18 Ιουνίου 2017: Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα!

Ως σύμβολο της ημέρας επικράτησε το τριαντάφυλλο, το μεν άσπρο, για του ζωντανούς, το δε κόκκινο, για τους νεκρούς πατέρες.

Γιοιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Η συγκεκριμένη γιορτή είναι αφιερωμένη σε όλους του μπαμπάδες, και –για την ακρίβεια- τιμά την πατρότητα και την συμβολή των πατεράδων στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο.

Ο στόχος του εορτασμού της είναι να υπογραμμίσει την αξία του ρόλου το πατέρα και την ισάξια σπουδαιότητά του με αυτόν της μητέρας, μιας και κάποιες φορές παρουσιάζεται και αξιολογείται ως υποδεέστερος.

Πηγή έμπνευσης του εορτασμού της αποτέλεσε, στις αρχές του 20ου αιώνα, στην Αμερική, η γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν βρήκε, αρχικά, μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και γι’αυτό περιθωριοποιήιηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αργότερα, και συγκεκριμένα το 1966 καθιερώθηκε επισήμως από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Lyndon Johnson ενώ οριστικοποιήθηκε από τον πρόεδρο Νίξον το 1972.

 

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρα του πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.

Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Στη χώρα μας καθιερώθηκε ως γιορτή από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, εξαιτίας της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια αναφορικά με την επιμέλεια των παιδιών κατόπιν διαζυγίων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *