Ο μαχαλάς και το δικαστήριο του καδή: η συνοικία του Χατζή Αλή Πασά στο Ηράκλειο.

Ο μίτος της Αριάδνης: Ξετυλίγοντας την ιστορία του Ηρακλείου

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017,  στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω. Ο κ. Αντώνης Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε  με θέμα: Ο μαχαλάς και το δικαστήριο του καδή: η συνοικία του Χατζή Αλή Πασά στο Ηράκλειο.

Τον ομιλητή προλόγησε ο κ. Γιάννης Σπυρόπουλος, οθωμανολόγος ιστορικός, μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε.

Χορηγός των ομιλιών είναι η AEGEAN AIRLINES.

παρακολουθήστε την ομιλία

 

 

Το πρόγραμμα των διαλέξεων

Οι διαλέξεις θα συνεχιστούν με το ακόλουθο πρόγραμμα:

* Το Σάββατο 14/1/2017 και ώρα 11 π.μ., ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Μαυρομάτης θα μιλήσει με θέμα “Σάτιρα και κοινωνία στην πρώιμη κρητική λογοτεχνία (14ος-15ος αιώνας)”.

* To Σάββατο 21/1/2017, στις 11 π.μ., η Λιάνα Σταρίδα, αρχαιολόγος-συγγραφέας, και η Μάρα Παναγιωτάκη, ιστορικός, μεταπτυχιακή στην Τουρκολογία, θα μιλήσουν με θέμα “Κάστρο, Candia, Kandiye: Τα μνημεία”.

* Το Σάββατο 28/1/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Στέφανος Κακλαμάνης, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα αναπτύξει το θέμα “Οι αδελφοί Κορνάροι στα χρόνια του πολέμου (1570-1573)”.

* To Σάββατο 4/2/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα “Κρήτη, Βενετία και Ευρώπη στη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου 1645-1669”.

* To Σάββατο 11/2/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Αντώνης Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα δώσει ομιλία με θέμα “Ο μαχαλάς και το δικαστήριο του καδή: η συνοικία του Χατζή Αλή Πασά στο Ηράκλειο”.

* Το Σάββατο 18/2/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Θεοχάρης Δετοράκης, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα αναπτύξει το θέμα “Σεισμοί και λοιμοί στο Χάνδακα κατά τη Βενετοκρατία και την Τουρκοκρατία. Οι μαρτυρίες των πηγών”.

* To Σάββατο 25/2/2017 και ώρα 11 π.μ. Ben Petre, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης “Εν εκλεκτώ κύκλω: Εκδοτική δραστηριότητα και φιλολογική ζωή, 1878-1906”.

* To Σάββατο 4/3/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, θα μιλήσει με θέμα “Ζήτω η Παιδεία! Κάτω η Τυραννία! Κάτω οι Οπισθοδρομικοί! Παιδεία και Πολιτική – Πολιτικοί και Παιδεία στο Ηράκλειο του β’ μισού του 19ου αιώνα”.

* To Σάββατο 11/3/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκης, δρ. Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, σύμβουλος, καθηγητής Αρχαίου Θεάτρου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα αναπτύξει το θέμα “Το Μεγάλο Κάστρο στα έργα του Καζαντζάκη”.

* Το Σάββατο 18/3/2017, ώρα 11 π.μ., ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας των Τοπικών Κοινωνιών και του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  θα μιλήσει για “Αστική κοινωνικότητα και Πολιτισμός της Καθημερινότητας στην περίοδο της Αυτονομίας της Κρήτης”.

* Το Σάββατο 1/4/2017, ώρα 11 π.μ., ο Μανόλης Δρακάκης, δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, αρχαιολόγος-νομισματολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, θα μιλήσουν με θέμα “Έμποροι και βιομήχανοι στο Κάστρο της όψιμης Βενετοκρατίας και της Κρητικής Πολιτείας”.

* To Σάββατο /8/4/2017 και ώρα 11 π.μ. η Ελευθερία Ζέη, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα αναπτύξει το θέμα “Οι αόρατες πόλεις του Ηρακλείου κατά την Κρητική Πολιτεία”.

* To Σάββατο 22/4/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Αντώνης Καρτσάκης, δρ., επίτιμος σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων, θα μιλήσει για το “Ηράκλειο του Μεσοπολέμου: όψεις ενός πνευματικού πεδίου ανοιχτών οριζόντων, όπως σκιαγραφείται στα λογοτεχνικά έντυπα της εποχής”.

* Το Σάββατο 29/4/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Γιώργος Τζωράκης, αρχαιολόγος, υποψήφιος δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, θα αναπτύξει το θέμα “Εις ένδειξιν οφειλομένης ευγνωμοσύνης… Ματιές στην ιστορία του Ηρακλείου μέσα από τα αρχεία της ονοματοθεσίας οδών και πλατειών της πόλης”.

* To Σάββατο 6/5/2017 και ώρα 11 π.μ. η Μαρία Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, διευθύντρια Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μιλήσει με θέμα “Η βυζαντινή τέχνη της βενετικής Κρήτης: παράδοση και προκλήσεις, η κοινωνία και οι δημιουργοί”.

* Το Σάββατο 13/5/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, αρχαιολόγος-νομισματολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα αναπτύξει το θέμα “Από το Χάνδακα ως το Ηράκλειο: ένα ταξίδι στον κόσμο της Νομισματικής”.

* Το Σάββατο 20/5/2017, ώρα 11 π.μ., ο Δημήτρης Καρατζάνης, ταξίαρχος ε.α., τ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, θα μιλήσει για τη “Συμβολή του λαϊκού στοιχείου στη Μάχη της Κρήτης – Ο αγώνας του Ηρακλείου”.

* Το Σάββατο 27/5/2017 και ώρα 11 π.μ. ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών, Πρίνστον, ΗΠΑ, θα μιλήσει με θέμα “Ηράκλειο και Κνωσός σε εποχές κοσμοπολιτισμού: από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό”.





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.