Τα κρινάκια της Παναγίας: προστατέψτε τα !!!!!!

Απειλείται από την άγνοια και την αδιαφορία.

Κρινάκι της Παναγίας» ή «Κρινάκι της Άμμου» ή «Κρινάκι της Θάλασσας» ή «Θαλάσσιος Ασφόδελος» ή «Θαλασσόκρινο» είναι μερικές από τις ονομασίες του είδους Pancratium maritimum, του φυτού που επιμένει εδώ και χιλιάδες χρόνια να φυτρώνει στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζει το σπάνιο άρωμά του σε όσους το παρατηρούν.

Στην παραλία της Αμμουδάρας στο Ηράκλειο όπου πλήθος επισκεπτών χαίρεται την καταγάλανη θάλασσα την καλοκαιρινή περίοδο ανθίζει και προσπαθεί να επιβιώσει.

Εκεί κατέγραψε ο φακός αναγνώστη μας τη λουόμενη να έχει κοψει τα κρινάκια. Από άγνοια? Από αδιαφορία?

Αν δείτε κάποιον να κόβει, ξεριζώνει, καταστρέφει η πατάει με το αυτοκίνητο του αυτόν τον όμορφο κατάλευκο κρίνο στις αμμουδιές μας, σταματείστε τον ή αν συνεχίσει καταγγείλτε τον! Έχετε υποχρέωση απέναντι στην φύση και την ιστορία αφού αυτό το φυτό είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ένα από τα προϊστορικά φυτά που διασώζονται μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών κάνει αυτή την επιβίωση ακόμα πιο δύσκολη.

Έτσι κάθε χρόνο παρατηρείται να λιγοστεύει επικίνδυνα ο αριθμός των φυτών είτε από τα αυτοκίνητα που εισέρχονται μέχρι το ύψος της παραλίας, είτε από εκείνους που τα κόβουν ή ακόμα κι από την επέμβαση των μηχανημάτων καθαρισμού των παραλιών.

κρινακι (4)

Το μυθικό κρινάκι της άμμου που εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει και την εποχή της ανθοφορίας του, ονομάζεται Pancratium maritimum (Παγκράτιο το παράλιο) από το ελληνικό Pancratium – παν + κραταιός, για την υποτιθέμενη φαρμακευτική δύναμη του φυτού, (Pandocrator) – παντοδύναμο, και το λατινικό Maritimum που σημαίνει «από τη θάλασσα-ακτή» ονομάζεται ακόμα Ασφόδελος της Θάλασσας, κρινάκι του Αγίου Νικολάου και Νάρκισσος της θάλασσας.

Το παγκράτιο το παράλιο είναι μια αμαρυλλίδα. Είναι ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα αγριολούλουδα της χώρας μας. Το συναντάμε, από τη Χαλκιδική και τη Λήμνο μέχρι το Πήλιο, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Ανθίζει συνήθως από τα μέσα Ιουλίου, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, στην περιοχή της Σωτηρίτσας πολύ νωρίτερα, ενώ τον Σεπτέμβρη τελειώνει η ανθοφορία του. Σε αντίθεση με τα άλλα αγριολούλουδα επικονιάζεται προσελκύοντας ένα μεταναστευτικό είδος πεταλούδας της νύχτας, το Hawk moth (σκώρος –γεράκι).

Η επικονίαση επιτυγχάνεται μόνο σε περιόδους νηνεμίας ή ασθενών ανέμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο κάλυκας με τα ώριμα σπέρματα θα ανοίξει ξαφνικά κι εκείνα θα παρασυρθούν από τους ανέμους διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις μέσα στη θάλασσα ώσπου να βρουν κατάλληλο έδαφος. Εκεί μπορεί να παραμείνουν έως 4-5 χρόνια θαμμένα μέχρι να βρουν ευνοϊκές συνθήκες για να βλαστήσουν.

κρινακι

Παγκράτιο το παράλιο, Κρίνος της θάλασσας, Είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη , στα παλάτια της Κνωσού και από τις υστεροκυκλαδικές τοιχογραφίες στη Σαντορίνη. Αποκαλείται ακόμη θαλασσόκρινος ή επιστημονικά Pancratium maritimum…

κρινακι 2

Η τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού με το «το μπλε πουλί» .Εδώ υπάρχει η πρώτη σωζόμενη αναπαράσταση του Παγκρατίου στον κόσμο. Το «Pancratium maritimum», όπως όλοι οι κρίνοι, ήταν ιερό λουλούδι για τους Μινωίτες με θρησκευτική σημασία. Σήμερα το αποκαλούν κρινάκι της Παναγίας γιατί ανθίζει Δεκαπεντάγουστο….





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.