Ξεκινούν οι λοταρίες για να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή-Πενήντα «τυχεροί» καταναλωτές σε όλη την χώρα καθημερινά

Η καθίζηση των φορολογικών εσοδών ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να επισπεύσει τους νέους λαχνούς.

  Πενήντα «τυχεροί» καταναλωτές σε όλη την χώρα καθημερινά, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους (πόντοι εξαργύρωσης έως 100 ευρώ)!

Όλες οι αποδείξεις που θα παίρνουν οι πολίτες από αγορές μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα “Καθημερινή”, το μέτρο της λοταρίας των αποδείξεων θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, καθώς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν καθίζηση στα φορολογικά έσοδα και ειδικότερα μεγάλες απώλειες στην είσπραξη ΦΠΑ σε σχέση με τους προηγουμένους μήνες.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους αξιωματούχους διότι οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κατοχυρώσει το ποσοστό για το αφορολόγητο όριο και πλέον κινούνται με βάση ίδιο όφελος (καλύτερες τιμές με πληρωμή μετρητών). Αλλά και όσοι δεν έχουν αφορολόγητο όριο π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητούν απόδειξη.

Η διαδικασία της λοταρίας που ξεκινά τον άλλο μήνα θα είναι αυτόματη χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενος να αποστείλει τον αριθμό της απόδειξης με sms καθώς θα χρησιμοποιείται ο αριθμός της ηλεκτρονικής συναλλαγής από το POS. Πέρα από τους 50 «τυχερούς» σε καθημερινή βάση μια φορά την εβδομάδα θα γίνεται και η μεγάλη κλήρωση με έπαθλο αγορές από 500 – 1000 ευρώ ανά νικητή.

Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών για την συγκεκριμένη λοταρία δεν θα υπερβαίνει τα 12 εκατομμύραι ευρώ τον χρόνο και αναλυτές εκτιμούν ότι αύξηση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης μέσω πλαστικού χρήματος κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των εσοδών ΦΠΑ περίπου 1% το πρώτο έτος και μακροπρόθεσμα έως 6%.

Το σύστημα της κλήρωσης των αποδείξεων ξεκίνησε από την μακρινή Ταϊβάν όπου και συνεχίζει να εφαρμόζεται, ενώ στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1997 στην Μάλτα και πρόσφατα στην Πορτογαλία, όπου η εφαρμογή του μέτρου οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 1.6 δις ευρώ ετησίως.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.