Ποτέ μην παλεύεις με τα γουρούνια γιατί εσύ λερώνεσαι και τα γουρούνια το ευχαριστιούνται

55 αποφθέγματα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρντ Σω

που έλεγε ότι η σιωπή δεν κάνει λάθη.

Tζορτζ Μπέρναρντ Σω

“Δεν ξέρω αν γεννήθηκα τρελός ή ελαφρόμυαλος, η αλήθεια είναι ότι η βασιλεία μου, δεν ήταν του κόσμου τούτου. Ένοιωθα απόλυτα κύριος και αυτεξούσιος μόνο στο βασίλειο της φαντασίας μου και μόνο κοντά στους μεγάλους νεκρούς γνώρισα αληθινή φιλική ατμόσφαιρα.” είπε κάποτε ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας, θέλοντας να αυτοχαρακτηριστεί. Πίστευε ότι η γενιά του κρατούσε από τον Μακντώφ- το γνωστό Σαιξπηρικό ήρωα του Μάκβεθ.

Το πεζογράφημα είναι το πρώτο είδος με το οποίο ασχολήθηκε. Πρώτο βιβλίο το Ιmmaturity (Ανωριμότητα). Παράλληλα, διάβαζε συνεχώς σε δημόσιες βιβλιοθήκες και στο αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου. Ακολούθησαν έργα με τα οποία έδειχνε τον προσηλυτισμό του στις αρχές του σοσιαλισμού- χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να το συνειδητοποιεί. Ανάμεσά τους: (Ο παράλογος κόμπος) The irrational Knot, (Η αγάπη μεταξύ των καλλιτεχνών) Love among artist, (Το επάγγελμα του Κάσελ Μπάιρον) Cashel Byron`s Profession.  Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι είχε ξεπεράσει το στάδιο του φιλελεύθερου υλιστή και το πέμπτο του έργο (Ένας ακοινώνητος σοσιαλιστής) An Unsocial Socialist, έδειχνε φανερά πια, τη νέα δημιουργική μέθοδό του.

Η περίοδος 1876 -1885 ήταν εξαιρετικά σκληρή για τον Σω. Αργότερα, ο Τζακ Τάννερ στον `Ανθρωπο και Υπεράνθρωπο (Man and Superman)  θα πει, ότι ο  αληθινός καλλιτέχνης προτιμά ν´αφήσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του νηστικούς παρά ν` ασχοληθεί με άλλη δουλειά από την τέχνη του. Αυτό ακριβώς έκανε και ο Σω. Δεν κέρδιζε ούτε μία πένα από τις εργασίες του και αντιμετώπιζε με θάρρος και με θλίψη τη φτώχεια. “Προσπάθησα τότε να ζήσω σύμφωνα με τις οδηγίες ενός βιβλίου-φυλλαδίου, με τίτλο (Πως να ζείτε με έξι πένες την ημέρα). Ακολούθησα τις υποδείξεις του και ομολογώ πως κατάφερα με το στρογγυλό αυτό ποσό να ζήσω μία μόνο ημέρα, αλλά μόνο μία.”  Του άρεσε η κοσμική ζωή κι ακολουθούσε μία εκκεντρική γραμμή σε όλες του τις εκδηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε τη φήμη του παράξενου και του τρελού.

Συνολικά έγραψε πάνω από 60 θεατρικά, και υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και μουσικός κριτικός με σπουδαία επιρροή. Ανάμεσα στα  πιο γνωστά του έργα είναι “Η Αγία Ιωάννα”, “Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν” και “O Πυγμαλίων” (που διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε “Ωραία μου Kυρία”).

Είναι ο μόνος που έχει τιμηθεί τόσο με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1925  όσο και με Όσκαρ (1938, “Πυγμαλίων”). Το  πνεύμα του… ιδιαίτερα καυστικό…

Επέλεξα 55 από τα ευφυέστατα αποφθέγματά του και σας τα παραθέτω…

Ποτέ μην παλεύεις με τα γουρούνια γιατί εσύ λερώνεσαι και τα γουρούνια το ευχαριστιούνται.

