Φτιάξτε με τα παιδιά σας την Κερά Σαρακοστή!

επιμέλεια: Βασιλική Παπουτσάκη

Η κυρά-Σαρακοστή, είναι ένα κουκλάκι (φτιαγμένο με αλεύρι και νερό) σε σχήμα γυναίκας με επτά πόδια. Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει.
Η Κερά σαρακοστή έχει εφτά πόδια, όσες και οι εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που είχαν οι παλιοί για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Αυτές τις μέρες, οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα και νηστεύουν. Νηστεία όμως δε σημαίνει μόνο αποχή από ορισμένα φαγητά. Σημαίνει και προσευχή.

Την Κυρα-Σαρακοστή,που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι την φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσανε τις μέρες με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά

Ας φτιάξουμε με τα παιδιά μας το ημερολόγιο της Σαρακοστής. Στα παιδιά δεν αρέσουν τα πολλά λόγια και οι θεωρίες και προτιμούμε τη βιωματική μάθηση
Κάθε εβδομάδα θα κόβουμε ένα ποδαράκι…
Την κυρά-Σαρακοστή τη φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μη χαλάσει μέχρι να περάσουν οι σαράντα εννέα μέρες της νηστείας και γι’ αυτό δεν την τρώμε! Την κρεμάμε σε κάποιο σημείο του σπιτιού και κάθε βδομάδα κόβουμε και ένα από τα ποδαράκια της μέχρι που να μείνει αυτή χωρίς πόδια και εμείς χωρίς άλλη νηστεία.

ΥΛΙΚΑ για την κυρία Σαρακοστή
– Μισό κιλό αλεύρι , περίπου μισό φλιτζάνι νερό, μια κουταλιά αλάτι.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την κυρία Σαρακοστή

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι. Στη μέση κάνουμε μια μικρή λακκουβίτσα κι εκεί αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Θα βάλουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την κυρα-Σαρακοστή.

Καλή Σαρακοστή!!!

 





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.