Το νου σας σήμερα πρωτομηνιά!!! Το μόνο που επιτρέπεται να φυτέψετε είναι βασιλικός!!!

Το νου σας αύριο πρωτομηνιά!!! Το μόνο που επιτρέπεται να φυτέψετε είναι βασιλικός!!!
Έρχονται οι Δρίμες , όντα δαιμονικά!!!!

Δρίμες είναι οι τρεις πρώτες και οι τρεις τελευταίες μέρες του Μαρτίου οι οποίες λέγονται και μέρες της γριάς….

Τις μέρες αυτές οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προφυλαχθούν για να μην πάθουν κακό ούτε οι ίδιοι αλλά ούτε και η οικογένεια και η περιουσία τους. Για το λόγο αυτό έμεναν στο σπίτι, δεν πήγαιναν στα χωράφια, αλλά ούτε και έκαναν δουλειά η οποία μπορούσε να αναβληθεί για άλλες μέρες.

Μάλιστα πίστευαν πως όποιος πήγαινε για δουλειά, πάθαινε ατύχημα. Αν πήγαινε στα χωράφια, θα καταστρεφόταν η σοδειά του.
Αν έπλεναν ρούχα, (εκτός και αν στο νερό έβαζαν ένα πέταλο, γιατί το σίδερο αποτρέπει τα δαιμόνια) εκείνες τις μέρες, θα καταστρέφονταν γρήγορα, αν έκοβαν ξύλα θα σάπιζαν, ενώ αν έλουζαν τα μαλλιά τους, θα πάθαιναν κακό.

Με τον όρο Δρίμες ή Δρίμνες, η παράδοση αναφέρει τις ημέρες που είναι κακότυχες, αυτές που ονομάζουμε και αποφράδες. Θεωρείται πως δαιμονικά όντα τριγυρνούν αυτές τις μέρες στον κόσμο, κάνοντας κακό σε όποιο συναντούσαν. Πίστευαν πως τα όντα αυτά ζουν μέσα στα νερά, που τους δίνουν δύναμη.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα πάντα με την παράδοση είναι όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι και τον Αγιασμό των Φώτων. Πρόκειται για την περίοδο που αλωνίζουν οι Καλικάντζαροι όπως αναφέρει η λαογραφία.

Δρίμες είναι όλα τα Σάββατα του Μαρτίου, (ειπα κ παραπανω) όλες οι Δευτέρες του Αυγούστου, οι έξι πρώτες μέρες του Αυγούστου επίσης, που είναι οι μέρες που κοιτούσαν οι παλιοί (και όσοι ακόμα και σήμερα γνωρίζουν) τα ημερομήνια. Τα ημερομήνια μαρτυρούν τον καιρό που θα κάνει κάθε μήνα για όλο το χρόνο, αν κανείς μπορεί να διαβάσει τα σημάδια στον ουρανό και στα καιρικά φαινόμενα των συγκεκριμένων ημερών.

Οι μέρες της γριάς- Ο μύθος

Ήταν μια γριά που είχε τριακόσια γίδια. Αυτή επερίμενε να βγή ο Μάρτης να σωθή αυτή και το κοπάδι της από το χειμώνα και το κρύο. Τότες ο Μάρτης είχε 28 ημέρες και ο Φεβρουάριος είχε 31 ημέρες. Την τελευταία μέρα είχαν περάσει οι 28 μέρες του Μάρτη κ’εμπήκε ο Απρίλης. Έβρισε [η γρια] το Μάρτη κ’εν τω μεταξύ είχε ανεβάσει το κοπάδι της στο βουνό που λέγεται σήμερο Μπουμπούνα. (Το βουνό αυτό βρίσκεται στον Περλεπέ). Ο Μάρτης θυμωμένος από το βρίσιμο της γριάς για να την τιμωρήση παρακάλεσε τον Φλεβάρη να του δανείση τρείς μέρες. Μόλις επήρε τις τρείς ημέρες έρριξε ο Μάρτης παγωνιά κ’επάγωσε αυτή με τα γίδια της πάνω στο βουνό. Εκεί υπάρχουν ακόμη τα γίδια πετρωμένα. Μαύρη γίδα μαύρη πέτρα, κόκκινη γίδα κόκκινη πέτρα, άσπρη γίδα άσπρη πέτρα.. Και η γριά είναι μαρμαρωμένη με τη ρόκα της και από την πέτρα αυτή τρέχει νερό. Από τότε ο Μάρτης είχε 31 ημέρες, ο δε Φεβρουάριος είκοσι οκτώ.

Αντε και καλό Μήνα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *