Μια κοιτίδα πολιτισμού στην εσχατιά της Ευρώπης- Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» στον Κερατόκαμπο Βιάννου

Η Πινακοθήκη Βιάννου στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο ελαιοτριβείο του Κερατόκαμπου της Βιάννου. Το όραμα του ιδρυτή της Σάββα Πετράκη έγινε πραγματικότητα το 2008, όταν και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πινακοθήκη.
Φιλοξενεί περισσότερα από 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι διαμορφώνουν τη σκηνή εικαστικών τεχνών των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα (Φασιανός, Μυταράς, Παρμακέλης, Κεσσανλής, Τσόκλης, Ρόκοςκ.ά.). Η ποιότητα των έργων της Πινακοθήκης Βιάννου, αλλά και η θέση της στην εσχατιά της Κρητικής γης, τη χαρακτηρίζουν με ασφάλεια ως τη νοτιότερη, διεθνούς εμβέλειας, πινακοθήκη της Ευρώπης.


Πέρα από την έκθεση, η Πινακοθήκη έχει προχωρήσει και σε δικές της εκδόσεις όπως χρονογραφήματα & λαογραφικά κείμενα του Ιωάννη Κονδυλάκη πού καταγόταν από τη Βιάννο.
Το 2004 ο Σάββας Πετράκης συλλαμβάνει την ιδέα της δημιουργίας ενός Μουσείου Εικαστικών Τεχνών στον Κερατόκαμπο και κατορθώνει να πείσει τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης να δημιουργήσουν έργα υψηλής αισθητικής αξίας και να τα δωρίσουν στην Πινακοθήκη Βιάννου, πολλά από τα οποία οι δημιουργοί τους τα εμπνεύστηκαν από το φυσικό κάλλος του Βιαννίτικου τοπίου, τη σπουδαία πολιτισμική παράδοση της περιοχής, καθώς και από τη σημαντική ιστορία της Βιάννου γενικότερα.

 

Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο Νίκος Κεσσανλής ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού στη ζωγραφική.

Το 2005 γίνονται τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης 80 περίπου έργων σε μια παλιά αποθήκη χαρουπιού στην άκρη του κύματος, η οποία διαμορφώνεται κατάλληλα, για να φιλοξενήσει προσωρινά τα έργα.

Τον Αύγουστο γίνονται τα εγκαίνια με παρουσία της κ. Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία στηρίζει αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παρουσιάζεται το λεύκωμα των πρώτων έργων στη «Στοά του Βιβλίου» στην Αθήνα.

Τον Μάιο του 2006 οργανώνεται έκθεση των έργων στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου.

Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και 200 περίπου έργα από το 2008 έως και σήμερα φιλοξενούνται σε έναν ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος ανεγέρθηκε στα ερείπια παλιάς φάμπρικας που δωρίθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο Κερατοκάμπου – Καψάλων «Η Βίγλα» και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο Σάββας Πετράκης

Ο Σάββας Πετράκης γεννήθηκε το 1950 στην Άνω Βιάννο του Νομού Ηρακλείου. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε στη Μέση εκπαίδευση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας. Από τα εφηβικά του χρόνια είχε στραφεί στη μουσική και έμαθε να παίζει μαντολίνο πλάι στον πατέρα του και σε άλλους οργανοπαίχτες. Στα φοιτητικά του χρόνια, παράλληλα με τις θετικές σπουδές, φοίτησε και στο Ωδείο Αθηνών στο μάθημα του βιολιού, πλάι στον καθηγητή Γιάννη Βατικιώτη, εώς ότου απομακρυνθεί από την πρωτεύουσα λόγω του διορισμού του αρχικά στο λύκειο Καρδίτσας. Ακολούθησαν ο Άγιος Νικόλαος, το Αρκαλοχώρι, ο Ζαρός, το Πέραμα, η Στουτγάρδη, τα Ανώγεια, το Ρέθυμνο. Από το γάμο του με την Πηνελόπη Πισκοπάκη, καθηγήτρια επίσης στη μέση εκπαίδευση και συνοδοιπόρο του σε όλες τις περιπλανήσεις και τα εγχειρήματα γεννήθηκαν ο Γιάννης , μουσικός και η Μαρία, φοιτήτρια νομικής.

