Με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού η πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Επικίνδυνοι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί

Δραματικές αλλαγές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί η ενεργοποίηση της παραπομπής σε εξειδικευμένο γιατρό, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μόνο μέσω οικογενειακού γιατρού από Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) ή ιδιώτη συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό του ΕΟΠΥΥ, το λεγόμενο gatekeeping που εφαρμόζεται στο σύστημα υγείας της Βρετανίας. Όπως καταγγέλουν μαλιστα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, η απόφαση θέτει εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, σε συνέχεια του νόμου 4486/2017, ορίζει με λεπτομέρειες με ποιον τρόπο και ποια διαδικασία θα μπορούν να επισκέπτονται τους ειδικευμένους γιατρούς οι ασφαλισμένοι και κατηγοριοποιεί τις παραπομπές ενώ με άλλη απόφαση βάζει…χρονόμετρο και στις ιατρικές επισκέψεις στους ειδικευμένους γιατρούς.

«Ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο” περιγράφεται στην υπουργική απόφαση ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού.

Οι τρεις κατηγορίες παραπομπής

Οι παραπομπές, ορίζεται ότι, πρέπει να γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας π Κέντρα Υγείας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας πχ νοσοκομεία, και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Η πρώτη κατηγορία παραπομπής είναι η άμεση παραπομπή, με ισχύ δέκα ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Υπάρχει η “προληπτική παραπομπή” με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών (δυο μηνών) για μια επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, ενώ για ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα υπάρχει ξεχωριστή παραπομπή με ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Από την όλη διαδικασία εξαιρούνται τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά.

Ο οικογενειακός γιατρός θα συμπληρώνει έντυπο παραπομπής ασθενή, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή που φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντας ιατρού και θα περιλαμβάνει στοιχεία του ασφαλισμένου, του οικογενειακού ιατρού την διάγνωση και τα στοιχεία παραπομπής.

Παραπομπές χωρίς…γιατρούς και χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με υπουργική απόφαση καθορίζεται επισης η διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων όλων των ιατρικών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας σε 15 λεπτά, εκτός απο εκείνες που αφορούν την ειδικότητα της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής για την οποία καθορίζονται τα 45 λεπτά ως χρονική διάρκεια επίσκεψης. Ομοίως διαφοροποιούνται οι ειδικότητες της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας για τις οποίες καθορίζονται τα 20 λεπτά επίσκεψης.

Σημειωτέον πως η νέα διαδικασία βάσει του μνημονίου έπρεπε να ισχύει απο την αρχή του έτους και σε καθε περίπτωση να εφαρμόζεται στο συστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μεχρι το τέλος του 2018. Το “ξεχείλωμα” του χρονοδιαγράμματος θεωρούνταν δεδομένο καθώς η ηγεσια του υπουργείου Υγείας σχεδίασε χωρίς τον βασικό πυλώνα της διαδικασίας, δηλαδή χωρίς τους οικογενειακούς γιατρούς.

Το νέο συστημα για να λειτουργήσει απαιτούσε περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρους (παθολόγους, γενικούς γιατρους, παιδιάτρους) στον ΕΟΠΥΥ καθώς και τους οικογενειακούς γιατρους που θα προσλαμβάνονταν με μπλοκάκια στις ΤΟΜΥ. Στόχος που παραμενει πολυ μακρινός καθώς η ανταπόκριση των γιατρών ήταν παρα πολυ μικρή γι αυτες τις θέσεις -οι χαμηλές αμοιβές και οι εργασιακές συνθήκες απείχαν πολυ απο το ιδανικό περιβάλλον που περίγραφε ο υπουργός Υγείας για τους Έλληνες γιατρους και το οποίο υποτίθεται πως θα τους έδινε κίνητρα για να μη φύγουν στο εξωτερικό.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: επικίνδυνοι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αυτή καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος και του θέτει εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα. Καταγγέλλει επισης το προεδρείο της Ενωςης για αιφνιδιασμό, καταλογίζει στην ηγεσια του υπουργείου Υγείας “επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς” και προαναγγέλλει πως θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων. Ζητεί επισης απο τα μελη της να ενημερώνουν τους πολίτες για τις αλλαγές.

«Παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστού gatekeeping, αιφνιδιαστικά λάβαμε γνώση της Υπουργικής Απόφασης υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018) υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στο θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ” αναφερει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξηγούν, από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς(καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας ).

«Καθίσταται σαφές ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο», καταλήγει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.