Πώς ένας 22χρονος «οδήγησε» την αστυνομία στον Λεμπιδάκη

Ο Λεμπιδάκης ζούσε κάθε μέρα, νομίζοντας ότι θα πεθάνει! – Τον κρατούσαν με ηρεμιστικά – Τι είπε σε φίλο του στο τηλέφωνο μόλις αντίκρισε τους απαγωγείς

Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεσης της απαγωγής Λεμπιδάκη μέσα από την ογκωδέστατη δικογραφία των έξι χαρτοκιβωτίων που συνέταξε η Ασφάλεια Ηρακλείου. Έτσι, προκύπτει ότι κομβικό πρόσωπο στην εξάρθρωση του δεύτερου πυρήνα αποτέλεσε ο 22χρονος Γ.Ε, από τη Σκαλωτή Σφακίων καθώς τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου προσήχθη από αστυνομικούς την ώρα που κινούνταν στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο νεαρός πέταξε ένα παλιό κινητό NOKIA, στο δρόμο αφού πρώτα το έσπασε σε κομμάτια για να ξεφορτωθεί κάθε στοιχείο. Στις ερωτήσεις των ανακριτικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της κατάθεσης που έδωσε μετά τη σύλληψη του, κράτησε το στόμα του κλειστό ενώ απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση “Γιατί στις επισκέψεις σου τις μεταμεσονύκτιες ώρες στην οικία του Κ.Β στον Βρασκά Χανίων από κοινού με τους Σ.Ε (αναφέρεται το όνομα ανθρώπου που είχε κατηγορηθεί για την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου όμως δεν συνελήφθη για την υπόθεση Λεμπιδάκη), Π.Μ (το όνομα του είναι στους οκτώ κατηγορουμένους), Π.Ι και Α.Γ (τα ονόματα τους δεν υπάρχουν στους κατηγορούμενους) λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα ασφαλείας προσεγγίζοντας το χώρο χωρίς φωτισμό στα οχήματα σας και μεμονωμένα ο καθένας. Για ποιο λόγο γίνονταν αυτά;”. Ουσιαστικά, οι αστυνομικοί αναφέρονται στο πρώτο κρησφύγετο που είχαν φυλακίσει τον Λεμπιδάκη και στην αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης του που οδήγησε στην απομάκρυνση του πρώτου πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, η αρχική ομάδα των απαγωγέων ξεκίνησε τη δράση της από τον Φεβρουάριο και έκανε πολλές πρόβες για να πραγματοποιήσει την απαγωγή στις 15:24 της 30ης Μαρτίου. Όπως αναφέρεται, εκείνη την ώρα ο Λεμπιδάκης μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο με έναν φίλο του που βρισκόταν στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Αστυνομία ο συνομιλητής του, εκείνη τη στιγμή, άκουσε τον Λεμπιδάκη να λέει “Με τράκαραν” και στη συνέχεια πλήθος έντονων ομιλιών στην ελληνική γλώσσα.

Η πρώτη επικοινωνία έγινε στις 18:13 την Κυριακή 2 Απριλίου με ένα sms στο κινητό του αδερφού του. Το συγκεκριμένο sms περιείχε το ΑΦΜ του απαχθέντος, τον αριθμό του διαβατηρίου του, την ημερομηνία γέννησης της συζύγου του και ζητούσαν 100.000.000 για να απελευθερώσουν τον 54χρονο. Από την ημέρα της απαγωγής μέχρι στις 2 Οκτωβρίου, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μεταφέρθηκε σε συνολικά πέντε χώρους – κρησφύγετα.

Το ειδικό σχέδιο “Νικίας” 

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία που έχει στη διάθεση του το protothema.gr: “Το πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ’ολο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, τέθηκαν σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο “Νικίας” ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρείας και απαγωγών οπότε ειδικοί διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο, ανέλαβαν την υποστήριξη της οικογένειας του απαχθέντος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι και της επιστροφής αυτού”.

Οι χαρακτήρες των κατηγορουμένων

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις πρώτες σελίδες του διαβιβαστικού για τους απαγωγείς “Αναφορικά με την προσωπικότητα και τη στάση των κατηγορουμένων, επισημαίνεται ότι, δεδομένου της φύσης και του τρόπου τέλεσης του αδικήματος, των προσδοκιών οικονομικού οφέλους αυτών και των μεθόδων που χρησιμοποίησαν για την επίτευξη του σκοπού τους και κυρίως την αρκετά μεγάλης διάρκειας που διήρκεσε η παράνομη κράτηση του Λεμπιδάκη και των συνθηκών κράτησης κάτω από τις οποίες αυτή τελέστηκε, είναι καταφανές ότι η ζωή του διέτρεξε μεγάλο και σοβαρό κίνδυνο. Η δε ψυχική και σωματική υγεία αυτού επιβαρύνθηκαν σημαντικά από τις συνθήκες εγκλεισμού, υγιεινής και διατροφής καθώς και από τον διαρκή και αναμφίβολο φόβο του παθόντα για την κατάληξη του περιστατικού, εμπεριεχομένης και της πιθανότητας θανάτου του. Επιπροσθέτως, προέκυψε ότι καθ΄’ολη τη διάρκεια της απαγωγής, οι δράστες χορηγούσαν ημερησίως ποσότητα ηρεμιστικών φαρμάκων για να μην υποστεί ο απαχθείς κρίσεις πανικού και να παραμένει ήρεμος, γεγονός που από μόνο του συνιστά σημαντική επιβάρυνση και διακινδύνευση για την υγεία και τη ζωή του απαχθέντος αντίστοιχα. Παράλληλα, ουδέποτε ήρθε σε επαφή με το φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της απαγωγής του, ενώ διαρκώς ήταν δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι, είτε από το πόδι με περιορισμένη δυνατότητα κίνησης. Ως εκ τούτου, η στάση των απαγωγέων χαρακτηρίζεται από βαναυσότητα…”.

