8 μαθήματα που κάθε αγόρι χρειάζεται να πάρει από τη μαμά του

Όλα τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους -χρειάζονται υπομονή, αγάπη, φροντίδα, σταθερότητα, προσοχή. Ταυτόχρονα, όμως, αγόρια και κορίτσια, έχουν διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική σεξουαλικότητα και, εν τέλει, είναι συνήθως φτιαγμένοι από διαφορετικά υλικά. Κάθε φύλο έχει ξεχωριστή θέση με τον μπαμπά και τη μαμά κι απ’ αυτό το σύνολο, εμείς ξεχωρίζουμε και εξετάζουμε εδώ τη σχέση μητέρας-γιου.

8 μαθήματα που κάθε αγόρι χρειάζεται να πάρει από τη μαμά του

Ενώ η σχέση πατέρα-γιου είναι κομβική και το πατρικό πρότυπο καταλυτικό, η σχέση ενός εκκολαπτόμενου άντρα με τη μαμά του είναι αντίστοιχα καθοριστική και καλύπτει πλευρές και… γωνίτσες του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του πολύ διαφορετικές -στις περισσότερες περιπτώσεις- απ’ αυτές που «φτάνει» η σχέση με τον μπαμπά.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, ένα αγόρι από τη μαμά του για να εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο, ευγενικό άντρα με αυτοπεποίθηση που -πώς να το πούμε;- κάτι ξέρει από γυναίκες;

Να μάθει ότι καμία γυναίκα δεν (πρέπει να) είναι «δούλα και κυρά»

Πρόσφατα έκανε το γύρο του διαδικτύου η επιτυχημένη ατάκα «Η Ελληνίδα μάνα μεγαλώνει τον γιο που δεν θα ήθελε ποτέ για άντρα της» -μαντέψτε γιατί έγινε τόσο επιτυχημένη… Ως κοινωνία, ακόμη και το σωτήριο έτος 2016, πάσχουμε από άντρες-πασάδες και γυναίκες-δούλες. Κάντε την χάρη στη μελλοντική σύντροφο του γιου σας και αναθρέψτε τον έτσι, ώστε να γίνει ένας άντρας που δεν παρερμηνεύει τον ρόλο του «αρσενικού» -έναν άντρα υπεύθυνο και σοβαρό.

Να έχει το σωστό αντρικό (ναι, αντρικό) πρότυπο

Αν δεν είναι χρέος της εκάστοτε γυναίκας που θέλει να κάνει παιδιά, να επιλέξει τον «σωστό» μπαμπά για τα παιδιά της, τότε ποιο είναι; Ένα αγόρι θα αφουγκραστεί ποιον άντρα αγάπησε, φρόντισε και διάλεξε η μαμά του και η επιλογή αυτή θα είναι καταλυτική. Το μοτίβο της δικής σας σχέσης είναι το πρώτο πρότυπο σχέσης με το οποίο θα έρθει το αγοράκι σας σε επαφή, επομένως φροντίστε να είναι είναι ένα πρότυπο υγιές που διέπεται από αλληλοσεβασμό και αγάπη.

Να μάθει τι αρέσει στις γυναίκες

Είστε ο καταλληλότερος άνθρωπος να εξοικειώσει το αγόρι που μεγαλώνετε με το γυναικείο φύλο. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ή να αναπτυχθεί μια ιδιάζουσα σχέση εξάρτησης και υποφώσκων ερωτισμού -αρκεί να του δείξετε τι πραγματικά σας αρέσει. Πείτε του ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα, αφήστε τον κόψει ένα λουλουδάκι από τον δρόμο και να σας το προσφέρει, δείξτε του πόσο εκτιμάτε την ευγένεια και την τρυφερότητα.

Να φτιάχνει ένα φαγητό της προκοπής (και όχι μόνο)

Ουκ ολίγοι ενήλικοι άντρες είναι πραγματικά ανίκανοι να επιβιώσουν αν μείνουν μόνοι σε ένα σπίτι. Κοιτάζουν με ειλικρινή απορία τις ηλεκτρικές συσκευές, αδυνατούν να ψήσουν μια μπριζόλα και πιστεύουν ότι οι δουλειές γίνονται μόνες τους μαγικά. Μια μαμά απαλλαγμένη από τον ρόλο του… ευνουχιστικού φροντιστή, μια μαμά δηλαδή που πιστεύει ότι κανείς άντρας δεν κινδυνεύει να αναφλεγεί πιάνοντας μια σφουγγαρίστρα ή μια κουτάλα, θα μάθει στον γιο της πώς να επιβιώνει και χωρίς αυτήν ή μια αντικαταστάτριά της.

Να είναι τρυφερός

Λίγο οι μπαμπάδες που ενίοτε γίνονται βαρείς κι ασήκωτοι, λίγο τα στερεότυπα που δεν πολυανέχονται εκδηλώσεις και τρυφερότητες από τους άντρες, πολλά αγόρια κάθε ηλικίας καταλήγουν να καταπιέζουν τον συναισθηματισμό τους ή -ακόμη χειρότερα- να μην ανακαλύπτουν καν την συναισθηματική τους πλευρά. Δώστε φιλιά, ακούστε τους προβληματισμούς του, αφήστε τον να μοιραστεί τα μυστικά του και βοηθήστε τον να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Η δική σας τρυφερή πλευρά είναι που θα βοηθήσει τη δική του να αναπτυχθεί.

Να αναπτύξει τα ταλέντα του

Συχνά, ανάμεσα στους δύο γονείς, η σχετικότερη με τα καλλιτεχνικά φύση είναι η μαμά -ενδέχεται να είστε πιο θεατρόφιλη από τον καλό σας ή να διαβάζετε περισσότερο ή ίσως να σας συγκινούν καθημερινά πράγματα που αφήνουν αδιάφορο το άλλο σας μισό. Μια μαμά μπορεί να μάθει τον γιο της να εκτιμά την ομορφιά -κάθε είδος ομορφιάς. Μπορεί με την αγάπη και τις ευαισθησίες της να του δείξει πώς να αναπτύξει τα ταλέντα και τις πιο ευαίσθητες πτυχές του, να χορέψει μαζί του, να του βάλει τα αγαπημένα τις τραγούδια, να του τραγουδήσει τραγούδια για έρωτες ή να του επισημάνει πόσο γλυκιά είναι η Αθήνα την Άνοιξη.

Να αγαπάει τους αδύναμους (ή τους λιγότερο δυνατούς)

Τα θηριώδη αλλά και τα πατριαρχικά ένστικτα που έχει κληρονομήσει η ανθρωπότητα σε συνδυασμό με την λάθος παιδαγωγική, κάνουν καμιά φορά τα αγόρια επιρρεπή στη βία. Μεγαλώνοντας πλάι σε μια μαμά ευγενική και δοτική, που φροντίζει για όσους αγαπά και νοιάζεται για όσους δεν ξέρει, ένα αγόρι θα εξελιχθεί σε έναν άντρα που ξέρει ότι η δύναμή του είναι ένα όπλο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει εναντίον κανενός. Είναι στο χέρι των μαμάδων να μεγαλώσουν άντρες αληθινά θαρραλέους και με ρώμη ψυχής!

Να αγαπάει την οικογένειά του

Η μαμά έχει ρόλο ρυθμιστικό σε μια οικογένεια. Είναι -κακά τα ψέματα- το θεμέλιο, ο αρχηγός και ο μαέστρος της. Μέσα από την αγάπη και την ατελείωτη προσφορά της μαμάς τους, τα αγόρια μαθαίνουν να αγαπούν και να στηρίζουν την οικογένειά τους.Βλέποντας την αγάπη της να πολλαπλασιάζεται αντί να μοιράζεται, μαθαίνουν να… παράγουν και να δίνουν αγάπη στους κοντινούς τους ανθρώπους.

Η κάθε μαμά είναι μια ανεξάντλητη πηγή αγάπης (και νόστιμων φαγητών και χρήσιμων συμβουλών, αλλά αυτά είναι εκτός θέματος) που μπορεί να γίνει φωτεινός φάρος για την ψυχή των παιδιών της. Μεγαλώστε τα αγόρια σας δείχνοντάς τους όλη την αγάπη, τη στοργή και την τρυφερότητά σας, απαλλάξτε τα από το ευνουχιστικό πρότυπο της «Ελληνίδας μάνας» και αφήστε τα ξεδιπλώσουν κάθε πτυχή της προσωπικότητάς τους. Είναι στο χέρι κάθε μαμάς να μεγαλώσει τον άντρα των ονείρων της κόρης μιας άλλης μαμάς.

 

από Φοίβη Γλύστρα

http://www.mama365.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.