Ο Θεριόπρινος του Καθαρού-μια γνωριμία

Tο μεγαλύτερο πουρνάρι του κόσμου βρίσκεται στο Λασίθι και συγκεκριμ’ενα στην νοτιοδυτική περιοχή του  οροπεδίου Καθαρού, κάτω από τη κορυφή Λάζαρος της Δίκτης στο τοπονύμιο Θεριόλακκος .

 Στο site που διατηρεί ο κ. Μηλιαράς (limnakaros.blogspot.gr) διαβάζουμε:
Νοτιοδυτική  περιοχή του Ορέου οροπεδίου Καθαρού, κάτω από τη κορυφή Λάζαρος της Δίκτης.
( …ας όψεται ο Καδής που δεν είναι εδαφική περιφέρεια του οροπεδίου Λασιθίου …)
▶️Τοπονύμιο: Θεριόλακκος
▶️Σε πρόσφατο βιαστικό πέρασμα μου από τη περιοχή, βρέθηκα στον ασκιανό ενός απίστευτα μεγάλου Πρίνου ! (…ναι απ´ αυτούς που φτιάχνονται οι Γιώργηδες …)
Αυτοανακηρύχθηκα εντυπωσιασμένος από το γιγάντιο πρίνο, σε “σάντολο” (ανάδοχο) και τον βάφτισα επιτόπου “Θεριόπρινο”. Έτσι θα τον λέμε από τώρα και μετά. Δεν είχα τα κατάλληλα μέσα , αλλά θα σας τον παρουσιάσω έστω και όπως όπως…
▶️Σύμφωνα με τις περιγραφές των φίλων που με συνόδευαν :
    > Περίμετρος επαφής με το έδαφος : 24 μέτρα
    > Περίμετρος στη μέση του κορμού ( πάνω από το έδαφος) : 9 μέτρα .
    > Εσωτερικός χώρος ( κουφάλα του δέντρου ): Ένα μικρό δωμάτιο όπου θα μπορούσουν
       άνετα να κοιμηθούν σε υπνόσακους 10 άτομα.
     >Ήταν την γερμανοϊταλική κατοχή ( όχι τη σημερινή…) κρυψώνας Εγγλέζων
        Αντιστασιακών με τους ασυρμάτους  τους.
     > Θεωρείται ο μεγαλύτερος πρίνος που υπάρχει .
     > Ηλικία: εκτιμάται άνω των χιλίων ετών
     > Δεν πρόλαβα να μάθω τίποτα άλλο… Ξέρετε να μου πείτε;
▶️Ένα πραγματικό μνημείο της φύσης που εκτιμώ ότι έχουν ανακαλύψει πριν από μένα χιλιάδες Ορέοι και ευαίσθητοι Αγιονικολιώτες φυσιολάτρες, ( και όχι μόνο),που δεν έτυχε να δώ τις δημοσιεύσεις τους.
▶️Δεν ξέρω αν έχει επίσημα κηρυχθεί ” φυσικό μνημείο”, όπως ο πλάτανος στο Κράσι, ο Δρυγιάς του Μαντελένη στις Κορφές κ.ά.. Αν όχι, νομίζω θα έπρεπε…
(Δείτε φωτό)
 Άλλες πληροφορίες:Πουρνάρι στην Κρήτη με διάμετρο που ξεπερνάει τα τρία μέτρα διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο, ενώ ενδεικτικό του μεγέθους του είναι το γεγονός ότι στην κουφάλα του έζησαν κρυμμένοι, για ενάμιση χρόνο, δύο Άγγλοι με τον ασύρματό τους, κατά τη γερμανική κατοχή. Το εντυπωσιακό εύρημα παρουσιάζει, στην πτυχιακή του εργασία, με θέμα τα μνημειακά δέντρα της Ελλάδας, με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ο φοιτητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Ράμμος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζει ότι μνημειακά λέγονται τα δέντρα που είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν ιστορική ή μυθολογική αξία. «Εψαξα για την ύπαρξη τέτοιων δέντρων στο διαδίκτυο, σε διάφορες μελέτες και καταγραφές, σε εργασίες φοιτητών και δασαρχείων αλλά και σε επιτόπιες έρευνες καταγράφοντας περισσότερα από 300 μνημειακά δέντρα», λέει ο κ. Ράμμος.

Όπως εξηγεί, «του Εγγλέζου ο πρίνος», όπως ονομάστηκε από τους ντόπιους το εντυπωσιακό πουρνάρι στο Λασίθι Κρήτης, μάλλον είναι το μεγαλύτερο πουρνάρι στην Ελλάδα και πιθανότατα και το μεγαλύτερο στον κόσμο, αφού οι διαστάσεις του είναι πολύ μεγάλες για το συγκεκριμένο είδος.

«Ενας ντόπιος, ο Γιάννης Σιγανός, με ενημέρωσε γι΄αυτό το πουρνάρι όπου βρήκαν καταφύγιο δύο Άγγλοι. Είναι εντυπωσιακό το μέγεθός του και η ηλικία του, αν αναλογιστεί κανείς πόσα χρόνια χρειάστηκαν από θάμνος να γίνει αυτό το τεράστιο πουρνάρι» σημειώνει ο κ. Ράμμος. Στην ευρύτερη περιοχή πάντως υπάρχουν και άλλα εντυπωσιακά πουρνάρια, όπως ο «σγουρός πρίνος», ο «πρίνος του παπά» και άλλα μεγάλα πουρνάρια, το καθένα με τη δική του ιστορία.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.