Η δικογραφία αποκαλύπτει δύο ομάδες που πήραν μέρος στην απαγωγή

Όπως αποκαλύπτεται, άλλοι απήγαγαν τον 54χρονο βιομήχανο, άλλοι στρατολογήθηκαν για να τον φυλάνε,  όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό και σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες του φερόμενου ως «εγκεφάλου» από την ομάδα των συλληφθέντων Σ.Ε :“Είχες αναλάβει τουλάχιστον το ρόλο της εύρεσης και στρατολόγησης των μελών του δεύτερου επιχειρησιακού πυρήνα εντάσσοντας στην εγκληματική ομάδα τους Γ.Β και Π.Χ, στους οποίους ανέθεσες ρόλους και υπέδειξες τις διαδικασίες και τη μέθοδο που θα ακολουθούσαν.

Αποτελείς έναν εκ των συνδέσμων του δεύτερου με τον πρώτο επιχειρησιακό πυρήνα, καθ΄όσον γνώριζες τον λόγο “απενεργοποίησης” του πρώτου πυρήνα και φρόντισες για την ομαλή ενεργοποίηση του δεύτερου πυρήνα”.

Με απλά λόγια, επιβεβαιώνεται αυτό που είχε αποκαλύψει από την πρώτη μέρα το protothema.gr: ότι οι περίπου πέντε «σκληροί» ποινικοί που άρπαξαν τον Λεμπιδάκη το μεσημέρι της 30ής Μαρτίου, βγήκαν από την οργάνωση και στρατολογήθηκαν νέοι, που αποτελούν το δεύτερο κύκλο και ανέλαβαν τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με την οικογένεια του θύματος.

Για παράδειγμα, ο Κ.Ε ο ιδιοκτήτης δηλαδή της μάνδρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στη σοφίτα της οποίας βρέθηκε αλυσοδεμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, όπως αποκαλύπτει στην κατάθεση του “Η εμπλοκή μου στην απαγωγή Λεμπιδάκη ξεκίνησε την 10η Αυγούστου 2017. Πριν από αυτή την ημέρα δεν είχα καμία ανάμειξη ή σχέση [……]. Θέλω να σας πω ότι στην ουσία δεν συμφώνησα αλλά αναγκάστηκα να συμφωνήσω και χωρίς να μου προτείνουν κάποια χρήματα. Στις 22:30 της 10ης Αυγούστου, έφεραν το Λεμπιδάκη στην εταιρεία μου.

Τον μετέφερε ένα άσπρο μικρό αυτοκίνητο που δεν θυμάμαι να σας πω τη μάρκα. Εγώ εκείνη τη στιγμή ήμουν στη εταιρεία και τους περίμενα. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν τρία άτομα και ο απαχθείς. Ήταν δηλαδή ο Σ.Ε, ο Π.Σ και ένας ακόμη που μου συστήθηκε ως “Κώστας””. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ ο μυστηριώδης “Κώστας”) ήταν ο φύλακας και φροντιστής του Λεμπιδάκη, άγνωστο από πότε, αλλά όπως αποκαλύπτεται τον αντικατέστησε ο Γ.Β, ο λεγόμενος “Σκοπιανός” από τις 17 Σεπτεμβρίου δηλαδή τις τελευταίες δύο εβδομάδες της κράτησης του.

Στην κατάθεση του, ο συγκεκριμένος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όπως του αποκάλυψε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των συλληφθέντων δεν ήταν αρχικά στην απαγωγή αλλά την “κληρονόμησε” από κάποιον άλλο: “Στις αρχές Σεπτεμβρίου, με πήρε ο Σ.Ε τηλέφωνο και μου είπε να πάω στην Κρήτη να τον βοηθήσω και ότι θα έπαιρνα καλά λεφτά.

Εγώ τον ρώτησα τι δουλειά είναι αυτή και μου εξήγησε ότι αφορούσε στην απαγωγή ενός επιχειρηματία στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Μου εξήγησε ότι ο ίδιος δεν ήταν από την αρχή στην απαγωγή αλλά την είχε αναλάβει από κάποιον άλλο χωρίς να μου πει από ποιον. [….]. Η αμοιβή μου για αυτή την δουλειά θα ήταν 100.000 ευρώ και θα καθόμουν για 15- 20 ημέρες. Μάλιστα μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω και τη γυναίκα μου μαζί και θα ήταν σαν να κάναμε διακοπές”.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τους δικηγόρους κάποιων εκ των συλληφθέντων προκειμένου να υπάρχει και η άποψη των εντολέων τους. Οι δικηγόροι του 44χρονου Ε.Π, κ.κ. Θωμάς Λεχωβίτης και Μιχάλης Κυραμαριός μιλώντας στο protothema.gr τονίζουν: «Ο εντολέας μας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Η μόνη εμπλοκή του είναι ότι επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο στις 7/7/17 με δύο συγκατηγορούμενούς του».

Όλη η κατάθεση του 43χρονου Κ.Ε. ιδιοκτήτη της μάντρας αυτοκινήτων που βρέθηκε αλυσοδεμένος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης

Όλη η κατάθεση του 40χρονου Γ.Β. ο οποίος ήταν ο φρουρός του κρητικού βιομηχάνου

Δείτε βίντεο:  Υπόθεση Λεμπιδάκη: Δύο ομάδες πήραν μέρος στην απαγωγή

 

 

http://www.protothema.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.