Λίγο έξω από τον Άγιο Θωμά στο νομό Ηρακλείου, στη θέση Μουζουράς, δίπλα στον ποταμό Αξεδιανό ,σε ειδυλλιακό τοπίο, βρίσκεται το εξωκκλήσι της Παναγίας Καρδιώτισσας.
Επιμέλεια-φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη
Το 1912 η Παναγιά Καρδιώτισσα, έγινε πολύ γνωστό προσκύνημα , επειδή μετά από «όραμα» μιας γυναίκας φανερώθηκε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Καρδιώτισσας, είναι κτίσμα του 14ου αιώνα , χτισμένη πάνω σε χαλάσματα αρχαίου ιερού.
Η παράδοση μας λέει για το θαύμα της Παναγίας.
Σύμφωνα με διηγήσεις κατοίκων του Αγίου Θωμά, το 1914 έγινε ένα θαύμα
Ένας Τούρκος είχε μια κόρη παράλυτη εκ γενετής. Ο Τούρκος άκουσε για τα θαύματα της Καρδιώτισσας και της προσέφερε δώρα, μεταξύ των οποίων δύο φλασκιά λάδι και δύο φλασκιά μέλι. Η κόρη έγινε καλά και ο Τούρκος δόξασε την Παναγία. Τα δύο φλασκιά βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2012, φυλαγμένα σε σπήλαιο , στον περιβάλλοντα χώρο του ναού.

Tο καμπαναριό της εκκλησίας
Από το 1935-1962 λειτούργησε ως γυναικεία μονή, ενώ κατά τη γερμανική Κατοχή ο ξενώνας φιλοξένησε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Ένας από αυτούς, ο Μαστρογιάννης, έκτισε ως αντάλλαγμα το καμπαναριό της εκκλησίας.
Το μοναστήρι με τα χρόνια ερήμωσε, όμως το 1992 ξεκίνησαν εργασίες για την ανακαίνιση του.

Ο αιωνόβιος δρυς
Σήμερα ο χώρος έχει διαμορφωθεί και είναι ιδανικός για μια επίσκεψη. Ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει στα παγκάκια κάτω από τον αιωνόβιο δρυ (άνω των 600ετών) και να καμαρώσει τα παγώνια.
Το χειμώνα δημιουργούνται καταρράκτες στο άκρο του περιβόλου της εκκλησίας.

καταρράκτες
Ο ξενώνας παράλληλα φιλοξενεί το εργαστήριο των γυναικών του Αγίου Θωμά που ασχολούνται με παραδοσιακή υφαντική.

το εργαστήριο των γυναικών του Αγίου Θωμά

Ο ξενώνας

Ο ξενώνας

Το εσωτερικό του Ναού
Το προσκύνημα της Παναγίας Καρδιώτισσας στον Άγιο Θωμά είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου
Εξαιρετική δουλειά