«Δεν μας περισσεύουν χρήματα για διακοπές και δεν νιώθω καθόλου τύψεις;»

Πολλοί έχουν ήδη κλείσει ημερομηνίες/ ξενοδοχεία/ ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όμως υπάρχουν κι άλλοι που δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Γιατί όταν βάλεις κάτω όλα τα έξοδα επί 4 (αν έχεις δύο παιδιά), το ποσό που συσσωρεύεται είναι μια μικρή περιουσία.

Σε αυτή την περίπτωση πώς πρέπει να αισθάνεται ένα γονιός που δεν μπορεί να χαλαρώσει με τα παιδιά του σ’ ένα νησί, δίπλα στη θάλασσα, όχι για δυο εβδομάδες, αλλά για λίγες μέρες τον χρόνο; Στην αρχή, θα στενοχωρηθεί, θα νιώσει τύψεις και θα κατηγορήσει τον εαυτό του γιατί δεν μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του την ανεμελιά των διακοπών, αλλά μετά θα καταλάβει κάτι σημαντικό: ότι μπορεί να τους δώσει ό,τι πολυτιμότερο έχει, τον χρόνο του! Η Wendy Wisner, μια μαμά που πέρασε απ’ όλα αυτά τα στάδια, μας εξηγεί ακριβώς τι εννοεί κι εμείς συμφωνούμε μαζί της.

«Πριν λίγες μέρες, χάζευα στο Facebook όταν έπεσα πάνω σ’ ένα άρθρο που έλεγε πόσο σημαντικές είναι οι διακοπές για τα μικρά μας. Ήταν ένα απ’ αυτά τα άρθρα που σου λένε ότι αντί να αγοράζεις στα παιδιά πολλά πράγματα, μπορείς να εξοικονομείς χρήματα για πιο ουσιαστικές εμπειρίες που θα σας δέσουν σαν οικογένεια, όπως οι διακοπές.

Ο φίλος μου κοινοποίησε το άρθρο μαζί με ένα τεράστιο like. Τότε θυμήθηκα ότι είχε διαφορετική “τσέπη” από μένα. Για εκείνον, οι οικογενειακές διακοπές είναι μέρος της ζωής τους- παίρνουν την απόφαση να φύγουν χωρίς κανέναν δισταγμό.

Αρχικά, ένιωσα ζήλεια. Δεν το παθαίνω συχνά, αλλά εκείνη την ώρα ήθελα να φωνάξω: “Ναι, αυτό ισχύει για εκείνους που το πορτοφόλι τους αντέχει τις διακοπές.”

Το θέμα είναι ότι συμφωνώ μ’ αυτό. Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να μαζεύουν εμπειρίες– τα ταξίδια, το να φεύγουν απ’ το σπίτι, να μπορούν να έρθουν σ’ επαφή με άλλες κουλτούρες και να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, χωρίς να τους διακόπτουν υποχρεώσεις, σχολεία και δουλειές, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε παιχνίδι ή ακριβό δώρο κι αν τους πάρουμε. Αυτές είναι οι μαγικές στιγμές που θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια- και όχι άδικα!

Αλλά κάποιες φορές τα ταξίδια και οι διακοπές δεν μπορούν να είναι στο budget της οικογένειας. Ο άντρας μου και εγώ δουλεύουμε για να παρέχουμε στα παιδιά μας ό,τι μπορούμε. Το σπίτι μας δεν είναι πολυτελές, αλλά είναι άνετο, τα παιδιά μας πηγαίνουν σε καλά σχολεία και μένουμε σε μια καλή και ασφαλή γειτονιά. Τους παίρνουμε παιχνίδια και video games, αλλά δεν κάνουμε υπερβολές. Κάποιες φορές μπορεί να φάμε έξω, αλλά όχι τόσο συχνά όσο άλλες οικογένειες.

Απλώς δεν είναι τα πάντα για το πορτοφόλι μας, Το κόστος των εισιτηρίων για μια 4μελή οικογένεια μπορεί να φτάσει στο ταβάνι. Το ξενοδοχείο, ακόμα και αν είναι οικονομικό ή αν επιλέξεις προσφορές, το ίδιο. Σίγουρα είναι έξοδα που, τουλάχιστον τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα μπορούσα να μην αγοράζω στα παιδιά παιχνίδια, video games ή λιχουδιές αλλά και πάλι τα χρήματα δεν θα μας έφταναν για να ζήσουμε μια τέτοια περιπέτεια. Τα παιχνίδια δεν είναι αυτά που μας κρατάνε πίσω.

Είμαστε τυχεροί, γιατί η οικογένεια του άντρα μου έχει ένα σπίτι στο οποίο μπορούμε να μείνουμε για μια -δυο βδομάδες το καλοκαίρι. Έχουμε φίλους και άλλους συγγενείς που μπορούν να μας φιλοξενήσουν για λίγες μέρες. Αλλά όλα αυτά βολεύουν, γιατί μπορούμε να πάμε με το αυτοκίνητο.

Ποτέ δεν μπορέσαμε να ταξιδέψουμε αεροπορικώς. Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο δώρο αν καταφέρουμε να περάσουμε μια- δυο νύχτες σε ένα ξενοδοχείο. Κι αυτό συνήθως γίνεται γιατί είμαστε καλεσμένοι σε κάποιο γάμο ή βάπτιση μακριά.

Η ιδέα του να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο όλοι μαζί; Να μείνουμε σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο; Όχι, δεν το έχουμε κάνει ποτέ και πιθανώς να μην το κάνουμε ούτε στο μέλλον.

Ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη. Υπάρχουν αρκετοί που τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να κάνουν οικογενειακές διακοπές και που κάποιες φορές νιώθουν μια μικρή ζήλεια όταν βλέπουν φωτογραφίες από τις διακοπές των φίλων τους ή ακόμα και όταν θυμούνται τις διακοπές που έκαναν όταν ήταν παιδί. Πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε αν στα παιδιά μας λείπουν η μαγεία και οι αναμνήσεις και νιώθουμε τύψεις που δεν μπορούμε να τους τα προσφέρουμε.

Αλλά υπάρχουν και γονείς που κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτιάξουν κάτι μαγικό από αυτά που ήδη έχουν. Ένα πικ- νικ στο μπαλκόνι. Ένα πρωινό με πειράματα στον πάγκο της κουζίνας. Μια ποδηλατάδα στο κοντινό μας πάρκο. Μια βόλτα μέχρι το μουσείο. Ακόμα και μια έξοδος σε έναν παιδότοπο μπορεί να γίνει ξεχωριστή αν εσύ αποφασίσεις να την κάνεις ξεχωριστή.

Την προηγούμενη βδομάδα τα παιδιά μου δεν είχαν μάθημα. Το απόγευμα τα πήγαμε σε ένα γήπεδο μίνι γκολφ και μετά φάγαμε στην αγαπημένη τους πιτσαρία. “Αυτή ήταν η καλύτερή μας μέρα!”, έλεγαν και οι δύο στο δρόμο της επιστροφής.

Μπορείς να αντικαταστήσεις τη μαγεία των διακοπών για τα παιδιά σου, ακόμα και αν δεν πας διακοπές. Έχει να κάνει με το αν περνάς ποιοτικό χρόνο μαζί τους -με το αν τους δείχνεις ότι θες πραγματικά να είσαι δίπλα τους, να είσαι παρών. Να αφήσεις στην άκρη το κινητό σου. Να αφήσεις στην άκρη τα προβλήματα της δουλειάς σουκαι άλλα άγχη που τρώνε τον πολύτιμο χρόνο σου. Να είστε αυθόρμητοι με τα παιδιά σας.

Προσπαθήστε να τους μαθαίνετε καινούρια πράγματα- ό,τι σας επιτρέπει η τσέπη σας. Μπορεί να είναι μια μονοήμερη εκδρομή. Ένα βιβλίο ή μια ταινία για έναν άλλον πολιτισμό. Μπορεί να είναι το να κάθεστε μαζί στη βεράντα, να χαζεύετε τ’ αστέρια και να τους λέτε πώς ήταν η ζωή όταν ήσαστε εσείς παιδιά.

Ό,τι κι αν είναι, εσείς το καθορίζετε και μπορείτε να το κάνετε μαγικό για τα παιδιά σας. Όσοι από εμάς δεν μπορούμε να κάνουμε διακοπές, μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: να κάνουμε κάτι που θεωρείται συνηθισμένο, μαγικό. Και αυτό σίγουρα είναι κάτι που θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή.»

scarymommy.com





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.