Στο Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη (Μαραθοκεφάλα Χανίων)

Στις 6-7 Οκτωβρίου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη και στις 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, γίνεται η αναπαράσταση της Γεννήσεως του Χριστού με αληθινή φάτνη.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδάκης

Στη περιοχή Μαραθοκεφάλα στη Σπηλιά Κισάμου, 25 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων και μόλις 3 χλμ από το Κολυμπάρι, λίγο ψηλότερα από την κοίτη του φαραγγιού «Αυλάκι» σε μια όμορφη βουνοκορφή, βρίσκεται το περίφημο ιστορικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη ή Ξένου

 Σε αυτό το σπήλαιο έμεινε για τρία χρόνια ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, ο ιδρυτής της Μονής Καθολικού- Γουβερνέτου, που ασκήτευε στην περιοχή ζώντας κατά τα πρότυπα των ασκητών της Αιγύπτου.

Το σπήλαιο του Άι-Γιάννη του Ερημίτη είναι φωτεινό και μεγαλόπρεπο, πανάρχαιο και επιβλητικό έχει χωρητικότητα  εκατοντάδων ατόμων
 
Από την παράδοση της Εκκλησίας μας μαθαίνουμε ότι το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά πρώτον, λόγω θέσεως, από τους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής ως χώρος μοναδικός και ασφαλής για τη φιλοξενία αιγοπροβάτων και άλλων ζώων αλλά και ως κατοικία ιδανική για πολλούς πτωχούς και άστεγους ανθρώπους.
Στους προ χριστιανικούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ως χώρος λατρείας των θεών. Βρέθηκε κεφαλή μαρμάρινη βωμού (φυλάσσεται στο μουσείο της Ενορίας) και βρέθηκε και κεφαλή παιδός μαρμάρινη.
Στους μετά Χριστού χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως Ιερός χώρος, τόπος λατρείας . Ανοικοδομήθηκε Ναός εντός του σπηλαίου τον 16ον αιώνα προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου και ως αναφέρεται υπάρχουν πολλά στοιχεία για την θαυματουργική ζωή και τη ζωντανή παρουσία του Αγίου στο σπήλαιο αυτό.
Στην εποχή του Αγίου, 16ος αιώνας, μπαινοέβγαιναν πολλοί άνθρωποι στο σπήλαιο, βοσκοί και αγρότες, πτωχοί και αναγκάζετε ο Άγιος να κρύπτεται εις την κρύπτη την οποίαν από τριετίας ανακαλύψαμε. Ο Άγιος προσευχόμενος κτύπησε με το ραβδί του το βραχάκι που προεξείχε και από τότε μας χάρισε το άγιασμα του, που έγινε με την Χάρι του Θεού και την δύναμι του Αγίου αδάπανο ιατρείο των χριστιανών. Με την πίστη ως προϋπόθεση το άγιασμα αυτό θεραπεύει πάσαν νόσων και ασθένεια.
Αργότερα κτίστηκαν κελιά και μια μεγάλη βροχοδεξαμένη, έξω του σπηλαίου. Προς το βόρειο μέρος υπάρχουν τα θεμέλια κελιών 3-4 όπου όλα αυτά μαρτυρούν ότι στο σπήλαιο αυτό λειτουργούσε Μονή Καλογραιών κατά τον 17-18ον αιώνα.

Κοντά υπάρχει ένας μικρός χώρος που κατά την παράδοση είχε χρησιμοποιηθεί ως κρυφό σχολειό

Η αναπαλαίωση .
Το 1995 αποφασίστηκε η αναπαλαίωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Σπηλιάς βάσει και των υποδείξεων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου και της Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων και της Σπηλαιολογίας.
 
Πράγματι  σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο χρόνια, συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε ο Ναός του Αγίου, έφυγαν όλα τα πρόσθετα τσιμέντα, πεζούλια και τραπέζια, τοποθετήθηκαν ξύλινοι πάγκοι από κορμούς πεύκων για 1200 άτομα, Αγία Τράπεζα από κορμό κυπαρίσσου προελεύσεως από Μυτιλήνη, εσωτερικός κρυφός φωτισμός, κατασκευή κελιού παραδοσιακού για τις ανάγκες του Ναού, τουαλέτες και νιπτήρες για τις ανάγκες των προσκυνητών που καθημερνά πληθαίνουν κατά τρόπο συγκινητικό.
 Το Άγιασμα του Αγίου.
Από μια σχισμή του βράχου στάζει στάλα στάλα σταλαγματιά το νερό (αγιασμός) χειμώνα – καλοκαίρι, αποθηκεύεται σε μία μικρή δεξαμενή, εξωτερικά λιθόκτιστη και προστατευμένη άνωθεν κνισάρα για την καθαριότητα του αγιάσματος.
Ενδείξεις ότι το άγιασμα είναι ιαματικό
Χιλιάδες χριστιανοί στο διάστημα του χρόνου που το αντλούν (6-7 Οκτωβρίου, Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου και 24 Δεκεμβρίου παραμονή Χριστουγέννων που γίνεται η αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού) και το λαμβάνουν ως φάρμακο και το μεταφέρουν με φιάλες στους οίκους τους, είναι απίστευτο μα αληθινό, η στάθμη του αγιάσματος της δεξαμενής παραμένει αμετάβλητη .
Είναι κρυστάλλινο παρά την στασιμότητα του εντός της δεξαμενής δεν παρουσιάζει πρασινίλες και σκουλήκια, δεν αλλοιώνεται.
Πολλοί χριστιανοί προσκυνητές που έπασχαν από διάφορα νοσήματα έγιναν καλά και γύρισαν γονυπετείς στον Άγιο μετά δώρα τους και τα ταξίματά τους ευχαριστώντας τον Άγιον Θεόν και ιατρόν Άγιον για την άμεσον επέμβασι του.
 Στην Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακού (Ομβριακής)
Στην Γ΄ Λειψανοθήκη Φυλάσσεται η Κάρα και τα οστά του οσίου Ιωάννου Του Ερημίτου ή Κρητός. Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής όταν ο Ηγούμενος Αρσένιος πληροφορήθηκε την διέλευση Τούρκου Αξιωματούχου που ερχόταν από την Κρήτη και είχε στην κατοχή του τη λειψανοθήκη ως λάφυρο πολέμου!!!
Ο Ηγούμενος αφού «φίλεψε» όπως ορίζουν οι κανόνες της φιλοξενίας, τον Τούρκο Αξιωματικό, του ζήτησε και πήρε έναντι σοβαρής αμοιβής τη Σεπτή Λειψανοθήκη. Σήμερα επαναλειτουργεί με μία Μοναχή και ανασυγκροτείται με την συμπαράσταση του ευσεβούς λαού και των αρχών της περιοχής.
 
 ,
 ,
,
.




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.