Περικοπή σύνταξης και καταβολή εισφορών για τους μη αγρότες που καλλιεργούν

Περικοπή της σύνταξής τους κατά 60% και υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι (μετά τις 13/5/2016) του ΕΦΚΑ που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά έχουν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση. Εξαιρούνται μόνο οι μικροκαλλιεργητές που καλλιεργούν για τις προσωπικές τους ανάγκες και δεν έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος «όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 12-05-2016 και έχουν αγροτική γη, δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη. Επίσης όλοι οι αγρότες που συνταξιοδοτούνται μέχρι 31-12-2024 δεν θα έχουν καμία περικοπή στη σύνταξη, ούτε εισφορές επί των εισοδημάτων που θα έχουν από την αγροτική δραστηριότητα».

Συνεπώς, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2024 μπορούν κανονικά να ασχολούνται ενεργά με τις αγροτικές τους καλλιέργειες (διεκδικώντας τις εκάστοτε επιδοτήσεις), χωρίς να απειλούνται με την μείωση κατά 60% της σύνταξής τους.

Εγκύκλιος

Υπενθυμίζεται πως για μία ακόμη φορά ο υφυπουργός δεσμεύτηκε για την έκδοση εγκυκλίου που θα ξεκαθαρίζει τα θολά σημεία του νόμου και να διευκρινιστεί ποιοι συνταξιούχοι με μικρές εκμεταλλεύσεις από τις οποίες δηλώνουν περιστασιακά κάποιο εισόδημα θα θεωρούνται και επαγγελματίες, ώστε να έχουν επιπτώσεις στη σύνταξή τους.

Ωστόσο η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου έχει καθυστερήσει τραγικά, καθώς σήμερα τελειώνουν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και στις 15 του μήνα σταματάνε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Η αβεβαιότητα αυτή έχει οδηγήσει στα όριά τους χιλιάδες ασφαλισμένους σε άλλα ταμεία πλην ΟΓΑ, που έχουν στην κατοχή τους κάποιες ρίζες ελιές, ένα μελίσσι ή ένα μικρό κτήμα. Γνωρίζοντας πως κινδυνεύουν να τους κοπεί η -ήδη κουτσουρεμένη- σύνταξη, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν άρον άρον την περιουσία τους για να γλυτώσουν τις περικοπές.

Η αδικία του νέου καθεστώτος που είναι τιμωρητικό για τους μικρούς παραγωγούς που δεν είναι αγρότες, φανερώνεται στο εξής παράδειγμα: ένας Γιατρός αγοράζει κτήματα για επένδυση των χρημάτων του και παίρνει ένα εισόδημα, το οποίο φορολογείται. Όταν πάρει σύνταξη στα 67 του, θα αναγκαστεί να πουλήσει ή να νοικιάσει την περιουσία του για να μη χάσει τη σύνταξη του. Αν ο ίδιος Γιατρός αντί για χωράφια αγόραζε διαμερίσματα και τα νοίκιαζε, δεν θα κινδύνευε με περικοπή κατά 60% της σύνταξής του.

 

http://www.insider.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.