Μπαστουνάκια πορτοκαλιού, με επικάλυψη σοκολάτας

Για όλους τους σοκολασμένους! Μπαστουνάκια πορτοκαλιού, με επικάλυψη σοκολάτας – ποτέ μα ποτέ δεν είναι αρκετά!

  • 2 πορτοκάλια (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, καθώς και επιπλέον ζάχαρη για το “ρολάρισμα”
  • 100 γρ. γλυκόπικρη μαύρη σοκολάτα (70%)

 

Ποσότητα για 2 φλιτζάνια

Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα πορτοκάλια. Κόβετε το πάνω και κάτω μέρος τους (αφαλός/ουρά). Με ένα κοφτερό μαχαίρι, τα ξεφλουδίζετε τόσο βαθειά, ώστε να αφήνετε πάνω στο φλούδι περίπου 1 εκ. από την λευκή ψίχα του πορτοκαλιού (φυλάξτε το υπόλοιπο πορτοκάλι για σνακ, σαλάτες, κλπ). Στη συνέχεια, κόβετε το φλούδι κατά μήκος σε λωρίδες / μπαστουνάκια μήκους 8-10 εκ..

Τοποθετείτε τις λωρίδες σε ένα μέτριο τηγάνι και τις σκεπάζετε με κρύο νερό. Τις βράζετε για περίπου ένα λεπτό, τις βγάζετε από το τηγάνι και τις στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία 3 ακόμη φορές, για να μειωθεί η πίκρα τους (όσες περισσότερες φορές ζεματίσετε τη φλούδα, τόσο λιγότερο πικρή θα είναι). Στη συνέχεια, προετοιμάζετε το σιρόπι.

Για το σιρόπι:
Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βράζετε 1 φλιτζάνι νερό και 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, ανακατεύοντας συχνά για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τις λωρίδες και τις σιγοβράζετε για 45 λεπτά.

Βγάζετε τις λωρίδες από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε να στεγνώσουν για 10 περίπου λεπτά σε απορροφητικό χαρτί (το σιρόπι μπορούμε να το σουρώσουμε και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα, για πιθανή χρήση του σε κοκτέιλ ή άλλες συνταγές). Ξεχωρίζετε προσεκτικά τις λωρίδες μεταξύ τους και τις “ρολάρετε” μέσα σε ένα μπωλάκι με ζάχαρη. Τοποθετείτε τις ζαχαρωμένες λωρίδες σε λαδόκολλα, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς (συνήθως 4-5 ώρες αρκούν για το στέγνωμα, αλλά μια ολόκληρη μέρα είναι προτιμότερη).

Λειώνετε τη σοκολάτα σε ένα κατσαρολάκι και κρατώντας απαλά από την άκρη κάθε λωρίδα, τις βυθίζετε τόσο, ώστε να καλυφθεί με σοκολάτα το μισό τους μήκος. Τις τινάζετε ελαφρά για να απομακρυνθεί η περίσσεια σοκολάτα και τις απλώνετε για να στεγνώσουν πάνω σε μια σχάρα. Μετά από 15 έως 20 λεπτά, τις μεταφέρετε σε ένα ταψάκι ή πιατέλα στρωμένα με λαδόκολλα για να στεγνώσουν εντελώς. Τις συντηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου ή αν τις θέλετε δροσερές, στο ψυγείο.

Σημείωση:
Να αφήνετε τις λωρίδες να στραγγίζουν καλά πριν τις “ρολάρετε” στη ζάχαρη. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή σοκολάτα, όπως και να χρησιμοποιήσετε φλούδα από λεμόνι ή γκρέιπφρουτ, με την προϋπόθεση οτι θα χρειαστούν περισσότερες φορές βράσιμο μέχρι να ξεπικρίσουν (το γκρέιπφρουτ π.χ. χρειάζεται 5 με 6 φορές).

Διαβάστε επίσης

Φτιάχνουμε Πορτοκαλόπιτα!!

 

http://www.lovecooking.gr/





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.