ΔΥΟ ΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 650 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΩΝ-Γράφει ο Γιώργος Κορναράκης

ΔΥΟ ΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 650 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΩΝ

Γράφει ο Γιώργος Κορναράκης

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Έχω επισημάνει παλιότερα ότι πρώτα φεύγει η ψυχή του ανθρώπου και ύστερα το χούι του! Εν προκειμένω αφορά «τα χούγια» των εξ ανατολών γειτόνων μας, που δρουν ως αρπακτικά γης γύρω γύρω. Στην Κύπρο, στη Συρία, στο Αιγαίο «τη γαλάζια πατρίδα» όπως αποκαλούν κλπ! Και στον Άρη να βρεθούν τα ίδια χούγια θα κουβαλούν! Να θέλουν το μερτικό των άλλων! Ξεκινώντας από τα βάθη της Ασίας με αιμοδιψή και αιμοβόρο τρόπο κατάφεραν να κυριαρχήσουν με βία και εκφοβισμό και να φτάσουν μέχρι τις πύλες της Βιέννης! Έπρεπε όμως πρώτα να υποτάξουν το Βυζάντιο.

Θα παραθέσω ένα στιγμιότυπο της πολιορκίας όπως αποτυπώνεται από τον Γ. Φραντζή, ιστορικό της Άλωσης της πόλης.

Στις 20 Απριλίου ο Φλαντανελάςκατεναυμάχησε τον οθωμανικό στόλο. Ο Γεώργιος Φραντζής ως αυτόπτης μάρτυρας στο «Χρονικό» περιγράφει: «Και ενώ γίνονταν αυτά και η Πόλη πολιορκούνταν, τρία γενοβέζικα καράβια, παίρνοντας φορτίο από τη Χίο και βρίσκοντας κατάλληλο άνεμο, έπλευσαν προς εμάς. Καθώς πορεύονταν βρήκαν άλλο ένα βασιλικό της Σικελίας με φορτίο σίτου, που ερχόταν κι αυτό. Σε μια νύχτα έφτασαν κοντά στην Πόλη, και το πρωί τα είδαν τα περιπολικά καράβια του αμιρά· και από τον υπόλοιπο στόλο ένα μεγάλο μέρος όρμησε εναντίον τους με χαρμόσυνες κραυγές, τύμπανα και ήχους σαλπίγγων, με την ελπίδα πως θα τα αιχμαλωτίσουν εύκολα. Όταν πλησίασαν και άρχισαν τη μάχη και ακροβολίστηκαν, πρώτα επιτέθηκαν με οίηση εναντίον του βασιλικού καραβιού. Το καράβι, με την πρώτη προσβολή με βλητικά μηχανήματα και τόξα και πέτρες, τους δέχτηκε άσχημα. Ήρθαν στις πλώρες κάτω από το καράβι, και με χύτρες φτιαγμένες κατάλληλα με υγρό πυρ και πέτρες τους κρατούσαν και πάλι μακριά, γιατί τους αποδεκάτιζαν φοβερά. Εμείς, βλέποντάς τα αυτά πάνω από τα τείχη, παρακαλούσαμε το Θεό να λυπηθεί και αυτούς και εμάς. Επίσης ο αμιράς, έφιππος στην ακτή, έβλεπε τα όσα γίνονταν. Για τρίτη φορά απομακρύνονταν και κατόπιν έκαναν επίθεση θέλοντας να συμπλακούν με οίηση και με αλαλαγμούς μεγάλους.

