Η Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απαντά στον Σμαραγδή: Περιμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές του

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απαντά με ανακοίνωσή της στον Γιάννη Σμαραγδή, μετά τις πολυσυζητημένες δηλώσεις του σκηνοθέτη για τις κακές κριτικές της ταινίας «Καζαντζάκης» και της πρόθεσής του να κινηθεί νομικά εναντίον των ορισμένων κριτικών κινηματογράφου.   Ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «δεν προσυπογράφει καμία προσωπική άποψη για τον “Καζαντζάκη”, όμως υπερασπίζεται την ελεύθερη, δημόσια κυκλοφορία και της παραμικρής», η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου χαρακτηρίζει «περίεργο» το γεγονός ότι ο κ. Σμαραγδής «“ενοχλείται” αναδρομικά» και «απειλεί μερίδα κριτικών, ένα μήνα μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα».

Μάλιστα όπως τονίζει η ΠΕΚΚ, «αναμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ίσως έτσι μεταπηδήσει η υπόθεση από την οθόνη της φαιδρότητας σ’ εκείνη της υπευθυνότητας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου δεν προσυπογράφει καμία προσωπική άποψη για τον “Καζαντζάκη”, όμως υπερασπίζεται την ελεύθερη, δημόσια κυκλοφορία και της παραμικρής. Πρόκειται για το αυτονόητο.   Αντιθέτως, μοιάζει τουλάχιστον περίεργο ο κ. Γιάννης Σμαραγδής να “ενοχλείται” αναδρομικά και να απειλεί μερίδα κριτικών, ένα μήνα μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα.   Μην προεξοφλώντας τις αληθινές του επιδιώξεις, αναμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ίσως έτσι μεταπηδήσει η υπόθεση από την οθόνη της φαιδρότητας σ’ εκείνη της υπευθυνότητας.   Τότε ίσως επανέλθουμε στην περίπτωσή του.»

 

Υπενθυμίζπυμε:

 

«Όταν βγήκε το πρώτο τρέιλερ ακουγόταν η φράση του Καζαντζάκη που υπάρχει και στην ταινία, που λέει ‘χαίρομαι που είμαι άνθρωπος και Έλληνας’, αυτό τους ενόχλησε».

Αυτο αναφέρει ο Γιάννης Σμαραγδής, αναφορικά με τις κριτικές που δέχτηκε στην τελευταία του ταινία.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, καλεσμένος στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη, δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον ορισμένων κριτικών που έγραψαν αρνητικά σχόλια για την ταινία «Καζαντζάκης». Κριτικοί οι οποίοι, όπως είπε, είναι ομάδα και τον χτυπάνε συντονισμένα και καθοδηγούνται από ένα σύστημα.

«Ήταν συντονισμένο όλο αυτό να με ‘χτυπήσουν’ και μέσα σε αυτό προστέθηκαν και πράγματα προσωπικά, δηλαδή προσωπικές αισθητικές, που εγώ δεν τις ακολουθώ. Με βρίζουν, ένας μάλιστα έγραψε ότι ‘εκτέλεσε ο Σμαραγδής τον Καζαντζάκη’ και μας είπε και νάνους.
Αυτά όλα θα πάνε στα δικαστήρια, θα κινηθώ νομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτοί οι κριτικοί καθοδηγούνται από ένα σύστημα. Θα πάω στη Δικαιοσύνη γιατί δεν επιτρέπεται άνθρωποι που με κάποιο τρόπο έχουν σχέση με το δημόσιο χρήμα να στρέφονται ενάντια στο πολιτιστικά προϊόντα της χώρας», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σμαραγδής.

«Αυτοί οι οποίοι μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία είναι σαν να μιλάνε για άλλη ταινία. Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι πριν μπουν μέσα, αυτή η ομάδα, είναι ομάδα, είπαν ‘μπαίνουμε τώρα να λιώσουμε τον Σμαραγδή’. Να με λιώσουν είναι λίγο δύσκολο» κατέληξε ο σκηνοθέτης.

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.