Το πρώτο ελληνικό βίντεο κλιπ και το πρώτο που απαγορεύτηκε ήταν του Πανούση! (Video)

Ο Μάνος Χατζιδάκις το έπαιξε στον Σείριο

Ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν μαθαίνει ότι το απαγορευμένο βίντεο κλιπ του Τζίμη Πανούση “κάγκελα παντού” δεν έπαιξε στην ΕΡΤ στην εκπομπή “ζήτω το ελληνικό τραγούδι” του Δ.Σαββόπουλου, το συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του Σείριου, στο Zoom της Πλάκας. Το “βγάζει” έτσι από τα απαγορευμένα και στη συνέχεια παίζει και στην ΕΡΤ, στην αποκριάτικη εκπομπή του Σαββόπουλου.

Το βίντεο αυτό του Τζίμη Πανούση ήταν συμπτωματικά το πρώτο ελληνικό βίντεο κλιπ που γυρίστηκε ποτέ αλλά και το πρώτο που απαγορεύτηκε ποτέ – για ελάχιστο τουλάχιστον χρονικό διάστημα – στην ελληνική τηλεόραση.

Το είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος. Εκτός από πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, το ίδιο το βίντεο θεωρήθηκε πολύ προκλητικό για εκείνη την εποχή. Ο Τζιμάκος δεν αφήνει ιερό και όσιο μπροστά του όπως συνηθίζει. Είναι 1986 και αφήνει τις Μουσικές Ταξιαρχίες για να κυκλοφορήσει την πρώτη σόλο δουλειά του με ομώνυμο τίτλο.

Στο βίντεο ο Πανούσης υποδύεται τον Ιησού Χριστό πάνω στο σταυρό ενώ ένας μαθητής σκοτώνει την δασκάλα του. Το βίντεο έγινε κατά παραγγελία του Διονύση Σαββόπουλου για το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής που παρουσίαζε ‘Ζήτω το ελληνικό τραγούδι’ που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση την περίοδο 1986-1987 και διήρκεσε 19 επεισόδια. Λόγω του περιεχομένου του αποφασίζει να μην το προβάλει ποτέ. Ευτυχώς με παρέμβαση του Μάνου Χατζιδάκι, το βίντεο συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Σείριου στο Zoom της Πλάκας και τελικά το παίζει ο Σαββόπουλος στην αποκριάτικη εκπομπή της ίδιας χρονιάς.

 

 

 

 

http://www.documentonews.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.