Κρήτη: Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Βασιλειών από τον χαμό του Μανόλη

Όσο ζούσε ήθελε να είναι χρήσιμος σε όλο τον κόσμο. Και τα είχε καταφέρει. Και να τελικά, που ακόμα και με τον τόσο απροσδόκητο και πρόωρο θάνατο του, ο 39χρονος Μανόλης Σμαραγδάκης από τις Βασιλειές, έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει σε συνάνθρωπο, αφού οι δικοί του πήραν τη μεγαλειώδη απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του σε άλλους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη για να κρατηθούν στη ζωή.

Ο χαμογελαστός Μανόλης δε θα ξαναφανεί στους δρόμους του χωριού, ή στην Εκκλησία την Κυριακή, δίπλα στους ιερείς για να τους βοηθάει. Θα ζει όμως για πάντα στις μνήμες, τις ψυχές και τις καρδιές τόσων ανθρώπων. Και το κυριότερο, θα ζει μέσα από άλλους ανθρώπους που θα καταφέρουν με δικά του όργανα, να ζήσουν φυσιολογικά για την υπόλοιπη ζωής τους!

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Βασιλειών. Την Κυριακή θα αποχαιρετίσει τον Μανόλη, που δεν υπήρχε άνθρωπος στην περιοχή να μην τον ξέρει και να μην τον συμπαθεί, καθώς επρόκειτο για ένα χαμογελαστό παιδί, καλόψυχο και πάντα πρόθυμο να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, με οποιονδήποτε τρόπο.

Δεν υπήρχε περίπτωση να έβλεπε ο Μανόλης έναν συγχωριανό και να μην πήγαινε από κοντά να του μιλήσει. Ήξερε για τον κάθε κάτοικο της περιοχής, το όνομα του αλλά και τα ονόματα όλων των μελών της οικογένειας. Και δεν υπήρχε και άνθρωπος να τον δει στο δρόμο και να μην τον χαιρετίσει.

 

Όταν πάρθηκε η μεγάλη απόφαση

Σήμερα, μετά από τρία τεστ θανάτου που του έκαναν οι γιατροί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, (σύμφωνα με πληροφορίες μας), όπου τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν με βαριάς μορφής εγκεφαλικό, πάρθηκε η μεγάλη απόφαση από την οικογένεια του Μανόλη Σμαραγδάκη για τη δωρεά οργάνων. Δεν υπήρχε πια καμία σωτηρία. Καμία περίπτωση επιστροφής. Καμία ελπίδα…

Όπως έγραψε το neakriti.gr για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων που έχει αναλάβει και τον πλήρη συντονισμό με επαφές να γίνονται όχι μόνο με νοσοκομεία εντός Ελλάδος αλλά και τους εξωτερικού.

 

«Αναμφισβήτητα είναι πράξη ζωής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο διοικητής του νοσοκομείου Γιάννης Τασσόπουλος, αναφέροντας στο neakriti.gr ότι αποκτά η διαδικασία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο και το γεγονός ότι είχε καιρό να γίνει στο ΠΑΓΝΗ επιχείρηση δωρεάς οργάνων.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Και έτσι, η κηδεία του Μανόλη, αναμένεται να γίνει την Κυριακή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βασιλειών, όπου ο ίδιος ήταν πάντα στο πλευρό των ιερέων και βοηθούσε τις Κυριακές και σε κάθε λειτουργία.

 

Η περιπέτεια του Μανόλη

Ήταν τον Σεπτέμβριο όταν διαγνώστηκε σοβαρό πρόβλημα καρδιάς στον Μανόλη Σμαραγδάκη. Η επέμβαση έγινε χωρίς να χαθεί χρόνος στο «Ωνάσιο» στην Αθήνα και πήγαν όλα καλά. Η τοπική κοινωνία χάρηκε με την καλή αυτή είδηση. Ο Μανόλης επέστρεψε από την Αθήνα και ανάρρωνε στο σπίτι του στις Βασιλειές.

Όμως, λίγες μέρες μετά, μάζεψε υγρό στην καρδιά. Σε συνεννόηση με την Αθήνα, οι δικοί του απευθύνθηκαν στο ΠΑΓΝΗ και αποφασίστηκε η αφαίρεση του υγρού με αναγκαστική και πάλι νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλη μία μάχη για τον Μανόλη είχε καλή εξέλιξη. Βγαίνει έξω και ξαναπάει στο σπίτι του, για να του ξαναπαρουσιαστεί όμως υγρό πριν από λίγες μέρες.

Αυτή τη φορά όμως την ώρα της επέμβασης για την αφαίρεση του υγρού, ο Μανόλης υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Και τότε αποδείχτηκε ότι είχε ανεύρισμα στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, το ανεύρισμα έσπασε λόγω του ζορίσματος του οργανισμού του Μανόλη, που ήταν ήδη βεβαρυμμένος και κουρασμένος από τις προηγούμενες επεμβάσεις.

Από εκείνη τη στιγμή, ο άτυχος Μανόλης ήταν διασωληνωμένος και μόνο τα μηχανήματα τον κρατούσαν στη ζωή, σύμφωνα με πληροφορίες. Σήμερα λοιπόν, μετά τα καθιερωμένα τεστ, που έκαναν οι γιατροί, δεν έμεινε πια καμιά ελπίδα και η απόφαση των δικών του ανθρώπων για τη δωρεά οργάνων, ήταν κάτι παραπάνω από γενναία.

Η είδηση του θανάτου του χαμογελαστού Μανόλη, μόλις στα 39 του χρόνια, συγκλόνισε την τοπική κοινωνία που αναμένεται να τον αποχαιρετίσει σύσσωμη μεθαύριο Κυριακή και να τον συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία.

 

Συγκινούν τα μηνύματα για τον Μανόλη

Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια στην προσωπική σελίδα του Μανόλη Σμαραγδάκη στο Facebook:

«Δυστυχώς πέθανε… Έκανε στην Αθήνα εγχείρηση στην καρδιά και πήγαινε καλά… Μάζεψε υγρό στο σημείο της εγχείρησης πήγε ΠΑΓΝΗ κι εκεί έπαθε βαρύ εγκεφαλικό…Και τέλος… Βρήκαν το κουράγιο οι γονείς και δώρισαν τα όργανα του!».

«Έχω συγκλονιστεί… δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους μου… από το πρωί που το έμαθα είμαι χίλια κομμάτια… πόσο κρίμα και άδικο για τον Μανόλη μας… το γελαστό παιδί…».

«Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του γιατί τέτοιες ψυχές μόνο δίπλα στον Θεό πρέπει να βρίσκονται… γι’ αυτό και τον διάλεξε να βρίσκεται κοντά του… Καλό παράδεισο… καλό κουράγιο στην οικογένειά του»…

«Καλό παράδεισο φίλε Μάνο… Θα μας βλέπεις από εκεί ψηλά και θα χαμογελάς. Αυτό έκανες πάντα».

«Καλό ταξίδι Μανόλη. Θα είσαι πάντα από τους πιο ευγενικούς και καλοσυνάτους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή μας και δε θα ξεχαστείς ποτέ…».

…και άλλα πολλά σχόλια, που δείχνουν μία σχέση αγάπης, για έναν άνθρωπο που πέρασε τόσο σύντομα από τούτη τη ζωή, αλλά πρόλαβε να είναι χρήσιμος… Ακόμα και με το θάνατο του…

ΡεπορτάζΧριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή:neakriti.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.