Συλλέκτης και εκδότης της τοπικής μουσικής, ιδιαίτερα της περιοχής Βιάννου και Αστερουσίων, ο Σάββας εξέδωσε ένα πολύτιμο βιβλίο, Αστερούσια, Μουσικές Φωτογραφίες, με αφηγηματικές και ηχητικές καταγραφές από τον μουσικό περίγυρο της περιοχής στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

 

Ο Σάββας που γνωρίσαμε εμείς μετά τα σαράντα του χρόνια ήταν ένας άνθρωπος- έκπληξη, όχι μόνο για τα επιτεύγμτα του, τα οποία δεν είχαν ποτέ ιδιοτελή χαρακτήρα, αντιθέτως εντάσσονταν πάντοτε σε μία συλλογική προσπάθεια με εντυπωσιακά υψηλό πήχυ (και εδώ το “ποτέ” και το “πάντοτε” δε συνιστούν ρητορική υερβολή), αλλά και γιατί η πέρα από τα συνήθη μέτρα παραγωγή έργου γινόταν από ένα ένθρωπο με σοβαρές δυσκολίες υγείας.

Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατοκάμπου „ Η Βίγλα“ υπήρξε ο πρωτεργάτης της Πινακοθήκης Βιάννου που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμρβιο 2008 με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Η Πινακοθήκη Βιάννου έχει στην κατοχή της σημαντικά έργα Νεοελλήνων δημιουργών και στεγάζεται σε ένα κομψό και επί τούτου κατασκευασμένο κτίριο, το οποίο μαζί με ποικίλα άλλα έργα και πράξεις, είναι η ζώσα μαρτυρία της αγάπης των Βιαννιτών δωρητών προς τον τόπο, την κοινωνία και την πνευματική ζωή αυτής της ιδιαίτερης (υπό πολλαπλό πρίσμα) πατρίδας τους. Φυσικά δεν πρέπει να αποσιωποιηθεί και η ευγένεια και γενναιοδωρία των όχι λίγων καλλιτεχνών που στήριξαν με επίσης εντυπωσιακή θέρμη την όλη προσπάθεια.

Ο ίδιος αυτός θεσμός, με την εργώδη ενασχόληση του Σάββα Πετράκη και εις πείσμα κάθε λογής αντιξοοτήτων, δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμρβιο 2010, οργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους Φίλους Πινακοθήκης Βιάννου, υπό την αιγίδα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το επιστημονικό συνέδριο: «Ιωάννης Κονδυλάκης. Συγγραφέας, δημοσιογράφος, μεταφραστής».

Μετά από μακροχρόνια μάχη με σοβαρό αναπνευστικό πρόβημα ο Σάββας Πετράκης έφυγε από τη ζώη τον Απρίλιο του 2012.

 

Έργα, τα οποία επιμελήθηκε:

EΚΔΟΣΕΙΣ
Οικεία πρόσωπα, του Φρίξου Θεοδοσάκη, Ημερολόγιο 2001, εκδ. Πολιτιστικής Εταιρίας Βιάννου „Ιωάννης Κονδυλάκης“
Τα πρώτα έργα & Τα εκ Βιάννου, εκδ. Πινακοθήκης Πολιτιστικού ΣυλλόγουΚερατοκάμπου – Καψάλων „Η Βίγλα“, Ιούνιος 2005
Ιωάννης Κονδυλάκης, Ανέκδοτα Λαογραφικά Κρήτης, 2009
Τα εν δήμω Βιάννου, εκδ. Αναπτυξιακής Ηρακλείου, 2008
Νίκος Γιανναδάκης, Αποτυπώματα, εκδ. Πινακοθήκης Βιάννου 2008
Αστερούσια, Μουσικές Φωτογραφίες, εκδ. Δήμου Αστερουσίων, 2009
Βιάννος, 20ος αιώνας, Ιστορικά σημειώματα του Εμμανουήλ Καδιανάκη, ιδιωτική έκδοση, 2010

