Βρέθηκε φουρόγατος(;) στον Ομαλό

Ένα άγριο ζώο της Κρήτης, το οποίο θεωρείται ότι είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, πιθανολογείται πως βρέθηκε στον Ομαλό Χανίων.

Πρόκειται για τον κρητικό αγριόγατο ή Φουρόγατο, ο οποίος πιάστηκε σε μία παγίδα ενός βοσκού.

Τα ζώα του βοσκού δέχονταν επιθέσεις από άγνωστο ζώο και αποφάσισε να στήσει μία παγίδα για να το πιάσει.

Έκπληκτος είδε να έχει πιαστεί στην παγίδα μια τεράστια γάτα, η οποία είναι τόσο άγρια που ήταν αδύνατον να την πλησιάσει κάποιος κοντά στο κλουβί της παγίδας.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου το πρωί της Τετάρτης να μεταβούν στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο.

Τελικά ο θρύλος των Λευκών Ορέων επιβεβαιώθηκε, καθώς ο «τετράποδος» μικρός γάτος που πιάστηκε σε παγίδα κτηνοτρόφου στα Λευκά Όρη, φαίνεται πως είναι «φουρόγατος».

Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκαν στο ζώο μία σειρά από συγκεκριμένες μετρήσεις και εξετάσεις σε κτηνιατρείο των Χανίων, πάντα υπό την καθοδήγηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και… επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο θρυλικός σπάνιος «αγριόγατος» των Λευκών Ορέων.

Από τους κτηνιάτρους μετρήθηκαν οι διαστάσεις του ζώου, καθώς και τα μέλη του, ενώ έγιναν και αναλυτικές μετρήσεις στο κεφάλι.

Όλα συντείνουν ότι πρόκειται για κάτι σχετικά διαφορετικό από ένα κοινό γάτο, ενώ ελήφθη και δείγμα αίματος, ώστε να συνεχιστούν πλέον οι εξετάσεις σε επίπεδο εργαστηρίου, προκειμένου να βγουν τα αποτελέσματα του DNA.

Ο «φουρόγατος» αναμένεται να απελευθερωθεί την Πέμπτη στο φυσικό του περιβάλλον.

 

fourogatos-1
Ο φουρόγατος(;) ο οποίος εξετάζεται από τους γιατρούς 
.

Το ζώο, όπως φαίνεται και στην κεντρική φωτογραφία, έχει ναρκωθεί, προκειμένου να εξεταστεί από του επιστήμονες του Μουσείου ενώ αναμένεται να πάρουν δείγμα DNA για ανάλυση, για να ταυτοποιήσουν εάν όντως πρόκειται για φουρόγατο.

fourogatos-3
Ο φουρόγατος(;) έχει ναρκωθεί, προκειμένου να εξεταστεί από τους ειδικούς | ΕΦ.ΣΥΝ./Μάριος Διονέλλης
.

Ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας, η οποία ζει στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα.

Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη ενώ υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι.

Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα, σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων ενώ γεννάει από 4 έως 7 μικρά, μία με δύο φορές το χρόνο.

Ο Κρητικός αγριόγατος ζει κυρίως στις κορυφές των Λευκών Ορέων όπως και στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς.

fourogatos-2
ΕΦ.ΣΥΝ./Μάριος Διονέλλης
 πληροφορίες: efsyn.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *