Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης», θεατρικό αναλόγιο

Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης», θεατρικό αναλόγιο

«Η ψυχή της Κρήτης είναι η Μουσική»

Μια εκπληκτική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν στο κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις το περασμένο Σάββατο στις 2 Σεπτέμβρη, στο θεατρικό αναλόγιο με το έργο «Καπετάν Μιχάλης» του Ν. Καζαντζάκη και αφηγητή τον Τάκη Χρυσικάκο. Η παράσταση αυτή δόθηκε στο πλαίσιο του 5+1 πολιτισμοί, που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου για τρίτη χρονιά με εξαιρετικές παραστάσεις.

Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου και οι μουσικοί: (πιάνο) Νίκος Κοκκίνης, (τσέμπαλο) Αργυρώ Σταυρίδη, (κιθάρα) Νίκος Κατσαράκης, (Κλαρινέτο) Σοφία Παπουτσάκη, (Τρομπέτα) Ντένη Σκανδαλάκη, (Βιολοντσέλο) Κώστας Σπυριδάκης, (Κοντραμπάσο) Κώστας Παντερμαράκης και τραγούδησαν οι: Μιχάλης Σταυρακάκης, Γιώργος Κριτσωτάκης, Ειρήνη Σταυρίδου, ενώ στη λύρα ήταν ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης και στο λαγούτο ο Μιχάλης Σταυρακάκης. Την ορχήστρα και χορωδία διηύθυνε ο Γιάννης Κιαγιαδάκης, μαέστρος της Μικτής Χορωδίας. Η επιμέλεια και προσαρμογή των  κειμένων έγινε από την Ελένη Φωτάκη.

Ήταν μια παράσταση με συνοχή και αρμονική εναλλαγή λόγου και μουσικής, καθώς η μουσική υπηρετούσε το κείμενο που ζωντάνευε με τη γλαφυρή αφήγηση του Τάκη Χρυσικάκου. Ο λόγος ρέων, παραστατικός, εκφραστικός και άμεσος ξεδίπλωσε μέσα σε λίγη ώρα ένα κορυφαίο έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, μα και έναν ύμνο στην αδούλωτη ψυχή του Κρητικού, που για χάρη της Λευτεριάς θυσιάζει και θυσιάζεται. Η επιλογή των ριζίτικων τραγουδιών, που ο Μιχάλης Σταυρακάκης ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο, θυμίζοντας παλιούς αυθεντικούς βάρδους της κρητικής παράδοσης, αλλά και η δεξιοτεχνική ικανότητα του Ζαχαρία Σπυριδάκη, χάρη στην οποία κατάσσεται, όχι άδικα, στους σύγχρονους συνεχιστές της γνήσιας παραδοσιακής κρητικής μουσικής, καθώς επίσης οι εξαιρετικές ερμηνείες των Ειρήνη Σταυρίδη και Γιώργου Κριτσωτάκη, έδωσαν χαρακτήρα ποιότητας υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών στην παράσταση αυτή και σίγουρα αξίζει να επαναληφθεί στο κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, για να την απολαύσουν κι άλλοι θεατές που δεν μπόρεσαν λόγω στενότητας χώρου να την παρακολουθήσουν. Άλλωστε ήταν μια δέσμευση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Αριστέας Πλεύρη, η οποία στην αρχή της παράστασης επεσήμανε την ακαταλληλότητα του μικρού κηποθεάτρου για τη δυναμική μιας τέτοιας παράστασης.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην πόλη μας και αυτό το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν αξιολογότατες καλλιτεχνικές παραστάσεις, που ταξίδεψαν από άλλες πόλεις και συμμετείχαν σε αυτές καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται εκτός Κρήτης. Παραστάσεις σαν την συγκεκριμένη όμως του «Καπετάν Μιχάλη» μάς γεμίζουν αισιοδοξία και χαρά ότι στην πόλη με τη σημαντική ιστορία και το σπουδαίο πολιτισμό συνεχίζει να υπάρχει καλλιτεχνική δημιουργία τόσο αξιόλογη κι ότι εξακολουθούν να εργάζονται αθόρυβα και με συνέπεια μουσικά σύνολα, όπως οι Δημοτικές χορωδίες και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, που μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό έρεισμα για την αισθητική καλλιέργεια και ανέλιξη των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *