Διατηρήστε τα αμπελόφυλλα σε βάζο

Μέσα στον Μάιο τα αμπελόφυλλα κάνουν την εμφάνισή τους …..Διαλέξτε τα με προσοχή, να είναι μικρά, τρυφερά και χωρίς πολλές “φλέβες”. Προμηθευτείτε μια ποσότητα παραπάνω για να αποθηκεύσετε μερικά αμπελόφυλλα σε βάζο για τον χειμώνα. Με δύο κιλά αμπελόφυλλα για παράδειγμα θα έχετε τέσσερις μαγειριέςντολμαδάκια.

Συλλογή αμπελόφυλλων

Αν έχετε σκοπό να κόψετε μόνες σας τα κληματόφυλλα από κάποιο κοντινό αμπέλι, θα πρέπει να είστε απόλυτα βέβαιες ότι το αμπέλι αυτό δεν έχει ραντιστεί με φυτοφάρμακα τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Με ένα ψαλιδάκι κόβετε τα αμπελόφυλλα σύριζα στην άκρη του φύλλου, πριν ξεκινήσει το κοτσάνι. Προτιμήστε εκείνα με ανοικτό πράσινο χρώμα και προσέξτε να μην βλάψετε κατά λάθος τα λουλούδια του σταφυλιού.

Πώς να διατηρήσετε τα αμπελόφυλλα σε βάζο

Χωρίς να πλύνετε τα φύλλα, αφαιρείτε μόνο το κοτσάνι τους. Τα τυλίγετε σφιχτά ανά πεντάδες, αφού βάλετε το ένα φύλλο επάνω στο άλλο και τα κάνετε μασούρια. Τα βάζετε στη συνέχεια μέσα σε καθαρά γυάλινα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο. Το κάθε βάζο πρέπει να γεμίσει καλά. Ρίχνετε μια κουταλιά του γλυκού ξινό (κιτρικό οξύ). Το ξινό είναι σε μορφή σκόνης και το βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα των μπαχαρικών.

Οι παλιές νοικοκυρές το ξέρουν ως λεμόν το ζου. Βράζετε νερό στον βραστήρα και γεμίζετε το βάζο. Κλείνετε καλά με καινούριο καπάκι και τα γυρνάτε ανάποδα. Τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα βάζα, είναι έτοιμα για αποθήκευση στο ντουλάπι μέχρι τον χειμώνα. Να θυμάστε πως όταν ανοίξετε το βάζο με τα φύλλα, για να τα μαγειρέψετε, θα πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε πολύ καλά. Τα ντολμαδάκια, γιαλαντζί ή με κιμά, είναι πάντα ένας εκλεκτός μεζές για τσίπουρο ή ούζο αλλά και ιδανικό ορεκτικό για όλα τα κυρίως πιάτα.

Πώς τυλίγετε τα ντολμαδάκια

 

makelife.gr





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.