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ
Ιωάννης Κονδυλάκης, Ενώ διέβαινα, 2010
Ιωάννης Κονδυλάκης, Εκλογαι εκ των απάντων Λουκιανού, 2010
Μαρία Αϊβαλιώτου, Εργογραφία-βιβλιογραφία Ιωάννη Γ. Κονδυλάκη 2010
Αφιέρωμα στον Ιωάννη Κονδυλάκη, Αναπαραγωγή της έκδοσης της εφ. „Βιαννίτικα νέα“ 1977

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Έλληνες εικαστικοί-χορηγοί της Πινακοθήκης Βιάννου, Χειμώνας 2009
Τα νέα αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης, 2010

ΜΟΥΣΙΚΗ
Το περίσσο φως, δίσκος-κασέτα με τα παιδιά του λυκείου Ανωγείων, 1994
Φεγγαροβραδιές στη Βιάννο, CD, ιδιωτική έκδοση, 1995
Γιώργος Λαποκωνσταντάκης ή Πεδουλάφτης, παραδοσική μουσική Ανατολικής Κρήτης, CD, εκδ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, 1997
Αστερούσια, Μουσικές Φωτογραφίες, εκδ. Δήμος Αστερουσίων, 2009

Παραλογή: Έκθεση ζωγραφική του, Χ. Μποκόρου στην Πινακοθήκη Βιάννου

Η Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης» στον Κερατόκαμπο του Δήμου Βιάννου με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνει πως εγκαινιάζει την καινούργια της περίοδο στις 21 Ιουλίου 2018 με μια έκθεση σημαντική για την περιοχή και για ολόκληρη την Κρήτη.

Ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος, ένας από τους σπουδαίους ζωγράφους που έχουν χαρακτηρίσει τη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική, εκθέτει μια επιλογή από τα έργα του με τον τίτλο «Παραλογή». Έργα με λιτότητα που δεν παραπέμπει καθόλου σε κάποια μοναστική ολιγάρκεια αλλά στην ελάχιστη προσφορά που αρκεί για τη φιλοξενία, για τη σύναψη ενός δεσμού, για τη δημιουργία μιας κοινότητας. Τα έργα του Μποκόρου είναι έργα μιας συνάθροισης που κατασκευάζεται αποκλειστικά με τα υλικά της ζωγραφικής αλλά βυθίζονται βαθιά στην ιστορία και τις ιστορίες, στον αφηγηματικό κόσμο της μνήμης και των ονείρων. Είναι μια ζωγραφική που έχει τον χαρακτήρα «Παραλογής», μιας ιστορίας δηλαδή που μοιραζόμαστε όλοι.

Η «Παραλογή» του Χρήστου Μποκόρου τιμά έτσι μια Πινακοθήκη στην εσχατιά της Κρήτης και της Ελλάδας που έχει φτιαχτεί και ζει με αυτοθυσία και προσφορά που αναβλύζει από την ίδια την κοινότητα. Δημιουργία του αείμνηστου Σάββα Πετράκη με έργα που έχουν συλλεχθεί από προσωπικές δωρεές των ίδιων των καλλιτεχνών, με την έκθεση «Παραλογή» ξεκινά έναν καινούργιο δυναμικό και εμπλουτισμένο κύκλο.

Με την αφορμή της έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου θα επανεκτεθεί μέρος της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης. Επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει ο Θεόφιλος Τραμπούλης.

Η έκθεση «Παραλογή» του Χρήστου Μποκόρου διοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βίγλα» με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Βιάννου, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Εντάσσεται στο φεστιβάλ «Τέχνες του Νότου 2018», που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Βίγλα» και το Σωματείο Φίλων της πινακοθήκης Βιάννου κάθε καλοκαίρι στον Κερατόκαμπο.

Η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *