Ο Μινωικός Πολιτισμός στην καρδιά της Οξφόρδης

Το 1900, ο σερ Άρθουρ Έβανς διευθυντής του μουσείου της Οξφόρδης, Ασμόλιαν, ξεκίνησε τις ανασκαφικές έρευνες στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη.

επιμέλεια: Ζωή Παπαδάκη

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες: Helene Semanderes

Ανασκαφικές εργασίες στην Κνωσό έγιναν για πρώτη φορά το 1878 από τον έμπορο, Μίνωα Καλοκαιρινό, που ανακάλυψε τμήμα της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα άρχισε τον Μάρτιο του 1900 από τον Αρθούρο Έβανς, διευθυντή τότε του Μουσείου«Ashmolean» της Οξφόρδης. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν συμπληρωματικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν το 1931. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή συνέχισε την ανασκαφική έρευνα με σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στο ανάκτορο όσο και στη μινωική πόλη που το περιβάλλει.

Οι επεμβάσεις του Έβανς για την συντήρηση του ανακτόρου, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Μέρος πιστεύει ότι ήταν αναγκαίες για την προστασία του μνημείου, άλλοι όμως θεωρούν ότι οι αποκαταστάσεις σε μεγάλο βαθμό προβάλλουν στους επισκέπτες τις ιδέες του Έβανς. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του ανακτόρου από τους διευθυντές του Μουσείου Ηρακλείου Ν. Πλάτωνα και Σ. Αλεξίου, και συνεχίζονται.

Το μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στεγάζει μία από τις καλύτερες συλλογές τέχνης και αρχαιολογίας στον κόσμο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η εξαιρετική συλλογή αντικειμένων από το προϊστορικό Αιγαίο – με περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από τις Κυκλάδες, τη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, η Αιγαιακή συλλογή του Ashmolean είναι η σημαντικότερη και αξιολογότερη εκτός Ελλάδος.

Η συλλογή αυτή διαμορφώθηκε κυρίως από τον Sir Arthur Evans (1851–1941), ο οποίος ως διευθυντής του μουσείου (1884-1908) κατάφερε να ενισχύσει τις αρχαιολογικές συλλογές και να καταξιώσει διεθνώς το Ashmolean ως ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της αρχαιολογίας. Σήμερα ο Evans είναι περισσότερο γνωστός από τις έρευνες του στην Κρήτη και την ανασκαφή του ανακτόρου στην Κνωσό. Η Αιγαιακή συλλογή του Ashmolean, μαζί με το πλούσιο αρχειακό υλικό που την συνοδεύει, αποτελεί μία πηγή συνεχούς μάθησης και έμπνευσης τόσο για τους ειδικούς ερευνητές όσο και για το ευρύ κοινό.

Το βιβλίο, The Aegean World. A Guide to the Cycladic, Minoan and Mycenaean Antiquities in the Ashmolean Museum προϊόν συνεργασίας των εκδόσεων Καπόν και του μουσείου Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αποτελεί τον πρώτο οδηγό των συλλογών του προϊστορικού Αιγαίου του Ashmolean. Η παρούσα έκδοση είναι πλούσια εικονογραφημένη με περισσότερες από 360 εικόνες, σχέδια, χάρτες και κατόψεις. Τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, γραμμένα από καταξιωμένους ερευνητές, εισάγουν τον αναγνώστη στην αρχαιολόγια και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου: από τις Κυκλάδες, την Μινωική Κρήτη και την Μυκηναϊκή Ελλάδα μέχρι τις πρώιμες Αιγαιακές γραφές, τις σφραγίδες, τα δακτυλίδια και τα σφραγίσματα του προϊστορικού Αιγαίου. Την έκδοση του καλαίσθητου αυτού τόμου έχει επιμεληθεί ο Δρ Γιάννης Γαλανάκης, Λέκτορας της Ελληνικής Προϊστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.

.

.

.

.

Φωτό: Συλλογή Φωτογραφιών Ασμόλειου Μουσείου από τις ανασκαφές του ανακτόρου το 1900

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *