Κατρούγκαλος: Η αξιολόγηση κλείνει – Έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις



Την πληροφορία πως “έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για να υπάρξει ένα περίγραμμα συμφωνίας άμεσα, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου”
μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον Επίτροπο Μοσκοβισί και τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Τίμμερμανς.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε πως “έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις για την κατάρτιση περιγράμματος συμφωνίας άμεσα, με βασικό χαρακτηριστικό την μη υποχώρηση σε
θέματα αρχής”.

Σημείωσε μάλιστα ότι “δεν μπορούμε να έχουμε επ’ άπειρον παράταση των διαπραγματεύσεων, ώστε η χώρα να ενταχθεί σύντομα και στην ποσοτική χαλάρωση.

 

Ο Υπουργός σημείωσε ότι “αν μιλούσαμε μόνο με του Ευρωπαίους η διαπραγμάτευση θα είχε ήδη κλείσει το Δεκέμβριο”.

Τόνισε δε ότι “ο λόγος που δεν κλείνει είναι η αμφιθυμία του ΔΝΤ και η ανειλικρίνεια της Κρ.Λαγκάρντ που δεν μπορεί να ξαναανοίγει θέματα που έχουν κλείσει σε προηγούμενη φάση.

Νέο γύρο διαβουλεύσεων ξεκινά ο Ντάισελμπλουμ

Όπως όλα δείχνουν η σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, στις Βρυξέλλες θα συζητήσει το ελληνικό ζήτημα, αλλά σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Ωστόσο η Deutsche Welle αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει πάρει ήδη πρωτοβουλίες για μια σειρά διαβουλεύσεων, τόσο με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες και ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες μέρες και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει μέχρι τώρα την επίτευξη συμφωνίας είναι η νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018. Από την πλευρά τους και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ανταλλάγματα, όπως η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και η περαιτέρω διευκρίνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ληφθούν το 2018 για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Στις Βρυξέλλες εργάζονται με χρονικό ορίζοντα την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα επιδιωχθεί είτε μια πολιτική συμφωνία σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, είτε απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με εντολή να κλείσουν σε λίγες μέρες την αξιολόγηση.

Πηγή: Deutsche Welle

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου





Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.