Οι ανατροπές σε συντάξεις και εισφορές

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νέο έτος για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους το 2018. Αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξάνονται οι εισφορές και καταργείται το ΕΚΑΣ.

Μεγάλοι χαμένοι του 2018 θεωρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, καθώς το νέο έτος η παροχή μειώνεται, πριν κοπεί ολοκληρωτικά το 2019. Ήδη, περίπου 235.000 δικαιούχοι του επιδόματος είδαν στον λογαριασμό τους μόλις 35 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 1.150 στους οποίους το επίδομα κόπηκε.

Αλλαγές έρχονται και για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς αλλάζει και τελικά αυξάνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών.

Πλέον η βάση υπολογισμού θα είναι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αφού όμως προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για το προηγούμενο κάθε φορά φορολογικό έτος. Δηλαδή οι εισφορές ενός έτους δεν εξαιρούνται από τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του επόμενου.

Κατ’ εξαίρεση και ειδικά για το 2018, ο υπολογισμός θα γίνει επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται κανονικά χωρίς την έκπτωση του 15%.

Από τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα εφαρμόζονται και οι εισφορές 26,95% στις αποδείξεις δαπάνης, που επίσης αναμένεται να επιβαρύνουν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και μισθωτούς.

Μέσα στο 2018 όλες οι συντάξεις που καταβάλλονται, κύριες και επικουρικές, θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί. ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να ενημερώσουν τους συνταξιούχους για το νέο ποσό σύνταξης που προβλέπεται, μαζί με τις πιθανές «προσωπικές διαφορές». Αυτές οι προσωπικές διαφορές θα κοπούν το 2019 με την πρόβλεψη ότι οι μειώσεις δεν θα ξεπερνούν το 18%.

Ανατροπές έρχονται και για χιλιάδες ασφαλισμένους που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα. Τα όρια ηλικίας για χιλιάδες ασφαλισμένους στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνονται από 4 μήνες μέχρι και 1,6 έτη.

 

ergasiakanea.eu





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.