Στις 11.00 σήμερα, το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας στο Ηράκλειο

Το 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στο κέντρο «Οι Κουρήτες » στο Γάζι και δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης και ο σύλλογος Αποστολιανών Πεδιάδος που το συνδιοργανώνουν με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα για την προβολή και ανάδειξη της φημισμένης κουζίνας και των εκλεκτών προϊόντων του νησιού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα πρωτότυπο κόμικ που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των διοργανωτών και του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης με στόχο την προβολή και ανάδειξη των Κρητικών προϊόντων και της παραδοσιακής διατροφής.

“Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το φεστιβάλ που έχει λάβει πλέον πανελλήνια αναγνωρισιμότητα., καλούμε τον κόσμο να έρθει και να συμμετάσχει στην σπουδαία αυτή εκδήλωση” τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης.

«Στο φετινό φεστιβάλ-ανέφερε η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποστολιανών Πεδιάδος Λένα Ηγουμενάκη- θα φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά δυο συλλόγους από την Σίφνο και την Ήπειρο που θα μας παρουσιάσουν την γευστική κουλτούρα του τόπου τους. Κύριος στόχος μας είναι να συλλέξουμε παλιές ξεχασμένες συνταγές, που μας μεγάλωσαν, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να τις διασώσουμε και να τις μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές».

«Το φεστιβάλ υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης Τίτος Κοκολάκης-αντλεί τη δύναμη του από τους πολιτιστικούς συλλόγους αλλά κυρίως από τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας και τους απλούς ανθρώπους που συμμετέχουν και μαγειρεύουν αναδεικνύοντας τον διατροφικό πολιτισμό του νησιού και το πρότυπο της Κρητικής Διατροφής».

Η εκδήλωση 

Με είσοδο ελεύθερη τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά:

• Ομιλία από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης για τις ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες κρασιού

• Παραδοσιακά μαγειρέματα, που αναδεικνύουν την αυθεντική διατροφική και κοινωνική παράδοση του τόπου μας.

• Μουσικά ακούσματα από το Νεκτάριο Σαμόλη

• Παρουσίαση παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον Λαογραφικό όμιλο “Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης“.

Παράλληλες εκδηλώσεις 

Μια χαρούμενη «Παιδική γωνίτσα’’ θα περιμένει τους μικρούς ς επισκέπτες, από “Τα Μελισσάκια μας” και το 1ο Νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας Τσαλικάκι, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.

Το Νηπ/γείο Αγ. Μαρίνας θα συμμετέχει για πρώτη φορά και θα παρουσιάσει ένα παλιό έθιμο, το έθιμο «Της κυρά Σαρακοστής».

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει το «Παντοπωλείο Αγάπης» με καλούδια που θα προσφέρουν σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του “Ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί“.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *