Μπάνιο στην Πρέβελη. Από τις διασημότερες παραλίες της Κρήτης

Η Πρέβελη βρίσκεται περίπου 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου και 10 χλμ ανατολικά του Πλακιά. Η παραλία της Πρέβελης γνωστή κι ως Λίμνη Πρέβελης ή Φοίνικας, βρίσκεται στην έξοδο του επιβλητικού Κουρταλιώτικου φαραγγιού, όπου περνάει ο Μέγας Ποταμός.

Η παραλία Πρέβελη με το παραποτάμιο φοινικόδασος, είναι μια από τις διασημότερες και πιο αγαπημένες παραλίες της Κρήτης. Το όνομά της, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, οφείλεται στην ομώνυμη ιστορική μονή που βρίσκεται κοντά, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

 

Παλαιότερα, ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις. Στις όχθες του Μέγα Ποταμού υπάρχει μια μεγάλη αποικία φοινικόδεντρων του Θεόφραστου, η οποία δίνει στην περιοχή μια αίσθηση Αφρικανικού τοπίου. Το ποτάμι, το σχηματίζει μια μεγάλη λίμνη μήκους 1,5 χλμ πριν χυθεί στη θάλασσα, έχει νερό όλο το χρόνο. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και των άλλων δέντρων, και να αρχίσετε να ανηφορίζετε το υπέροχο φαράγγι. Στις μεγάλες κολύμπες που σχηματίζονται κάθε τόσο μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο.

 

Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν λιγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές. Το 2010, δυστυχώς, μεγάλο του μέρος κάηκε από πυρκαγιά. Ευτυχώς, όπως έχει διαπιστωθεί, έχουν επιβιώσει όλοι οι μεγάλοι φοίνικες αλλά και μεγάλος αριθμός μικρότερων φοινίκων, ενώ όλα τα φυτά αναβλαστάνουν πολύ γρήγορα δίνοντας την ελπίδα ότι σε λίγα χρόνια το δάσος θα έχει επανέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στην έξοδό του σχηματίζεται μια αμμουδερή παραλία με βοτσαλωτό βυθό και πολύ δροσερά νερά λόγω του ποταμού. Στο ανατολικό τμήμα της παραλίας υπάρχει ένας πανέμορφος βράχος που θυμίζει κατάρτι.

Επειδή η παραλία είναι ανοικτή προς τα Νότια επηρεάζεται από τους δυνατούς ανέμους.

Πρόσβαση

Υπάρχουν δυο τρόποι για να φτάσει κανείς στη παραλία. Ο άνετος τρόπος και ο δύσκολος, για τους πιο γυμνασμένους. Εάν ακολουθήσετε τον εύκολο δρόμο, φτάνετε με κάποιο μέσο στον Πλακιά (λεωφορείο, ή αυτοκίνητο) και μετά με το καραβάκι το πρωί κάνετε την ημερήσια εκδρομή σας στη παραλία Πρέβελη. Το καραβάκι αναχωρεί περίπου στις 10 το πρωί και επιστρέφει γύρω στις 4 το απόγευμα. Θα φτάσετε φυσικά ξεκούραστοι στην πανέμορφη παραλία, αλλά θα έχετε χάσει την δυνατότητα να απολαύσετε το υπέροχο θέαμα από ψηλά κατεβαίνοντας με τα πόδια.

Ο δύσκολος τώρα τρόπος είναι να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας μέχρι τη Μονή Πρέβελη, να το αφήσετε εκεί στο χώρο του πάρκινγκ (υπάρχει σχετική σήμανση), περίπου 1.500 μέτρα από το Μοναστήρι και μετά με τα πόδια να ξεκινήσετε να κατεβαίνετε το μονοπάτι που έχει πολλά απότομα σκαλοπάτια που είναι και το δυσκολότερο τμήμα της διαδρομής. Θα περπατήσετε έτσι για περίπου μισή ώρα, αλλά φυσικά στην επιστροφή θα κάνετε περισσότερο (ανηφόρα, κούραση, μεσημέρι). Αν παρ’ όλα αυτά προτιμήσετε να ακολουθήσετε τον «δύσκολο» δρόμο μην ξεχάσετε να έχετε νερό μαζί σας και φυσικά καπέλο, γιατί ο ήλιος της Κρήτης δεν χωρατεύει, ειδικά από τις 11.00 έως τις 4.00 το απόγευμα που είναι πραγματικά «καυτός». Αν και δυσκολότερος, αυτός ο τρόπος να φτάσετε στην παραλία θα σας ανταμείψει με μια μαγευτική θέα της παραλίας από ψηλά.

 

Περισσότερες φωτογραφίες

,

,

,

,

,

,

 

,

,

 

,

,

 

,

Διαβάστε επίσης

Η καμαρωτή γέφυρα της Πρέβελης





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.