Ο καιρός στην Κρήτη μέχρι τα Φώτα

Με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στη Κρήτη έκανε ποδαρικό ο καιρός την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Λέκκα το καλό σκηνικό όμως του καιρού για αυτή την εποχή είναι οι πολυπόθητες βροχές οι οποίες θα μας γεμίσουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία για αποθήκευση νερού στους υπόγειους υδροφορείς του τόπους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε τις ανάγκες υδροδότησης, σε όλους τους τομείς, για την επερχόμενη θερινή περίοδο.

Αισιόδοξα λοιπόν, από πλευράς βροχομετρικών, είναι τα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών για την Κρήτης μας. Από σήμερα Τρίτη αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους οι βροχές στις Δυτικές και Νότιες περιοχές των Χανίων ενώ ακολουθεί, έστω και περιοδικά, ένα τριήμερο βροχοπτώσεων από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή για όλη την Κρήτη.

Η κορύφωση των φαινομένων αναμένεται να σημειωθεί την Πέμπτη με τις βροχές να μην περιορίζονται μόνο σε τοπικό χαρακτήρα αλλά να κάνουν την εμφάνιση τους σε όλες τις περιοχές του νησιού. Βροχές αναμένεται να σημειωθούν σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά πιθανά οι νότιες περιοχές του νησιού να ευνοηθούν πολύ περισσότερο τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη.

Κάποια προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν από τους ανέμους οι οποίοι ξεκινούν σταδιακά να ενισχύονται από την Δευτέρα από Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους αργότερα να φθάνει έως και τα 5 Μποφώρ σε πολλές περιοχές της Κρήτης , ενώ στα πελάγη η ένταση τους θα φθάνει έως και τα 6 Μποφώρ. Την Τρίτη μπορεί να εξασθενούν πρόσκαιρα το πρωί, αλλά από τις απογευματινές ώρες ενισχύονται και πάλι από Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 5 – 6 Μποφώρ, φθάνοντας όμως κατά τόπους έως και τα 7 Μποφώρ.

Εξασθενούν για λίγο και την Τετάρτη αλλά από την Πέμπτη τα ξημερώματα επανέρχονται περισσότερο ενισχυμένοι, αρχικά στα δυτικά της Κρήτης αλλά αργότερα και ανατολικότερα, με εντάσεις που θα φθάνουν τα 6 – 7 , τοπικά όμως αλλά και στα πελάγη έως και τα 8 Μποφώρ. Για την Παρασκευή αναμένεται αποκατάσταση και πάλι του Βορείου ρεύματος το οποίο θα ευνοήσει την παράταση των βροχοπτώσεων κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ η πρωινή ένταση τους μπορεί να φθάνει τα 4 – 5 Μποφώρ στα δυτικά και τα 5-6 (τοπικά έως και 7 Μποφώρ ) στα ανατολικά και νότια της Κρήτης. Γρήγορα όμως αναμένεται να εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ της Παρασκευής η ένταση του θα υποχωρήσει στα 3 – 4 Μποφώρ προϊδεάζοντας για ιδανικές ανεμολογικές συνθήκες και για την εορταστική ημέρα των Θεοφανείων.

Και η θερμοκρασία όμως θα παρουσιάσει αρκετές διακυμάνσεις με τη θερμότερη ημέρα να είναι η Τρίτη αφού το θερμόμετρο θα ανέβει και πάλι προς στους 20 °C . Σε λίγο χαμηλότερα, αλλά πολύ καλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία από την Τετάρτη μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας.

Τα μέχρι τώρα προγνωστικά δεδομένα δείχνουν ότι και την ημέρα των Θεοφανίων θα έχουμε πολύ καλές καιρικές συνθήκες , με ηλιοφάνεια όπως και τις αντίστοιχες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ και οι εξασθενημένοι άνεμοι θα επιτρέψουν τον εορτασμό των υδάτων με ιδιαίτερη λαμπρότητα.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.