O μπακαλιάρος των ελιώ..

Μνήμες της Βασιλικής Παπουτσάκη

O βακαλάος, το ψάρι του λαού, και λόγω της χαμηλής τιμής του, αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες.  Ο «φτωχογιάννης» όπως τον έλεγε η γιαγιά μου.

Ο παστός μπακαλιάρος λοιπόν, είναι το ψάρι του βουνού . Μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια που στα χωριά μας δεν είχαμε ρεύμα ή κι αν  είχαμε δεν είχαμε ψυγείο.

Στη νηστεία των Χριστουγέννων, επιτρέπεται να τρώμε ψάρι , (από 15 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου) .Η περίοδος αυτή συνέπιπτε με το λιομάζωμα.

Μπακαλιάρος γιαχνί που «στυλώνει» , με μπόλικα κρομμύδια και πατάτες, ήταν συνηθισμένο φαγητό . Θυμούμαι μονίμως στο σπίτι της γιαγιάς μου ένα κουβά νερό και μέσα ένα δυο «χνάρια» κομμένου  μπακαλιάρου να ξαρμυρίζουν. Άλλο τρώγαμε εμείς και άλλο τα κατσούλια (γάτες) , που με τον ψόφο δε βρίσκανε να φάνε….

Ο μπακαλιάρος… έθρεψε γενιές τα παλιότερα χρόνια στην Κρήτη.

Ένα παράδειγμα είναι το παρατσούκλι των κατοίκων της Τυλίσου Ηρακλείου.Τα παλιότερα χρόνια, δεκαετίες 50 και 60, ο Τυλισανός αγωγιάτης,  κατέβαινε στη Χώρα, (Ηράκλειο) , και πουλούσε το εμπόρευμά του, τα  αγροτικά προϊόντα, επιστρέφοντας στο χωριό αγόραζε μπακαλιάρο, επειδή τότε ήταν  φτηνός για τα δεδομένα της εποχής.

Τώρα δεν νομίζω να εξακολουθεί να είναι το «ψάρι του λαού» γιατί η τιμή του δεν είναι τόσο χαμηλή…

 

Ας δώσουμε και μια συνταγή:

Παστός μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες

Υλικά

  • 800 γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, κομμένος σε μεγάλες μπουκιές
  • 1/2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμόνι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένες, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 – 4 μέτριες ντομάτες ώριμες αλλά σφικτές, ψιλοκομμένες
  • 4 – 5 μέτριες πατάτες (περίπου 1 κιλό),  ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια  μαϊντανού  ψιλοκομμένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τα κομμάτια του ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με άφθονο πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και τα τρίβουμε ελαφρώς με το χέρι. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό το πολύ (δεν πρέπει να μαυρίσει, γιατί θα πικρίσει). Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, για άλλα 5 – 6 λεπτά, ώσπου το μείγμα να αρχίσει να δένει. Ρίχνουμε τις πατάτες, την κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το κρασί.

Το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 περίπου λεπτά. Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, σε μονή στρώση, πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Δεν ανακατεύουμε ξανά!

Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά ή ώσπου να τρυπιούνται εύκολα οι πατάτες με το πιρούνι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μυρωδικό που θέλουμε, περιχύνουμε με τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σερβίρουμε.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.