Διάσωση θρίλερ στην Ταϊλάνδη: Πολύ αδύναμος ο προπονητής – Εδινε το φαγητό του στα παιδιά

Εχει βοηθήσει πάρα πολύ τα παιδιά τις δύσκολες αυτές μέρες

Για κάποιους ο Ekapol Chanthawong, ο 25χρονος προπονητής που είναι εγκλωβισμένος μαζί με τα παιδιά στα σπήλαια στην Ταϊλάνδη είναι ο της τεράστιας αυτής περιπέτειας, την οποία παρακολουθεί όλος ο πλανήτης. Για άλλους όμως αντιμετωπίζεται ως ένας ήρωας, καθώς με τη στάση του και τον διαλογισμό που κάνει βοηθάει τα παιδιά να μείνουν δυνατά, ψύχραιμα και αισιόδοξα. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το ένα δεν αναιρεί το άλλο πλέον…

Σύμφωνα με όσα έγιναν σήμερα γνωστά, ο Ekapol είναι από τους πιο αδύναμους της ομάδας. Και αυτό γιατί τις ημέρες πριν φτάσουν στη σπηλιά οι διασώστες είχε δώσει το μερίδιο από το φαγητό του στα παιδιά. Το ίδιο είχε κάνει και με το νερό.

Τις πολύ δύσκολες ημέρες που οι εγκλωβισμένοι ήταν απολύτως μόνοι τους, ο Ekapol μάθαινε στα παιδιά την τέχνη του διαλογισμού αλλά και τρόπους να διατηρούν την ενέργειά τους, όπως αποκάλυψαν άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Οι φίλοι του πάντως έχουν δηλώσει στα media ότι έχει δώσει την ψυχή του σε αυτή την ομάδα και ότι αγαπάει τα παιδιά, τα οποία είναι φτωχόπαιδα σαν τον ίδιο άλλωστε, περισσότερο από τον εαυτό του.

 

Εννέα ώρες κράτησε η πρώτη φάση της διάσωσης, όπου απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς τέσσερα παιδιά – Σε 10-20 ώρες οι επόμενες επιχειρήσεις διάσωσης – Ποιο σχέδιο εφάρμοσαν οι διασώστες

Με κομμένη την ανάσα, ολόκληρος ο πλανήτης, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ταϊλάνδη και πιο συγκεκριμένα την τιτάνια προσπάθεια απεγκλωβισμού των 12 αγοριών και του προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι για 15 μέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Έπειτα από εννέα ώρες και λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση επιχειρήσεων απεγκλωβισμού των παιδιών, όπου και ανακοινώθηκε ότι τέσσερα από τα 12 παιδιά (δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι απεγκλωβίστηκάν έξι) διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.

«Σήμερα είχαμε τις πιο κατάλληλες συνθήκες – όσον αφορά την υγεία των παιδιών, το νερό και την ετοιμότητα των διασωστών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ο Narongsak Osatanakorn, επικεφαλής του κέντρου που συντονίζει τη διάσωση.

«Τέσσερις έχουν έρθει από τη σπηλιά, τέσσερις έχουν διασώσει. Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία», συμπλήρωσε.

 

Δύο δύτες για τη διάσωση κάθε αγοριού

Όπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες. Στην πρώτη φάση της επιχείρηση συμμετείχαν 13 ξένοι δύτες, που συγκαταλέγονται στους καλύτερους στον κόσμο. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας Βρετανός δύτης άφησε τη σύζυγο με το νεογέννητο παιδί του, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους.

Και τα τέσσερα αγόρια έχουν φτάσει με ασφάλεια στο νοσοκομείο της Τσιαγκ Ράι, την κοντινότερη μεγάλη πόλη, ανέφερε ο Narongsak Osatanakorn.

View image on Twitter

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε. «Θα πρέπει να επιτύχουμε και στην επόμενη αποστολή διάσωσης, όπως κάναμε σήμερα. Τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται στο ίδιο σημείο».

«Οι μπουκάλες οξυγόνου που είχαν τοποθετηθεί έχουν τελειώσει και πρέπει να τοποθετηθούν νέες», δήλωσε ο Osatanakorn. «Δεν μπορώ να σας πω το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επόμενης φάσης, αλλά μπορώ να σας πω ότι θα είναι τις επόμενες 10 με 20 ώρες. Δεν θα είναι σε παραπάμω από 20 ώρες. Πρέπει να ελέγξουμε ότι όλοι οι παράγοντες είναι σταθεροί. Η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια».

thailandv2

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων παιδιών. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δέκα δύτες ξεκίνησε το ταξίδι των 3,2 χιλιομέτρων μέχρι το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί τα παιδιά και ο προπονητής. Το απόγευμα ενισχύθηκαν με άλλους τρεις δύτες και ένα συνεργείο διάσωσης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα δίκτυο από σκοινιά, τα οποία θα χρησίμευσαν για τη μεταφορά των παιδιών.

 

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός που έγινε για τον εξοπλισμό των παιδιών. Κάθε παιδί θα φορούσε μία μάσκα κατάδυσης. κράνος, στολή κατάδυσης και μπότες. Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο πρώτος είχε επωμιστεί την ευθύνη να κρατά την μπουκάλα οξυγόνου με το οποίο ανέπνεε το κάθε παιδί. Ο δύτης καθοδηγούσε το παιδί μέσω ενός στατικού σκοινιού οκτώ χιλιοστών. Ακοούθως, κάθε παιδί παραλήφθηκε από έναν άλλον δύτη, ο οποίος το συνόδευσε μέχρι την έξοδο.

thailandv3

 

Το πρώτο παιδί βγήκε στις 17:40 τοπική ώρα, 7 ώρες και 40 λεπτά μετά και το δεύτερο παιδί βγήκε στις 17:50. Το τρίτο παιδί βγήκε στις 19:40 και το τέταρτο στις 19:50.

tai_1

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί με ποια κριτήρια επελέγησαν τα πρώτα τέσσερα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο. Στην προσπάθεια διάσωσης συμμετείχαν συνολικά 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.
Με βάση την εικόνα που διαμορφώθηκε από την πρώτη επιτυχή προσπάθεια και τη διάσωση τεσσάρων από τα 12 παιδιά, εικάζεται ότι για να βγουν και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά θα χρειαστούν ακόμη δύο 24ωρα.

tai_02

 

https://www.protothema.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.