Γουρουνόπουλο στον ξυλόφουρνο.Το φαγητό του Δεκαπενταύγουστου

Παραμονή της Παναγίας, στο χωριό, υπήρχε μεγάλος αναβρασμός.

Όλοι σφάζανε το χοίρο για το πανηγύρι. Το Πάσχα του καλοκαιριού έπρεπε να εορταστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Ερχότανε τα κοπέλια από την πόλη, ερχότανε και μουσαφίρηδες για το πανηγύρι της Παναγίας…

Θυμούμαι ένα καυγά που ήθελε ο παππούς μου να τηγανίσει το συκώτι να πιεί ένα κρασί αλλά λόγω της νηστείας η γιαγιά δεν το έκανε.

Οι ξυλόφουρνοι άναβαν από πολύ πρωί , οι πανηγυριώτες πήγαιναν στην εκκλησία και μετά ο κάθε χωριανός έπαιρνε την παρέα του για τα…περεταίρω .

Μετά συνήθως άρχιζε ο τρύγος. Το γουρουνόπουλο του δεκαπενταύγουστου ήταν ένα από τα φαγητά που πρόσφεραν

Όσοι από μας παρευρεθούμε σε πανηγύρι, σίγουρα θα μας προσφέρουν γουρουνόπουλο στο φούρνο που συνήθως συνοδεύεται με πατάτες (ή καπρικό.) Αλλά και στα σπίτια μας συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε γουρουνόπουλο στο φούρνο. Οι πιο τυχεροί θα βρεθούν σε κάποιο χωριό , θ΄ ανάψουν τον ξυλόφουρνο και θα γευτούν τον οικόσιτο χοίρο που κάποιος είχε φροντίσει να μεγαλώσει για να τον φάνε στο οικογενειακό τραπέζι τη μέρα της Παναγιάς.

Β.Π.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *