξιμάδια κ.λπ. και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
2) Φυτικής προέλευσης προϊόντα με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά.
3) Παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο λίτρων.
4) Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς, αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
5) Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
6) Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
7) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις που αφορούν στην αριθ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β΄/2014).
Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), είναι τα εξής:
α) Βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης,
β) Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ,
γ) Απόδειξη πληρωμής e−παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ,
δ) Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής, καθώς για τα τρόφιμα είναι αρμόδιος ο ΕΦΕΤ.








ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΕΙΑ Κ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ? (ΚΑΛΙΕΡΓΩ). ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