Κανονικά για φέτος η αλλαγή της ώρας

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019, διευκρίνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για φέτος τα ρολόγια θα γυρίσουν κανονικά μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη. Όμως από εκεί και μετά κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να επιλέξει μέχρι το τέλος του Απριλίου 2019 αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα, εφόσον βεβαίως επικυρωθεί το σχέδιο να μπει τέλος στις εποχικές αλλαγές ώρας το 2019.

Όπως διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση της Κομισιόν να μπει τέλος στην αλλαγή της ώρας πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για να τεθεί σε εφαρμογή. Στη συνέχεια, «έγκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν ποια ώρα επιθυμούν να διατηρήσουν: τη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα», όπως διευκρίνισε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ.

Είναι συνεπώς θεωρητικά δυνατό γειτονικές χώρες να κάνουν διαφορετικές επιλογές, όπως παραδέχτηκε, εκφράζοντας πάντως τη “βεβαιότητα” πως τα κράτη-μέλη «θα κάνουν μια προσπάθεια» να συντονιστούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις χώρες της Ε.Ε. να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δε θα είναι πλέον δυνατές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.