Οι μουσικοί πρεσβευτές της Κρήτης στην Κέρκυρα

Αποστολή Νεανικής Χορωδίας Δήμου Ηρακλείου

στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή της Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Ιδομενέως, στην Κέρκυρα, όπου ήταν προσκεκλημένη να συμμετάσχει στην 8η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας ως η εργαστηριακή χορωδία του σεμιναρίου, με διδάσκουσα την Doreen Rao (HΠΑ), διεθνούς φήμης μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγό, βραβευμένη 4 φορές με το βραβείο Grammy για το χορωδιακό της έργο με παιδικές και νεανικές χορωδίες ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Επιστημονική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Διεύθυνσης Χορωδίας ήταν η Μιράντα Καλδή, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου και γενική συντονίστρια του προγράμματος ήταν η Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, επιστημονική συνεργάτης Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το διδακτικό πρόγραμμα της φετινής 8ης Ακαδημίας διαρθρώθηκε ως εξής:

α) Εργαστηριακή νεανική χορωδία ομοίων φωνών (SSA), στην οποία η  Doreen Rao δίδαξε έργα κατάλληλα για παιδιά αυτής της ηλικίας εφαρμόζοντας την παιδαγωγική της μεθοδολογία.

β) Στοιχεία φωνητικής τεχνικής για χορωδία και ειδικότερα, αυτοσυγκέντρωση χορωδού και μαέστρου, θέση σώματος, παραγωγή κεφαλικού τόνου, ενεργοποίηση των ηχείων του σώματος, φωνητική προετοιμασία που  βοηθούν τη φωνή και στο τονικό κούρδισμα της χορωδίας.

γ) Τεχνική διεύθυνσης χορωδίας (κινησιολογία) με ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων στο σεμινάριο υπό την επίβλεψη της προσκεκλημένης διδάσκουσας.

 

Η Ακαδημία απευθύνθηκε σε διευθυντές χορωδιών (παιδικών, νεανικών, ωδείων), σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολική χορωδία και σε φοιτητές τμημάτων μουσικών σπουδών.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν συναυλίες παιδικών και νεανικών χορωδιών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως : η παιδική χορωδία Αρμονία Πρέβεζας, η παιδική νεανική χορωδία Δήμου Ηρακλείου, η παιδική χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου Θεσσαλονίκης, το παιδικό τμήμα της Χορωδίας Κέρκυρας, (που στον πρόσφατο χορωδιακό διαγωνισμό της Βενετίας απέσπασε 2  χρυσά μετάλλια) και στην καταληκτική συναυλία της Ακαδημίας η νεανική χορωδία Δήμου Ηρακλείου μαζί με τη χορωδία των συμμετεχόντων του σεμιναρίου σε έργα που διδάχτηκαν από τη διακεκριμένη μαέστρο Doreen Rao, υπό τη διεύθυνσή της.

Η Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από τους συμμετέχοντες μαέστρους της Ακαδημίας, όσο και από την ίδια τη διδάσκουσα Doreen Rao, η οποία τόνισε την εξαιρετική ικανότητα αυτού του συνόλου να μεταδίδει συγκίνηση στο ακροατήριό του και να επικοινωνεί απόλυτα το μήνυμα της μουσικής, χάρη στη βαθιά επικοινωνία με τον μαέστρο του Ιωάννη Ιδομενέως.

Συνοδοί της αποστολής αυτής ήταν εκτός από τον μαέστρο Ιωάννη Ιδομενέως και οι κυρίες μέλη του ΔΣ του συλλόγου των γονέων της χορωδίας: Έλενα Κατσαντώνη, Αθηνά Λάμπρου, Μαρίνα Μαράκη, Ζωή Παπαδάκη, η κ. Αλίκη Σιγανού και η ιατρός συνοδός της αποστολής κ. Ειρήνη Ξηρουχάκη.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Δήμου Ηρακλείου και της ΔΗΚΕΗ, της Περιφέρειας Κρήτης, των Μινωικών Γραμμών και των SM Χαλκιαδάκη.

Φωτογραφίες:

Γιάννης Ιδομενέως

Ζωή Παπαδάκη

 

.

.

 

.

 

.

.

.

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.