Οι αξιωματικοί και οι κυβερνήτες στάθηκαν παλικαρίσια και ρωμαλέα και παρότρυναν τους ναύτες να προτιμήσουν το θάνατο από τη ζωή· και ιδιαίτερα ο κυβερνήτης του βασιλικού καραβιού, που ονομαζόταν Φλαντανελάς, ο οποίος έτρεχε από την πρύμνη στην πλώρη, και πολεμούσε σαν λιοντάρι, παροτρύνοντας τους άλλους με φωνές, έτσι που δεν μπορώ να περιγράψω τις κραυγές του και τους κρότους των άλλων, που έφταναν ως τον ουρανό. Η μάχη άρχισε και πάλι μεγαλύτερη, και πολλοί από τα καράβια σκοτώθηκαν και πνίγηκαν· δυο καράβια κάηκαν και βλέποντάς τα τά άλλα δείλιασαν. Ο αμιράς, βλέποντας πως τόσος και τέτοιος στόλος δεν έκανε τίποτε αξιόλογο, αλλά μάλλον ήταν κατώτερος των περιστάσεων, κατελήφθη από θυμό και μανία, βρυχιόταν και έτριζε τα δόντια του και περιέλουε με βρισιές τους δικούς του, αποκαλώντας τους δειλούς στην καρδιά, γυναικούλες και άχρηστους. Κέντρισε το άλογό του και μπήκε στη θάλασσα (τα καράβια ήταν κοντά στην ξηρά όσο η βολή μιας πέτρας), και τα ρούχα του βράχηκαν από τα αρμυρά νερά της θάλασσας. Ο στρατός από την ξηρά βλέποντάς τον να κάνει έτσι αγανακτούσε, λυπόταν και βλαστημούσε το στόλο. Και πολλοί έφιπποι ακολούθησαν τον αμιρά και έφτασαν ως τα καράβια. Οι άνθρωποι του στόλου βλέποντας τον αμιρά να κάνει έτσι, ντράπηκαν για τις βρισιές και, θέλοντας μη θέλοντας και θυμωμένοι πολύ, έστρεψαν τις πλώρες εναντίον των αντίπαλων πλοίων και πολεμούσαν ισχυρά. Τι να πεις. Όχι μόνο σε τίποτε δεν έβλαψαν τα καράβια, αλλά έπαθαν και τόσες συμφορές σε νεκρούς και τραυματίες, ώστε δεν μπορούσαν τα τουρκικά καράβια να γυρίσουν πίσω. Σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, όπως έμαθα, περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες Αγαρηνοί, μόνο στη θάλασσα. Όταν έπεσε η νύχτα, ο στόλος αποχώρησε αναγκαστικά και τα φιλικά καράβια βρήκαν ευκαιρία και μπήκαν στο λιμάνι χωρίς καμιά απώλεια, εκτός από λίγους πληγωμένους μετά λίγες μέρες, δυο τρεις απ’ αυτούς πέθαναν. Ο αμιράς είχε τόσο θυμώσει και οργιστεί εναντίον του ναυάρχου του στόλου του, ώστε ήθελε να τον ανασκολοπίσει (Ο ανασκολοπισμός ή διοβελισμός ή παλούκωμα είναι ένας από τους φοβερότερους και αγριότερους τρόπους εκτέλεσης, αργού θανάτου, όπου ο κατάδικος κυριολεκτικά σουβλίζεται κάθετα σ’ ένα ξύλινο πάσσαλο από το βάρος του), λέγοντας πως εξαιτίας της ανανδρίας και της ολιγοψυχίας του τα καράβια το έσκασαν εκείνη τη νύχτα, και από την απροσεξία του και την ανικανότητά του τα άφησε να μπουν στο λιμάνι. Μερικοί άρχοντες της αυλής του και σύμβουλοί του τον παρακάλεσαν, και χάρισε τη ζωή στο ναύαρχο, αλλά του στέρησε το αξίωμα, και όλη την περιουσία του τη χάρισε στους γενίτσαρους».

Ο Μωάμεθ (αμιράς) οργισμένος μπαίνει έφιππος στη θάλασσα, γιατί οι Οθωμανοί νικήθηκαν από τα λίγα πλοία του Φλαντανελά. (Πίνακας του FaustoZonaro, (1854-1929, Αίθουσα του Θρόνου, παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, Κων/πολη)

 

Και ερχόμαστε τώρα στη σύγχρονη εποχή και τα σύγχρονα γεγονότα και θα δείτε αγαπητοί αναγνώστες πως: «Ο λύκος κι αν εγέρασε και άλλαξε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη του άλλαξε ούτε και τη βουλή του».

Οι Τούρκοι διεξάγουν επιχειρήσεις στα σύνορα με τη Συρία. Ο Ερντο(γ)άν και ο Τράμπ φαίνεται ότι συμφώνησαν μυστικά να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και τις θέσεις του να καταλάβουν οι Τούρκοι και να επιτίθενται μετά στους Κούρδους. Δεν θα κρίνω το τι θέλουν οι Τούρκοι, αυτό που θέλω να κρίνω είναι η προδοτική συμπεριφορά του Τράμπ προς τους υποτιθέμενους συμμάχους Κούρδους! Βέβαια εκ των υστέρων αν αναλύσουμε τα πράγματα φαίνεται ότι συνήψε συμφωνία με τον Ερντο(γ)αν, προφανώς επωφελή για την Αμερική, δηλαδή πωλήσεις όπλων κλπ, αλλά τα λεφτά που διακυβέβονται στη Συρία είναι πολλά (λόγω πετρελαίου) και προφανώς δεν θα ήθελαν να έχουν καθόλου μερτικό από τα χρήματα αυτά οι Τούρκοι. Ως καλοί φίλοι με τους Ρώσους (να μη ξεχνάμε ότι η Αμερική βουΐζει για τη βοήθεια της Ρωσίας προς τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές) τους είπαν: Τώρα που θα φύγουμε εμείς τρέξετε γρήγορα μαζί με τους Σύριους να καταλάβετε τα εδάφη πριν μπουν οι Τούρκοι. Και έτσι πράγματι έγινε!

Από την άλλη πλευρά οι «μπουνταλάδες Τούρκοι» περίμεναν να φύγουν οι Αμερικανοί για να εισβάλλουν. Τους πρόλαβαν όμως οι Σύριοι και οι Ρώσοι. Σχηματίστηκε έτσι μια πολύ ισχυρή αντίσταση (Ρώσους, Σύριους και Κούρδους) που οι Τούρκοι δεν τολμούν να αναμετρηθούν μαζί τους. Βλέποντας ο Ερντο(γ)άν ότι το παιγνίδι χάθηκε εκεί, μιμούμενος τον πρόγονο αμιρά του (Μεχμέτ ΙΙ ή Μωάμεθ Β) που καρατόμησε τον ναύαρχο του αφού νικήθηκε από τον Φλαντανελλά (όπως παραδίδει ο Φραντζής) έκανε το ίδιο τη σύγχρονη εποχή.  Καρατόμησε τον αρχηγό των στρατιωτικών δυνάμεων των Τούρκων στη Συρία.

ΟİsmailMetinTemel καρατομήθηκετο βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2018 από τον Νέο-αμιράΕρντογάν. Του «χρέωσε» ολιγωρία στο θέμα του Manbij. Στην ουσία τον κατηγορεί ότι άργησε να κάνει την εισβολή, με αποτέλεσμα να προλάβουν να μπουν στην πόλη Σύριοι και Ρώσοι, ώστε αυτή ηεξέλιξη να είχε αποτραπεί.

 

 

Ωστόσο, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ εξέφρασε την ανησυχία του για «αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στη Συρία. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2018 υπενθύμισε ότι:  «Οι Κούρδοι διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με την υποστήριξη του (διεθνούς) συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, τονίζοντας Η συμβολή των Κούρδων της Συρίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας είχε τίμημα δυσβάστακτες ανθρώπινες θυσίες.Ενώ και ο διαδεχθείς τον Ολάντ πρόεδρος Μακρόν δήλωσε: ότι τον λυπεί βαθιά» η αμερικανική απόφαση, κρίνοντας πως ένας σύμμαχος πρέπει να είναι αξιόπιστος.

Η Γαλλία εξάλλου διαβεβαίωσε πως παραμένει δεσμευμένη στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, παρά την ανακοίνωση περί επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από τη συριακή επικράτεια.Πέραν της υποστήριξης από αέρος και με πυροβολικό, η Γαλλία έχει επίσης αναπτύξει ομάδες των Ειδικών Δυνάμεών της στη βορειοανατολική Συρία. Ο αριθμός των γάλλων στρατιωτικών στην περιοχή αυτή παραμένει απόρρητος.Η κυβέρνηση της Τουρκίας βέβαια έχει προειδοποιήσει (δηλαδή εκφοβίσει!!!) το Παρίσι εναντίον οποιασδήποτε υποστήριξης προς την κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση YPG στη Συρία (θα τους κάνει ντα!), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, λόγω των δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει αιματηρό ανταρτοπόλεμο στην τουρκική επικράτεια από το 1984. Βεβαίως οι Γάλλοι έχουν ζήσει «στο πετσί τους» τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ΙΣΙΣ μέσα στην ίδια τη Γαλλία και προφανώς θα κάνουν ότι πρέπει για να μην επαναληφθούν! Άρα Ρώσοι, Σύριοι, Γάλλοι και Κούρδοι βρίσκονται απέναντι από τους Τούρκους (βλέπουμε απουσιάζουν οι Αγγλόφωνοι), οι οποίοι και προφανώς δε θα τολμήσουν το απονενοημένο να ρισκάρουν κάποια επίθεση!

Μοιραία όπως φαίνεται θα θελήσουν να ξεσπάσουν στο Αιγαίο! Δεν είναι τυχαίο ότι μιλούν για «γαλάζια πατρίδα» (ήθελα και να ήξερα που τη βρήκαν). Να έρθει ο Υπουργός Άμυνας Τουρκίας Ακάρ να μας δηλώσει με βάση ποιες συνθήκες, ή ποια πρωτόκολλα που έχουν στη διάθεσή τους του επιτρέπεται να μιλάνε για «γαλάζια πατρίδα»! Φέρτε τα! Γιατί και εγώ την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, θέλω και το Αϊβαλί και το Αϊδίνιο, θέλω την Τραπεζούντα, και τον Πόντο, θέλω όλα τα ελληνικά εδάφη να τα γυρίσουν πίσω…Θέλω ..Θέλω…   Θέλω μόνο να θυμίσω τι έπαθε ο αμιράς τους το 1453 από ελάχιστα πλοία όπως ακριβώς το περιγράφει ο Φραντζής που είδαμε παραπάνω! Από πότε οι Τούρκοι είναι ναυτικοί και δεν το ξέρουμε; Για να μη θυμηθούμε το «Μάλτα γιοκ»! Ας έχει αυτά υπόψη του ο Νέο-αμιράςΕρντο(γ)αν!

