Οι μύλοι αργούν κι οι δούλοι αργούν κι οι γαϊδάροι σκόλην έχουν της Υπαπαντής στις 2 του Φλεβάρη

Οι μύλοι αργούν κι οι δούλοι αργούν κι οι γαϊδάροι σκόλην έχουν.

Επιμέλεια : Βασιλική Παπουτσάκη

Η Παναγία που γιορτάζει την ημέρα της Υπαπαντής στις 2 του Φλεβάρη,  είναι η Παναγία η «Μυλιαργούσα». Μεγάλη σκόλη τη μέρα αυτή!!!

Αφεντάδες και δούλοι, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί , άνθρωποι και ζώα, εκείνη τη μέρα ξεκουράζονταν

Της Μυλιαργούσας ήταν αργία τα προηγούμενα χρόνια και κανείς δεν δούλευε. Οι μύλοι που άλεθαν, ακόμα και τις μεγάλες γιορτές, είχαν αργία εκείνη την ημέρα.
Γιόρταζαν οι μυλωνάδες και είχαν τάμα να πάνε άρτους και να ανάψουν μια λαμπάδα στη χάρη της. Πιστεύανε δε πώς αν δεν σταματήσουν οι μυλωνάδες να δουλεύουν θα σταματήσουν οι μύλοι μόνοι τους!
Οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες όλων των μικρών παιδιών κάνανε προσφορές ή κρεμούσαν τάματα στην εικόνα της Υπαπαντής

Παπαντή καλοβρεμένη κι η κοφίνα γεμισμένη.

Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας.

Παπαντούλα χιονισμένη και τ’αμπάρια γιομισμένα.

Η Υπαπαντή ήταν ημέρα καιρικών προβλέψεων. Ότι καιρό κάνει την ημέρα αυτή θα συνεχίσει να κάνει για σαράντα μέρες, αν και σε περιοχές της Κρήτης πίστευαν πως αν ο καιρός είναι καλός αυτή την ημέρα, ο χειμώνας θα κρατήσει πολύ. Ο αγροτικός πληθυσμός αγωνιούσε για την τύχη της παραγωγής του. Τα σπαρτά βρίσκονται σε κρίσιμη περίοδο, έχουν φυτρώσει αλλά δεν έχουν καρπίσει και αν την ημέρα αυτή βρέξει θα τα βοηθήσει να κλείσουν τον κύκλο τους, όπως θα βοηθήσει και τα υπόλοιπα γεννήματα της γης.

Στο Μεγάλο Κάστρο

Ιδιαίτερα λαμπρός ήταν ο εορτασμός της Υπαπαντής στο Μεγάλο Κάστρο, στα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Ο μοναδικός ορθόδοξος ναός που υπήρχε στην πόλη και ανήκε στην Εκκλησία της Κρήτης, ο Μικρός Άγιος Μηνάς, έχει δύο κλίτη καμαροσκέπαστα, το βόρειο είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Παντάνασσα (Υπαπαντή) , υπάρχει και εικόνα της Υπαπαντής του Γεωργίου Καστροφυλάκου, και το νότιο στον Άγιο Μηνά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *