Με επιτυχία η ομιλία του κ. Καρατζάνη «Η Μάχη της Κρήτης και η συμβολή του λαϊκού στοιχείου»

Με ομιλία του κ. Δημήτρη Καρατζάνη συνεχίστηκε το Σάββατο 20 Μαΐου η σειρά των ομιλιών «Ο Μίτος της Αριάδνης – ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου», που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Το θέμα: «Η Μάχη της Κρήτης και η συμβολή του λαϊκού στοιχείου», ήταν επίκαιρο, καθώς οι οργανωτές είχαν φροντίσει να συμπέσει με την 76η επέτειο των ιστορικών γεγονότων.

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή ταινίας για τη Μάχη της Κρήτης από το αρχείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ακολούθως ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, παρουσιάζοντας τον ομιλητή, αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του ως αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, κατά την οποία υπηρέτησε σε σημαντικές επιτελικές θέσεις, σε μια δεύτερη σταδιοδρομία ως διευθυντή της εφημερίδας «η Αλλαγή» καθώς και στην 20ετή θητεία του στον Δήμο Ηρακλείου, κατά την οποία διετέλεσε Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Βασιλάκης εξήρε την αποτελεσματικότητα, το πολιτικό θάρρος, την ευρεία μόρφωση και το συγγραφικό ταλέντο του ομιλητή, ο οποίος σήμερα συνεχίζει να αρθρογραφεί ενώ παράλληλα ετοιμάζει το 4ο βιβλίο του.

«Η Μάχη της Κρήτης και η συμβολή του λαϊκού στοιχείου»

Αναπτύσσοντας το θέμα του, ο κ. Καρατζάνης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη διάταξη των δυνάμεων των Γερμανών εισβολέων και των αμυνόμενων Ελλήνων, Βρετανών, Αυστραλών και Νεοζηλανδών. Οι πρώτοι ήταν άριστα εξοπλισμένοι ενώ οι δεύτεροι είχαν σημαντικές ελλείψεις σε οπλισμό και τεχνικά μέσα. Οι σύμμαχοι δεν αξιοποίησαν την αγωνιστική διάθεση των Κρητών, για να τους εξοπλίσουν και να συγκροτήσουν ομάδες πολιτοφυλακής.

Η μοναδική στην ιστορία επιχείρηση κατάληψης μιας περιοχής με επίθεση μόνο από αέρος ξεκίνησε το πρωί της 20ής Μαΐου 1941. Οι συμμαχικές δυνάμεις αμύνθηκαν με σθένος στις περιοχές του Μάλεμε, των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, όπου έπεσαν αλεξιπτωτιστές. Οι κάτοικοι του νησιού, νέοι, γέροι, παιδιά και γυναίκες, λαϊκοί και κληρικοί, πολέμησαν με ο,τιδήποτε μπορούσε να χρησιμεύσει ως όπλο με στόχο να πάρουν όπλα από τους επιτιθέμενους Γερμανούς.

Η πρώτη μέρα πέρασε χωρίς οι Γερμανοί να μπορέσουν να καταλάβουν ένα από τα αεροδρόμια ή λιμάνια του νησιού. Δημιούργησαν μόνο ένα μικρό προγεφύρωμα ανατολικά της γέφυρας του Ταυρωνίτη κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Κρίσιμη για την έκβαση της μάχης υπήρξε η νύχτα της 20ής προς την 21η Μαΐου, κατά την οποία οι Νεοζηλανδοί αμυνόμενοι στο Μάλεμε συμπτύχθηκαν ανατολικά του αεροδρομίου, αφήνοντας ζωτικό χώρο στους Γερμανούς. Την επόμενη μέρα ο επικεφαλής των Γερμανικών δυνάμεων, αντιπτέραρχος Στούντεντ, ρίχνοντας όλες τις εφεδρείες στο Μάλεμε, κατέλαβε το αεροδρόμιο, οπότε οι Γερμανοί μπορούσαν να μεταφέρουν ασφαλώς στρατεύματα και εφόδια. Προσπάθεια των συμμάχων την επόμενη νύχτα να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο απέτυχε.

Ο ομιλητής περιέγραψε με στοιχεία τη μάχη, ημέρα με την ημέρα, μέχρι το τέλος της στις 31 Μαΐου, τους φοβερούς βομβαρδισμούς των πόλεων, ιδίως του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, την αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων, όταν πια η μάχη είχε κριθεί, και τις μεγάλες απώλειες των εισβολέων, των συμμάχων και των Ελλήνων στρατιωτών. Οι απώλειες από τη συμβολή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση ήταν 23.193 άνδρες, 11.185 γυναίκες, 4.176 παιδιά και 24.451 κατεστραμμένα σπίτια.

«Η Μάχη της Κρήτης και η συμβολή του λαϊκού στοιχείου»

Ο κ. Καρατζάνης έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι η ιστορία των λαών, όταν μάλιστα γράφεται με αίμα, πρέπει να περνά στους μεταγενέστερους, όχι σαν μια ξερή και στείρα περιγραφή των γεγονότων ούτε σαν γιορτή, αλλά ως σημείο αναφοράς, εθνική κολυμβήθρα, μπούσουλας για το μέλλον. Κάλεσε να φρονηματιζόμαστε από εκείνους, που σαν σήμερα, 76 χρόνια πριν, μόνοι και άοπλοι, με θάρρος και αποφασιστικότητα, αντιμετώπισαν την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της εποχής τους, γράφοντας έναν θρύλο παγκόσμιο, τη Μάχη της Κρήτης.

Ακολούθησε η προβολή, πάλι από το αρχείο της Βικελαίας, μιας 5λεπτης ταινίας της υπηρεσίας ενημέρωσης της Γερμανικής Αεροπορίας, που είχε ληφθεί κατά την εισβολή. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη συζήτηση. Παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ειρηναίος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Η τελευταία ομιλία του κύκλου «Ο Μίτος της Αριάδνης – ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου» θα γίνει το επόμενο Σάββατο 27 Μαΐου 2017, ώρα 11.00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω. Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον των Η.Π.Α. κ. Άγγελος Χανιώτης θα μιλήσει με θέμα: Ηράκλειο και Κνωσός σε εποχές κοσμοπολιτισμού: από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό.

Το ίδιο βράδυ της 27ης Μαΐου, ώρα 20.00, στην ίδια αίθουσα, ο κύκλος θα κλείσει πανηγυρικά με συναυλία της χορωδίας Ιωνία Αηδών υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Λένας Χατζηγεωργίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.