Η αιτία των διαζυγίων που αποδέχεται η κοινωνία είναι γελοία, μιάς και ο κακός χαρακτήρας είναι πολύ πιο σοβαρή αιτία από τη συζυγική απιστία.
Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται τα πράγματα όπως είναι και ρωτάνε «γιατί». Εγώ τα ονειρεύομαι όπως θα ήθελα να είναι και σκέφτομαι «γιατί όχι».
Μια ζωή που αναλώθηκε σε λάθη είναι πολύ πιο αξιέπαινη και πολύ πιο χρήσιμη από μια ζωή που αναλώθηκε κάνοντας τίποτα.
Πατριωτισμός είναι η πεποίθηση πως αυτή η χώρα είναι ανώτερη απ’ όλες τις άλλες, επειδή γεννήθηκες εσύ σ’ αυτή.
Μην κάνετε στους άλλους αυτό που θα θέλατε να κάνουν σε σας. Τα γούστα τους μπορεί να διαφέρουν από τα δικά σας.
Στον ουρανό ένας άγγελος είναι ένα συνηθισμένο άτομο.

Η αξιοπρέπεια είναι η συνωμοσία σιωπής της αναξιοπρέπειας.
Δεν υπάρχουν καλύτερα φυλαγμένα μυστικά από τα μυστικά που όλοι μαντεύουν.
Η ποιότητα ενός θεατρικού έργου είναι η ποιότητα των ιδεών του
Κανένας Άγγλος δεν νικήθηκε ποτέ νόμιμα.
Δεν ξέρει τίποτα και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι προορίζεται για καριέρα πολιτικού.
Δεν αντιστέκομαι ποτέ στους πειρασμούς, επειδή έχω διαπιστώσει ότι τα πράγματα που δεν είναι καλά για μένα δεν με βάζουν σε πειρασμό.
Ο Χριστός πέθανε, ο Μωάμεθ πέθανε, ο Ναπολέων πέθανε κι εγώ ο ίδιος τελευταία δεν αισθάνομαι καθόλου καλά.
Ένας άνδρας που δεν έχει γραφείο να πάει, περνάει μια απίστευτη δοκιμασία.
Η Αγγλία και η Αμερική είναι δυο χώρες που χωρίζονται από την ίδια γλώσσα.
Αν δεν μπορείς να απαλλαγείς από τους σκελετούς στη ντουλάπα σου, καλά θα κάνεις να τους μάθεις να χορεύουν.
Συγχωρέστε τον που πιστεύει ότι οι συνήθειες της φυλής του είναι νόμοι του σύμπαντος.
Όλες οι μεγάλες ιδέες ξεκίνησαν σαν αίρεση.
Ερασιτέχνης είναι ο καλλιτέχνης που συντηρείται από κάποια άλλη δουλειά. Επαγγελματίας είναι ο καλλιτέχνης που συντηρείται από τη γυναίκα του.
Μια κυβέρνηση που έχει την πολιτική να ληστέψει τον Πήτερ για να πληρώσει τον Πωλ, μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του Πωλ.
Ένα υγιές έθνος δεν έχει συνείδηση της εθνικότητάς του, όπως ένας υγιής άνθρωπος δεν έχει συνείδηση των οστών του.
Ιδεολόγος είναι κάποιος που έβαλε σκοπό του να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο από την ανθρωπότητα.
Τα ενθύμια σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο υπέροχα γέρος και λυπημένος.
Ο Πτολεμαίος δημιούργησε ένα σύμπαν που διήρκεσε 1000 χρόνια. Ο Κοπέρνικος δημιούργησε ένα σύμπαν που διήρκεσε 400 χρόνια. Ο Αϊνστάιν δημιούργησε ένα σύμπαν που δεν μπορώ να σας πω πόσο θα κρατήσει.
Τα αισιόδοξα ψέματα έχουν τόσο τεράστια θεραπευτική αξία, ώστε ο γιατρός που δεν ξέρει να τα λέει με πειστικό τρόπο, έχει διαλέξει λάθος επάγγελμα.

Είναι επικίνδυνο να είσαι ειλικρινής εκτός αν είσαι και ηλίθιος.

Ο Παράδεισος, έτσι όπως συμβατικά περιγράφεται, είναι ένα μέρος τόσο μάταιο, τόσο αδιάφορο, τόσο άχρηστο, τόσο άθλιο, που κανείς δεν επιχείρησε ποτέ να περιγράψει μία ολόκληρη μέρα στον παράδεισο, παρ’ ότι αρκετοί έχουν περιγράψει μία μέρα στην ακροθαλασσιά.
Η πρώτη αγάπη: λίγη ανοησία και πολλή περιέργεια.
Ένας άντρας λίγο-πολύ τίμιος, μια γυναίκα λίγο-πολύ πιστή, που και στους δύο αρέσει λίγο-πολύ το πιοτό και ζουν σ’ ένα σπίτι λίγο-πολύ καθαρό, είναι η εικόνα της αστικής τάξης.
Οι συμβουλές είναι σαν τα φιλιά: δεν κοστίζουν τίποτε και προκαλούν ευχαρίστηση όταν τις δίνεις.
Όλα τα επαγγέλματα είναι συνωμοσία των ειδικών κατά των ανίδεων.
Εκείνο που κολακεύει περισσότερο αυτόν που γίνεται στόχος κολακείας, είναι το γεγονός ότι θεωρείται άξιος κολακείας.
Πολύ λίγοι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερες από δυο η τρεις φορές το χρόνο. Εγώ έχω αποκτήσει διεθνή φήμη σκεπτόμενος μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Ο έρωτας είναι μια όρεξη που, όπως όλες οι ορέξεις, καταστρέφεται τη στιγμή της ικανοποίησής της.
Σε έναν άσχημο και δυστυχισμένο κόσμο, ακόμα και οι πιο πλούσιοι δεν μπορούν να αγοράσουν παρά μόνο ασχήμια και δυστυχία.
Ένας άντρας που έχει μυαλό και το ξέρει, μπορεί να νικήσει δέκα που δεν έχουν και δεν το ξέρουν.
Μη χάνετε τον καιρό σας με κοινωνικές έρευνες. Εκείνο που ενδιαφέρει το φτωχό, είναι η φτώχεια. Εκείνο που ενδιαφέρει τον πλούσιο, δεν μας ενδιαφέρει.
Η σεξουαλική σχέση δεν είναι μια προσωπική σχέση. Μπορεί να είναι ασυγκράτητη και παθιασμένη ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που δεν θα μπορούσαν να υποφέρουν ο ένας τον άλλο ούτε μια μέρα σε οποιαδήποτε άλλου είδους σχέση.
Καλύτερα να κρατάς τον εαυτό σου καθαρό και φωτεινό. Είσαι το παράθυρο απ’ όπου πρέπει να βλέπεις όλο τον κόσμο.
Όταν ένας άντρας σκοτώνει μια τίγρη, λέμε ότι κάνει σπορ. Όταν μια τίγρης σκοτώσει έναν άντρα, το λέμε αγριότητα.
Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή: Η μία είναι η αποτυχία στην εκπλήρωση των επιθυμιών μας. Η άλλη είναι η εκπλήρωση όλων των επιθυμιών μας.
Διαθέτω το δώρο της παρατηρητικότητας που ονομάζεται κυνισμός από κάποιους που το στερούνται
Όταν κάποιος κάνει κάτι για το οποίο ντρέπεται, διακηρύσσει πως έκανε το καθήκον του
Το μητρικό ένστικτο κάνει τη γυναίκα να προτιμά το ένα δέκατο από έναν πρωτοκλασάτο άντρα, από την αποκλειστικότητα ενός άντρα τρίτης κατηγορίας.
Λογικοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον εαυτό τους στον κόσμο. Παράλογοι, αυτοί που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον κόσμο στον εαυτό τους. Γι’ αυτό, το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από τους παράλογους.
Το να μπορείς να αντέχεις τη μοναξιά και, επιπλέον, να την απολαμβάνεις, είναι μεγάλο προσόν.
Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.
Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν, κι αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους.
Το γεγονός ότι ένας πιστός είναι πιο ευτυχισμένος από έναν άθεο, δεν είναι πιο αξιόπιστο από το γεγονός ότι ένας μεθυσμένος είναι πιο ευτυχισμένος από έναν ξεμέθυστο.
Χορός είναι η κάθετη έκφραση οριζόντιων επιθυμιών.
Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου, αλλά με το να τον επινοήσεις.
Ελευθερία σημαίνει υπευθυνότητα. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τη φοβούνται.
Η σιωπή δεν κάνει λάθη.
Δεν έχουμε δικαίωμα να καταναλώνουμε την ευτυχία, όταν δεν την παράγουμε.

 

.klik





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.