Θέλω να κλείσω αυτές τις σκέψεις με τα εξής!Στη Συρία από το 2011 έχει ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος με διάφορες επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις. Μεταξύ αυτών των δυνάμεων είναι και η «επαναστατική ταξιαρχία των Τουρκμένων» με την ανοικτή υποστήριξη της Τουρκίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει ξεκινήσει διασυμμαχική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού κράτους με αεροπορικές προσβολές από αεροπορικές βάσεις που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής κατά θέσεων Τζιχαντιστών. Η Ρωσία, ανέλαβε, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 κοινή στρατιωτική αεροπορική δράση με τον συριακό εθνικό στρατό ενάντια του Ισλαμικού κράτους αλλά και των άλλων αντικυβερνητικών δυνάμεων, δημιουργώντας δύο αεροναυτικές βάσεις, στις πόλεις Ταρτούς και Λατάκεια.

Λίγες μέρες μετά στις αρχές Οκτωβρίου 2015 η Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ διαμαρτυρήθηκε στη Ρωσία για κάποια παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου διάρκειας “μερικών δευτερολέπτων” από ένα Su-30. Στις 16 Οκτωβρίου δηλώθηκε εκ μέρους της Τουρκίας ότι την προηγουμένη μέρα κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ντρον) στα τουρκοσυριακά σύνορα χωρίς να κατονομάζει χώρα προέλευσης. Στις 17 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα καταρρίψει οποιοδήποτε αεροσκάφος που θα παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

Ως γείτονες όμως πέρα από τις κακές συνήθειες που μας έχουν διδάξει να έχουμε, έχουμε την ευκαιρία να διδαχτούμε και τρόπους «πολιτικώς φέρεσθαι» στην παγκόσμια σκακιέρα, Ας μιμηθούμε τους γείτονες στα παζάρια που κάνουν!

Είναι αδήριτη ανάγκη πριν είναι πολύ αργάνα γίνει και από εμάς αλλαγή του αμυντικού δόγματος στο κέντρο του και όχι περιφερειακά! Μέχρι τώρα κάνουμε συμφωνίες με τα γύρω κράτη (περιφερειακά δηλαδή) Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ με σκοπό μέσω αυτών των συμμαχιών να κρατήσουμε ή και να περιορίσουμε την επιθετικότητα της Τουρκίας κυρίως στο Αιγαίο. Κάνουμε επίσης προσεγγίσεις με την Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία βασιζόμενοι στην πολιτική που πρώτος εφάρμοσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την διάρκεια των Βαλκανικών και του Α παγκοσμίου πολέμου.

Επίσης να κοιτάξουμε να έχουμε πιο σίγουρους φίλους και συμμάχους! Οι Αμερικανοί έδειξαν ότι με τη συμπεριφορά τους στη Συρία ότι δεν μπορεί κανείς να τους εμπιστευτεί απολύτως. Χρησιμοποίησαν τους Κούρδους και ξαφνικά τους εγκατέλειψαν (ευτυχώς που Ρώσοι και Γάλλοι έιναι ακόμα στο πλευρό τους).

Είναι καιρός να μιμηθούμε την Τουρκία και να δηλώσουμε: ‘Οποιο αεροσκάφος πετάξει πάνω από ελληνικό έδαφος(χωρίς να έχει υπαβάλει σχέδιο πτήσης) θα καταρρίπτεται.ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!Ό,τι και αν ισχυριστούν μετέπειτα οι Τούρκοι, υπάρχει το προηγούμενο με το Ρωσικό αεροσκάφος που κατέρριψαν οι Τούρκοι στη Συρία.

Φαίνεται ότι ό ελληνικός εναέριος χώρος θεωρείται από τους καλύτερα φυλασσόμενους παγκοσμίως, χάρη στο αδιαπέραστο πλέγμα που σχηματίζουν τα προηγμένα αντιαεροπορικά/αντιπυραυλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και να μην ξεχνάμε και το ναυτικό μας που θα είναι αδιαπέραστο τείχος. Τα «ξύλινα τείχη» των αρχαίων απέναντι στη «ανατολική βαρβαρότητα» των Τούρκων, όπως τότε στην πλεονεξία των Περσών! Ίδια αφετηρία, ίδια προβλήματα, ίδιες πολιτικές.

 

 

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.