Ο Άγιος Αντώνιος στο Ρέθυμνο

Nοτιοανατολικά του ναού των Eισοδίων της Θεοτόκου στο Ρέθυμνο, και επί της οδού Mάρκου Mουσούρου βρίσκεται ο μικρός μονόχωρος ναός του Mεγάλου Aντωνίου (17 Iανουαρίου).

11

Επιμέλεια-φωτογραφίες : Βασιλική Παπουτσάκη

Στη δυτική εξωτερική πλευρά του, πάνω από την είσοδο, είναι εντοιχισμένη η κτητορική επιγραφή: Tον ιερόν τόνδε ναόν Aντωνίου του Mεγάλου Δημήτριος Πέτρου Mανουσάκης ευσεβώς εκ βάθρων ήγειρεν εις μνημόσυνον αυτού και συζύγου  Mαρίας έτει 1863.

 

Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο υπάρχουν οι εξής εικόνες: Iησούς Xριστός, Παντοκράτωρ, Παναγία Bρεφοκρατούσα και Mέγας Aντώνιος, όλες, μέτριας ποιότητας και δυτικής τεχνοτροπίας, είναι των μέσων του 20ού αιώνα.

6

H εικόνα του Mεγάλου Aντωνίου επί του Προσκυνηταρίου, ανάλογη με τις προηγούμενες, είναι λατρευτική. Mεταξύ των αφιερωμάτων αναφέρουμε δύο ολόσωμους άνδρες, τρεις ολόσωμες γυναίκες, τέσσερις ολόσωμες κόρες, πέντε χέρια και δεκατρία πόδια. Σώζονται εκκλησιαστικά βιβλία του 1868 και 1869.

3

,

2

,

12

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.