Ο Βασιλικός Τάφος του Μίνωα

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Κρήτης και το τελευταίο που αποκάλυψε ο Evans κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του βρίσκεται 600 μ. περίπου νότια του μεγάλου ανακτόρου.

To μνημείο βρίσκεται δεξιά του δρόμου.  Η πόρτα είναι κλειδωμένη , δεν είναι επισκέψιμο αλλά στα δεξιά του υπάρχει χωματόδρομος (ελάχιστων μέτρων) απ΄ όπου μπορούμε να το δούμε από το συρματόπλεγμα.

Επιμέλεια-φωτογραφίες: Βασιλική Παπουτσάκη

Η τυχαία ανακάλυψη ενός χρυσού δακτυλιδιού, του γνωστού «Δακτυλιδιού του Μίνωα», οδήγησε τον Έβανς στην αποκάλυψη , αποκατάσταση και στερέωση του μνημείου στα 1931.

Το περίφημο δαχτυλίδι του Μίνωα

 

Επεμβάσεις στερέωσης και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν και από τον Ν. Πλάτωνα, Έφορο Αρχαιοτήτων το 1958. Οι ποιο πρόσφατες εργασίες συντήρησης στο μνημείο πραγματοποιήθηκαν από την ΚΓ ΕΚΠΑ το 2011-2014.

Το μνημείο, Eπικοινωνούσε με την Oικία του Aρχιερέα με πλακόστρωτο δρόμο. Φαίνεται ότι εδώ είχε ταφεί κάποιος από τους τελευταίους βασιλιάδες της Kνωσού (17ος – 14ος αι. π.X.). Xαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του είναι η είσοδος με αυλή, στοά με ένα μικρό προθάλαμο και υπόστυλη κρύπτη με δύο πεσσούς. Είναι διώροφος με ταφικό θάλαμο που είναι σκαλισμένος στο βράχο. Ο επάνω όροφος πιστεύεται ότι χρησίμευε σαν ιερό για τη λατρεία των νεκρών.

Η κατασκευή του τοποθετείται χρονολογικά στη Μεσομινωική ΙΙΙΒ περίοδο (1850 – 1700/1650 π.Χ.) και έπειτα από μερική καταστροφή επισκευάστηκε στη Ύστερη Μινωική ΙΑ περίοδο (1600/1580 – 1480 π.Χ.). Ο μνημειακός αυτός τάφος διαθέτει δύο ορόφους. Ο κάτω όροφος περιελάμβανε τον θαλαμωτό τάφο, έναν ορθογώνιο νεκρικό θάλαμο με έναν κεντρικό πεσσό. Εντυπωσιάζει η λαυξετή του τοιχοδομία.

 

Η είσοδος στο βασιλικό τάφο γινόταν από τα βόρεια. Εκεί υπήρχε μια στοά με δύο κίονες. Απέναντι από τη στοά υπήρχε μια πλακόστρωτη αυλή και η είσοδος του διαδρόμου που οδηγούσε στο νεκρικό θάλαμο. Στον προθάλαμο οδηγούσε ένας διάδρομος, ο οποίος πλαισιωνόταν από μικρά δωμάτια στη νότια και βόρεια πλευρά του. Στη νότια πλευρά του διαδρόμου βρισκόταν το κλιμακοστάσιο που οδηγούσε στον πάνω όροφο και στο ιερό. Ο προθάλαμος, η κρύπτη των πεσσών, διέθετε δύο πεσσούς. Εκεί βρέθηκαν οστεοφυλάκια για τα οποία υπέθεσε ο Evans ότι έγιναν για να ενταφιαστούν νεκροί από το μεγάλο σεισμό του 1600 π.Χ. Ακριβώς πάνω από τον προθάλαμο βρισκόταν το ιερό.

Κατά την Ύστερη Μινωική ΙΑ περίοδο (1600/1580 – 1480 π.Χ.) ο προθάλαμος δέχτηκε κάποιες μετατροπές και επισκευές. Ο νεκρικός θάλαμος βρισκόταν στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος και διέθετε έναν κεντρικό πεσσό. Ήταν λαξευμένος μέσα σε μαλακό βράχο.

Η οροφή του, που ήταν ο φυσικός βράχος, ήταν βαμμένη γαλάζια. Πιθανόν ο νεκρός να είχε τοποθετηθεί σε ξύλινη λάρνακα, η οποία δε σώθηκε. Οι τοίχοι του θαλάμου ήταν διακοσμημένοι με γυψόλιθο. Με την ίδια πέτρα διακοσμήθηκε και το δάπεδο, σχηματίζοντας ένα πλαίσιο γύρω από τον πεσσό. Μέσα στο νεκρικό θάλαμο, στη βορειοδυτική γωνία του, βρέθηκε ωστόσο μια μεταγενέστερη ταφή του τέλους της Υστερομινωικής ΙΙ περιόδου (1425 – 1390 π.Χ.).

Το κλιμακοστάσιο του διαδρόμου οδηγούσε στον πάνω όροφο, όπου κατασκευάστηκε το ιερό. Πρόκειται γιαν έναν χώρο με δύο κίονες, ακριβώς πάνω από τους πεσσούς του προθαλάμου. Η διάταξη του τάφου θυμίζει αρκετά την περιγραφή του Διόδωρου του Σικελιώτη, ο οποίος κάνει λόγο για τον τάφο του Μίνωα στη Σικελία: αναφέρει ότι υπήρχε ναός της Αφροδίτης πάνω από τον κυρίως τάφο.

 

 

πληροφορίες:   Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 Διαβάστε επίσης

Tο χρονικό εύρεσης του δακτυλιδιού του Μίνωα

 

2 thoughts on “Ο Βασιλικός Τάφος του Μίνωα

  1. Αντώνης Βασιλακης του Θωμά.

    υπάρχουν πολλα λάθη και στο κείμενο και στις χρονολογίες. Το πιο σοβαρό, ποιος ειπε ότι στον όροφο λατρευαν τους νεκρούς; Με αυτά τα σύμβολα; Σέ πιο βιβλίο ειναι γραμμένο αυτό; Για να μην τρελαθούμε δηλαδή. Ποιός ηλίθιος , σου εδωσε αυτές τις πληροφορίες; το δαχτυλίδι βρέθηκε το 1927, 10 μετρα νοτια του τάφου, εκεί που ειναι το σπίτι του Σηφάκη, σήμερα. Τότε ήταν αμπέλι και το δείχνουν οι φωτογραφίες του Εβανς, τι οποιες εχω βγάλει στο φ/β όλες, αλλά και ολους τους τόμους του βιβλίου του , στο σίτε μου. Για τον τάφο γράφει , στον τελευταιο τόμο, και δεν ήταν η τελευταια ανασκαφή του Εβανς. Εσκαβε συχρονως και στο Μαυρόσπηλιο, και στο μικρό παλατάκι. Εχω μαρτυριες ανθρώπων, που δούλεψαν τότε με τον Εβανς. Δεν πρεπει να παραπληροφορήται , ο κόσμος.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *